Redactieblog

9 reacties

‘Wageningen wees en wijst ons de weg’

Na de Tweede Wereldoorlog moesten boeren van de Universiteit van Wageningen zoveel mogelijk produceren voor de laagste kosten. ‘Nooit meer honger in Europa’, was het motto. We volgden braaf, begeleid door een gunstig Europees beleid. Dat hielden we jaren vol.

Totdat het spaak liep. Te veel productie, melk- en andere quota, landschapspijn door te vlakke groene weiden, teruglopende biodiversiteit, afkeer van de industriële landbouw. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van een groeiend deel van de maatschappij.

Verdedigers van de landbouw

Eerst dacht ik: ‘een stelletje schreeuwers aan de zijlijn’. Een kleine minderheid met veel lawaai. Daar denk ik nu anders over. Het is een veenbrand, die ondergronds smeult en in bredere kring opvlamt. Daarom zien we ook zo weinig verdedigers van de landbouw in de politiek. Zelfs van oorsprong boervriendelijke partijen, zoals CDA en VVD, verbleken. Ook zij krijgen de nieuwe groene geest.

Die wordt weer door Wageningen gestimuleerd. ‘Nooit meer honger’, is niet meer het uitgangspunt, maar ‘wij voeden de wereld’. Dat wordt steeds breder gedragen door de hoogleraren in Wageningen. ‘Er waait nu een groene wind’, schrijft de Volkskrant.

Kringloop in de landbouw brengt een radicaal andere visie op de veehouderij met zich mee

Ik krijg even een binnenpretje. Drie jaar nadat professor Jan Douwe van der Ploeg is vertrokken, steekt die groene wind op. Voor wie hem niet kent: dat was de professor, die jarenlang tegen windmolens vocht. Hij probeerde het extreem groene denken in te bedden in de Wageningse gedachten, maar dat lukte hem niet. Misschien was hij zijn tijd ver vooruit, misschien een roepende in de woestijn. In ieder geval schoten zijn gedachten geen wortel.

Langzame krimp

Nu wel. Een voorbeeld is professor Imke de Boer, die bezig is in de Dierwetenschappen. Ze wordt door sommigen gezien als een naïeve idealist, maar ze heeft invloed. Bijvoorbeeld op minister Schouten. Die adviseerde ze over een overgang naar kringlooplandbouw. Wat dat betekent, weten we. De minister nam het advies over en daar hebben we de komende jaren mee te maken. Dat wordt een grote verandering.

Want kringloop in de landbouw brengt een radicaal andere visie op de veehouderij met zich mee. Het betekent een langzame krimp van de veestapel van minstens 20%. Dat is vloeken in de kerk voor de Wageningers, die meehielpen aan het opbouwen van de grootschalige veehouderij met lage kosten. Trouwens, wel met prima omstandigheden voor de dieren. Dat blijft zo, maar de boer van nu bestaat over tig jaren niet meer als het aan de huidige lichting professoren ligt.

Nieuwe Wageningen

Dat is dus het nieuwe Wageningen. Professoren, zoals Imke de Boer, nemen het heft in handen. En wat doen wij? Gaan we volgen, zoals in de jaren na de Tweede Wereldoorlog? Of blijven we ons verzetten, zoals we nu doen, bijvoorbeeld via FDF?

Ik denk dat je beter in de trein kunt stappen, die naar de nieuwe bestemming rijdt. Anders sta je straks alleen op het perron.

Laatste reacties

 • mtsvanselm

  Kortzichtig gedacht. Er rijden meer treinen, in diverse richtingen. Waarom zouden we op dié trein moeten stappen? En waarom zouden we op het perron moeten blijven staan vergoren? Laat jij je door anderen vertellen welke trein en waarheen?
  Leer zelf eens denken en een spoorboekje lezen... dát schort er aan de meeste boeren, ze lopen slaafs achter iedereen aan en laten zich sturen.

 • kleine boer

  Beetje storm en de trein rijd niet.....

 • Attie

  Nee geen trein, dan liever het vliegtuig richting Canada..🤔

 • hansvanbergen

  Imke en Carola tiefen vanzelf weer op.

 • Kelholt

  Vergaderboer reist niet met de trein maar met een luchtballon. Hij waait met alle winden mee.

 • Zuperboer

  Ik heb nog nooit een definitie van KRINGLOOPLANDBOUW gezien afkomstig van deze nieuw lichting Wageningers, waarin in maximaal 20 woorden duidelijk wordt gemaakt wat ze willen. Eén A4 tje hebben ze nodig en dat zegt genoeg. De gangbare landbouw is met enkele slimme aanpassingen veel verder dan menigeen weten wil. Hollie Hobbie gaat het nooit worden, dan staan ze zelf aan de bats.

 • farmerbn

  In de grote franse steden hebben de ( linkse) groenen de burgemeestersverkiezingen gewonnen. Zegt mijn hanna: die stedelingen lullen en stemmen groen maar ze leven zelf niet groen. In hun hoofd zijn ze groen maar nemen toch vaak het vliegtuig, sorteren hun huisvuil niet, enz. Om het in hun hoofd goed te krijgen stemmen ze groen als compensatie voor hun niet groene gedrag. Anderen moeten groener doen. Als je bv de boeren verplicht groener te produceren kunnen zij met een gerust geweten weer een keer naar bali vliegen.

 • famboenink@hetnet.nl

  denk dat de huidige lichting profesoren
  veel verder met hun ideeën uit elkaar liggen
  dan de generatie hoe krijgen we nooit meer honger
  waar sinds de hongersnood van 1816-1817 toen 30 procent
  van Europa stierf door sneeuwstormen en bevriezing van graan en aardappels in juli eigenlijk zal dit in alle Europese geschiedenisboeken moeten staan
  dit heeft ongeveer tot 2000 de leidende vraag in Europa geweest
  ben bang als de situatie 1816 zich volgend jaar voor doet we niet goed voorbereid zijn in de Eu en hetzelfde horror scenario voor de kiezen krijgen

 • bori

  Maar beste vergaderboer,zo ken ik je niet.
  Ben je de weg een beetje kwijt en wil je tot overmaat van ramp nog in de verkeerde trein stappen ook?
  Dat het een veenbrand is ben ik met je eens en een hele grote ook.
  Maar je kan natuurlijk beter in een blusvoertuig stappen en gaan blussen en met de hulp van een paar zware buien gaat de brand van zelf uit .
  Succes.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.