Redactieblog

11 reacties

‘Landbouwminister Schouten scoort met steun’

Goed dat minister Schouten met de € 650 miljoen voor de aardappelen en sierteelt eens kon scoren. Dat lukte tot nog toe niet. Ze blijft wat kleurloos in het stikstofdebat. Ze geeft niet het gevoel dat ze echt voor de landbouw strijdt. Terwijl ze dat wel doet.

Wat een verschil met toen Carola Schouten aantrad: een boerendochter die het herrezen ministerie van landbouw ging besturen. Dat gaf vertrouwen. Een strijder in het kabinet, met verder lieden die ver van de boerenpraktijk afstonden. Daar kon je weinig van verwachten. Vooral omdat de landbouwkleur van CDA en VVD verbleekt.

Jaco Geurts van het CDA probeert het, maar houdt wel erg veel rekening met coalitiepartij D66

Jaco Geurts van het CDA probeert het, maar houdt wel erg veel rekening met coalitiepartij D66. In debatten verzet hij zich fel tegen de halvering van de veestapel, het stokpaardje van D66‘er Tjeerd de Groot.

Maar zelf zegt Geurts in het stikstofdebat: “We staan voor de uitdaging om de natuur te beschermen, maar ook economische activiteiten, zoals woningbouw, nieuwe stalsystemen en verduurzaming mogelijk te maken. Een gebiedsaanpak en maatwerk lijken de enige oplossingen.”

Het lijkt alsof ik premier Rutte hoor praten.

Niks mis met de tekst en ongetwijfeld goed bedoeld, maar geen strijdbare taal van een voorvechter van de boeren.

Dat doet ook Maurits von Martels van dezelfde partij niet.

Het lijkt er op dat men het kabinet niet wil dwarsbomen, zodat die de rit kan uitzitten

Helma Lodders van de VVD houdt zich de laatste tijd eveneens merkwaardig koest. Het lijkt er op dat men het kabinet niet wil dwarsbomen, zodat die de rit kan uitzitten. Want de verkiezingen komen steeds dichterbij. Vandaar waarschijnlijk ook de woorden van Jaco Geurts. Je vangt meer stemmen met een pleidooi voor de natuur dan met de verdediging van een krimpende landbouw.

Pluim voor ministerie viel niet overal goed

In dat krachtenveld opereert minister Schouten. Ik geef het je te doen. Praktisch geen medestanders in het kabinet en dan toch proberen er zoveel mogelijk uit te slepen. Dat wordt niet gewaard, zo bleek bijvoorbeeld uit de reacties op het stuk van Johan Oppewal, die een pluim uitdeelde aan het ministerie van landbouw voor de hulp aan de telers van fritesaardappelen en de sierteelt.

Als Schouten dan € 650 miljoen binnenhaalt voor de sector, moet je toegeven dat ze pal staat voor de landbouw

De reageerders hebben ongelijk. Schouten kan het nooit voor iedereen goed doen. Maar we zitten in een crisis, waarin andere ondernemers, zoals in de horeca, plotseling zonder inkomen zitten. Als Schouten dan € 650 miljoen binnenhaalt voor de sector, moet je toegeven dat ze pal staat voor de landbouw.

Zeker, niet altijd met succes. Maar als ze dan een keer scoort, verdient ze, net als in de sport, applaus.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • ptheunis501

  Er zijn niet zoveel mensen die alle acties tot nu toe zo waarderen van de minster tegen de landbouw. Dan is een zo'n gebaar niet genoeg,

 • agratax(1)

  Ik vrees dat de "anti landbouw" partijen deze actie zullen aangrijpen onder het mom van "Zie je wel de landbouw is alleen voor Export en daarvoor moet Natuur wijken en dan ook nog 650 miljoen krijgen. Nooit zal mijn partij dat nog toestaan.
  Ik geloof niet dat deze positieve actie iets zal veranderen het natuur pamper gedrag van vele politici en met hen de gehele Linkse Pers.

 • porky power

  Is altijd nog gewoon gemeenschaps geld waar ze nu van uitdeelt en als ze verder alle boeren die wel eens met de nvwa in aanraking zijn geweest openbaar wilt maken kan ze van mij geen applaus verwachten
  Nee deze muts is anti landbouw

 • renilda

  er zijn agrariers die niks krijgen als zevlees produceren

 • Gat

  Sierteelt is luxe. Waarom daar geld voor uittrekken?

 • Alco

  Dat is geen mooie opmerking @Gat.
  Zij dragen normaal bij aan ons nationaal inkomen, dus nu moet je ze ook niet vergeten.

 • Mbmb

  Zij scoort pas echt als ze de veehouderij niet laat barsten.

 • famboenink@hetnet.nl

  zeker is deze actie te prijzen voor noodsteun aan de hardwerkende ondernemers in de aardappel en sierteelt sector en ja ook werktijdverkorting en snelheid waarmee dit geregeld werd beter was het nog om zweden te volgen in beleidsmaatregelen
  maar als we echt dingen voor de melkvee en akerbouw wil regelen
  voer dan de duitse stikstofnorm in 7.15 mol drempelwaarde
  haal derogatie binnen
  schrap natura 2000 gebieden
  koop geen land op voor zonnepanelen
  leg in de wet vast dat er nooit meer generiek gekort mag worden
  maak bovengronds mest uitrijden of zode bemeste vrije keuze
  mooie is dit kost geen cent en is goed voor iedereen


 • Gat

  Alco dat doen veehouders ook en die zorgen voor eerste levensbehoeften. Ik durf jouw te zeggen, was de melkveehouderij het hardste geraakt, dat we geen cent kregen. Wij moeten zo goedkoop mogelijk oprotten.

 • H.M. Hubers

  Ik houd van friet en kan ook een mooie bos bloemen erg waarderen, maar de regering meet met het steunbeleid met twee maten. De eendensector is door het sluiten van de horeca volledig stil komen te vallen. Zij beperken de schade door de productie stop te zetten, maar krijgen geen steun van de overheid. Binnen de coalitie vindt niet iedereen dat de eendenhouderij moet blijven bestaan. Vreselijk dat de coronacrisis misbruikt wordt om politieke doelen te halen, bah!

 • Alco

  Dat is geen argument @Gat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.