Home

Foto & video

Biobedrijven profileren zich op BioVak

De tweedaagse biologische vakbeurs BioVak is woensdag 22 januari van start gegaan in de IJsselhallen in Zwolle. Het is de zevende editie van het jaarlijks terugkerende evenement, dat zich richt op de gehele biologische keten. “Van boer tot winkelvloer”, aldus beursorganisator Joop de Looze.

Foto

 • Net nadat de zevende editie van BioVak haar deuren heeft geopend, is het al snel gezellig druk in de Suyderseehal van het Zwolse IJsselhallencomplex. Een kleine 300 standhouders hebben zich op deze tweedaagse biologische vakbeurs verzameld om hun producten en diensten aan te prijzen. BioVak richt zich op de gehele biologische keten. Dat levert een gemêleerd gezelschap op. “Er lopen hier niet alleen boeren en tuinders rond, maar ook supermarkteigenaren. Van boer tot winkelvloer, zeg ik wel eens. Het thema van BioVak is dit jaar niet voor niets Verbonden ketens”, vertelt beursorganisator Joop de Looze.

  Net nadat de zevende editie van BioVak haar deuren heeft geopend, is het al snel gezellig druk in de Suyderseehal van het Zwolse IJsselhallencomplex. Een kleine 300 standhouders hebben zich op deze tweedaagse biologische vakbeurs verzameld om hun producten en diensten aan te prijzen. BioVak richt zich op de gehele biologische keten. Dat levert een gemêleerd gezelschap op. “Er lopen hier niet alleen boeren en tuinders rond, maar ook supermarkteigenaren. Van boer tot winkelvloer, zeg ik wel eens. Het thema van BioVak is dit jaar niet voor niets Verbonden ketens”, vertelt beursorganisator Joop de Looze.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beursorganisator De Looze spreekt de hoop uit dat BioVak dit jaar enkele duizenden bezoekers meer trekt dan vorig jaar, toen er zo’n 15.000 mensen op de beurs afkwamen. “Vorig jaar was het bar winterweer. Dat heeft vast wat mensen weerhouden naar Zwolle te komen.” De voortekenen voor een goed bezochte beurs lijken woensdagmiddag in ieder geval goed.

  Beursorganisator De Looze spreekt de hoop uit dat BioVak dit jaar enkele duizenden bezoekers meer trekt dan vorig jaar, toen er zo’n 15.000 mensen op de beurs afkwamen. “Vorig jaar was het bar winterweer. Dat heeft vast wat mensen weerhouden naar Zwolle te komen.” De voortekenen voor een goed bezochte beurs lijken woensdagmiddag in ieder geval goed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Marja Bastiaansen van Bastiaansen ‘Bio Kaas’ gaat jaarlijks naar zo’n tien tot vijftien vakbeurzen om haar biologische kazen aan te prijzen. De kazen van Bastiaansen ‘Bio Kaas’ worden hoofdzakelijk in speciale biologische winkels verkocht, die ook wel natuurvoedingswinkels worden genoemd. “Beurzen zoals BioVak zijn uitermate geschikt voor het onderhouden van onze klantencontacten. Onze klanten kunnen hier ook onze nieuwste kazen proeven. Een kaas verkoopt zich het best als hij wordt geproefd.”

  Marja Bastiaansen van Bastiaansen ‘Bio Kaas’ gaat jaarlijks naar zo’n tien tot vijftien vakbeurzen om haar biologische kazen aan te prijzen. De kazen van Bastiaansen ‘Bio Kaas’ worden hoofdzakelijk in speciale biologische winkels verkocht, die ook wel natuurvoedingswinkels worden genoemd. “Beurzen zoals BioVak zijn uitermate geschikt voor het onderhouden van onze klantencontacten. Onze klanten kunnen hier ook onze nieuwste kazen proeven. Een kaas verkoopt zich het best als hij wordt geproefd.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een deel van de beursvloer is ingericht met het zogenoemde streekplein. Hier zijn verschillende kleine standjes te vinden van boerenbedrijven die hun biologische producten aan de man proberen te brengen.

  Een deel van de beursvloer is ingericht met het zogenoemde streekplein. Hier zijn verschillende kleine standjes te vinden van boerenbedrijven die hun biologische producten aan de man proberen te brengen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Chris en Marianne Borren hebben in Voorthuizen (Gld.) een biologisch leghennenbedrijf met 12.000 kippen. Op BioVak willen ze hun bedrijf De Lankerenhof extra naamsbekendheid geven. “Op die manier hopen we op extra afnemers van onze eieren. We hebben ook al wat lijntjes lopen. Met alleen je gezicht laten zien kom je er niet”, aldus Marianne Borren.

  Chris en Marianne Borren hebben in Voorthuizen (Gld.) een biologisch leghennenbedrijf met 12.000 kippen. Op BioVak willen ze hun bedrijf De Lankerenhof extra naamsbekendheid geven. “Op die manier hopen we op extra afnemers van onze eieren. We hebben ook al wat lijntjes lopen. Met alleen je gezicht laten zien kom je er niet”, aldus Marianne Borren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Naast de stand van Chris en Marianne Borren wordt varkensvlees bereid. Varkenshouders Dick en Berdy Sloetjes laten beursbezoekers graag een stukje Heldervarken proeven, biologisch vlees uit de Achterhoek.

  Naast de stand van Chris en Marianne Borren wordt varkensvlees bereid. Varkenshouders Dick en Berdy Sloetjes laten beursbezoekers graag een stukje Heldervarken proeven, biologisch vlees uit de Achterhoek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het Heldervarken wordt speciaal gefokt voor de smeuïge en malse vleessmaak, zo schrijven Dick en Berdy Sloetjes op hun website. Bezoekers van het streekplein kunnen op BioVak zelf ervaren hoe het vers bereide vlees werkelijk smaakt.

  Het Heldervarken wordt speciaal gefokt voor de smeuïge en malse vleessmaak, zo schrijven Dick en Berdy Sloetjes op hun website. Bezoekers van het streekplein kunnen op BioVak zelf ervaren hoe het vers bereide vlees werkelijk smaakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het Kempisch Landvarken is een gecertificeerd streekproduct uit de Brabantse Kempen, dat voldoet aan het label Erkend Kempengoed.

  Het Kempisch Landvarken is een gecertificeerd streekproduct uit de Brabantse Kempen, dat voldoet aan het label Erkend Kempengoed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Jolanda Dubbelaar (links) en Liesbeth Laenen staan namens de Zeeuwse vleesverwerker ’t Huis ter Mee op de zevende editie van BioVak. Het bedrijf verwerkt uitsluitend biologisch vlees en is gespecialiseerd in pluimveevlees. “Deze beurs is goed voor het uitbouwen van onze naamsbekendheid. Ons bedrijf is gerestyled, met onder meer een nieuwe logo. We laten hier ons uitgebreide assortiment van kipproducten zien”, vertelt Liesbeth Laenen.

  Jolanda Dubbelaar (links) en Liesbeth Laenen staan namens de Zeeuwse vleesverwerker ’t Huis ter Mee op de zevende editie van BioVak. Het bedrijf verwerkt uitsluitend biologisch vlees en is gespecialiseerd in pluimveevlees. “Deze beurs is goed voor het uitbouwen van onze naamsbekendheid. Ons bedrijf is gerestyled, met onder meer een nieuwe logo. We laten hier ons uitgebreide assortiment van kipproducten zien”, vertelt Liesbeth Laenen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op BioVak worden hoofdzakelijk biologische producten als vlees, eieren, groente en fruit aangeprezen. Her en der staan enkele standhouders met machines, zoals de broers Wilmar (links) en Edwin de Lange van loonbedrijf Gebr. De Lange in Swifterbant (Fl.). Zij presenteren een zaaimachine, die het in vierkantsverband inzaaien van pompoenen mogelijk maakt. Deze techniek heeft als voordeel dat er overdwars geschoffeld kan worden. “Dat betekent een fikse besparing op arbeidskosten”, zegt Wilmar de Lange.

  Op BioVak worden hoofdzakelijk biologische producten als vlees, eieren, groente en fruit aangeprezen. Her en der staan enkele standhouders met machines, zoals de broers Wilmar (links) en Edwin de Lange van loonbedrijf Gebr. De Lange in Swifterbant (Fl.). Zij presenteren een zaaimachine, die het in vierkantsverband inzaaien van pompoenen mogelijk maakt. Deze techniek heeft als voordeel dat er overdwars geschoffeld kan worden. “Dat betekent een fikse besparing op arbeidskosten”, zegt Wilmar de Lange.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Jongh Machines in Strijen (Z.-H.) presenteert deze bijzondere zelfrijdende ligwieder op zonnepanelen.

  De Jongh Machines in Strijen (Z.-H.) presenteert deze bijzondere zelfrijdende ligwieder op zonnepanelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Theo de Bruin (56) heeft in IJsselstein (U.) een biologisch varkensbedrijf met 140 zeugen. Samen met stagiair Jan Adriaan (22) bezoekt hij op BioVak de stand van ID Agro, dat verschillende stalsystemen presenteert. “Ik ben niet zozeer van plan om nieuw te bouwen, maar ik vind het wel interessant om eens naar de mogelijkheden te kijken”, zegt De Bruin.

  Theo de Bruin (56) heeft in IJsselstein (U.) een biologisch varkensbedrijf met 140 zeugen. Samen met stagiair Jan Adriaan (22) bezoekt hij op BioVak de stand van ID Agro, dat verschillende stalsystemen presenteert. “Ik ben niet zozeer van plan om nieuw te bouwen, maar ik vind het wel interessant om eens naar de mogelijkheden te kijken”, zegt De Bruin.

  Foto: Ronald Hissink
 • Stagiair Jan Adriaan zit nu nog op de middelbare landbouwschool in Barneveld (Gld.). Hij ziet een toekomst in de varkenshouderij wel zitten. “De biologische varkenshouderij spreekt mij aan. Je hebt veel afwisseling in je werk en ik heb ook het idee dat je als boer dichter bij de dieren staat.”

  Stagiair Jan Adriaan zit nu nog op de middelbare landbouwschool in Barneveld (Gld.). Hij ziet een toekomst in de varkenshouderij wel zitten. “De biologische varkenshouderij spreekt mij aan. Je hebt veel afwisseling in je werk en ik heb ook het idee dat je als boer dichter bij de dieren staat.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven. Op BioVak 2014 heeft Demeter een eigen plein ingericht, met verschillende standhouders. Een van hen is Wim Vredevoogd, biologisch dynamisch pluimveehouder in het Achterhoekse Drempt (Gld.). “BioVak is een mooie ontmoetingsplek, waar ik uitleg geef over mijn bedrijf. Dat is leuk om te doen. Ik kan natuurlijk een positief verhaal vertellen. Als het gaat om de afzet van mijn eieren komt daar wellicht ook weer wat uit voort. Maar dat zien we dan wel weer. In ieder geval komen potentiële klanten hier bij mij, niet andersom.”

  Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven. Op BioVak 2014 heeft Demeter een eigen plein ingericht, met verschillende standhouders. Een van hen is Wim Vredevoogd, biologisch dynamisch pluimveehouder in het Achterhoekse Drempt (Gld.). “BioVak is een mooie ontmoetingsplek, waar ik uitleg geef over mijn bedrijf. Dat is leuk om te doen. Ik kan natuurlijk een positief verhaal vertellen. Als het gaat om de afzet van mijn eieren komt daar wellicht ook weer wat uit voort. Maar dat zien we dan wel weer. In ieder geval komen potentiële klanten hier bij mij, niet andersom.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het kringloopplein heeft op BioVak 2014 een prominente plaats in het midden van de hal. Boeren, tuinders en andere geïnteresseerden krijgen er uitleg over kringlooplandbouw en kunnen zelf ook ideeën aandragen.

  Het kringloopplein heeft op BioVak 2014 een prominente plaats in het midden van de hal. Boeren, tuinders en andere geïnteresseerden krijgen er uitleg over kringlooplandbouw en kunnen zelf ook ideeën aandragen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook de vogelbescherming heeft op BioVak een eigen stand. De organisatie is vorig jaar een actie begonnen om een deel van de bestaande Nederlandse landbouwgronden in te richten als bloemrijke vogelweides. De vogelbescherming streeft naar 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020 en hoopt in Zwolle veel medestanders te vinden. Bezoekers van BioVak hebben de mogelijkheid de actie te steunen door een petitie te ondertekenen.

  Ook de vogelbescherming heeft op BioVak een eigen stand. De organisatie is vorig jaar een actie begonnen om een deel van de bestaande Nederlandse landbouwgronden in te richten als bloemrijke vogelweides. De vogelbescherming streeft naar 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020 en hoopt in Zwolle veel medestanders te vinden. Bezoekers van BioVak hebben de mogelijkheid de actie te steunen door een petitie te ondertekenen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een van de grootste en mooist ingerichte stands is van Bakkerij Verbeek. Bezoekers van BioVak hebben naast het bezoeken van de kleine 300 stands ook de mogelijkheid workshops te volgen en lezingen bij te wonen. “We hebben een geweldig gevarieerd programma”, zegt beursorganisator Joop de Looze, in een niet onverdienstelijke poging zijn eigen evenement te bewieroken.

  Een van de grootste en mooist ingerichte stands is van Bakkerij Verbeek. Bezoekers van BioVak hebben naast het bezoeken van de kleine 300 stands ook de mogelijkheid workshops te volgen en lezingen bij te wonen. “We hebben een geweldig gevarieerd programma”, zegt beursorganisator Joop de Looze, in een niet onverdienstelijke poging zijn eigen evenement te bewieroken.

  Foto: Ronald Hissink
 • BioVak is in beginsel een biologische vakbeurs, waarbij de focus niet op consumenten ligt. De beurs kenmerkt zich als gezellige relatiebeurs waar diverse biologische ketenpartijen samenkomen om contacten te onderhouden en op te doen.

  BioVak is in beginsel een biologische vakbeurs, waarbij de focus niet op consumenten ligt. De beurs kenmerkt zich als gezellige relatiebeurs waar diverse biologische ketenpartijen samenkomen om contacten te onderhouden en op te doen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze jonge beursbezoeker heeft het duidelijk naar zijn zin. BioVak is vandaag (donderdag 23 januari) nog tot 20.00 uur te bezoeken.

  Deze jonge beursbezoeker heeft het duidelijk naar zijn zin. BioVak is vandaag (donderdag 23 januari) nog tot 20.00 uur te bezoeken.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.