Redactieblog

16 reacties

‘Hoe gaan we verder na de coronacrisis?’

Oproep aan consument en producent (en beleggers, handel, banken, overheid) voor na de coronacrisis: laten we rationeel zijn en niet alleen gaan voor ‘wat levert het meeste op’.

Dingen die altijd vanzelf spraken, zoals een praatje maken, boodschappen doen of bij iemand langsgaan, ze spreken niet meer vanzelf. Zelfs iemand iets in handen geven, je moet er nu bij nadenken.

Wat is in tijden van corona goed om te doen? De simpelste handeling moet je rationeel overwegen.

Veel mensen grijpen deze crisis aan om de hele wereld eens rationeel te overwegen. De coronacrisis is het gevolg van de globalisering, het gesleep met dieren, intensieve veehouderij, het neoliberalisme, het tomeloos rondvliegen van de mens, van de open grenzen. Ze stellen een mondiale groene make-over voor. Tja, ik weet het natuurlijk ook niet. Maar dit lijkt me wel het moment voor een breedvoerige bezinning.

Maar goed dat in de medische wereld geen Jan Cees Vogelaar rondloopt

Waar ik in de eerste plaats blij mee ben, is dat er buitengewoon deskundige mensen op de juiste plekken zitten die goed weten wat ze doen. Die verstand hebben van het interpreteren van de feiten en het omgaan met statistiek.

Maar goed dat in de medische wereld geen Jan Cees Vogelaar rondloopt die zegt dat het RIVM liegt of een boer Koekoek die ooit zei ‘ik wil geen statistiek, ik wil cijfers’.

De deskundigen zijn professioneel genoeg om zelf hun twijfels te formuleren en kiezen het meest realistische scenario. Op grond daarvan moeten de bewonderenswaardige politici weer hun beleid uitstippelen. Zoals Rutte zei: “Met 50% van de kennis moeten we 100% van de besluiten nemen.”

Eens is de coronacrisis voorbij. (...) Zullen we dan anders in het leven staan? Willen we weer 130 rijden, gaat Lelystad open?

Eens is de coronacrisis voorbij. Zullen we dan anders in het leven staan? Of zullen we dan direct ophouden met rationeel overwegen? Zal iedereen weer meteen zijn oude posities betrekken, met de vroegere weg-met-het-RIVM-mentaliteit? Willen we weer 130 rijden, gaat Lelystad open?

Stevige voornemens waren er ook na varkenspest van 1998

Ik herinner me de evaluatie van de varkenspest van 1998. Een belangrijke aanbeveling van de commissie Wijffels was dat de varkens weer moesten kunnen wroeten. Toenmalig minister Brinkhorst reageerde: “Dit gaan we uitvoeren.” Het is niet uitgevoerd.

Het traditionele denken bleek te sterk. Ook nu hoeven we ons geen illusies te maken. Ik signaleer overal de wens om de economie er zo gauw mogelijk bovenop te helpen. En dat gaat nu eenmaal met ‘grote stappen, snel thuis’. Niet te veel Green Deals of stikstofmaatregelen. Terwijl die zo hard nodig zijn.

Ik stel voor dat we ons voortaan altijd rationeel opstellen. Daar bedoel ik mee, dat we ons niet alleen moeten afvragen: wat levert het meeste op, maar altijd ook: kan ik dit volhouden in een wereld waarin alles met alles is verweven? In wat voor wereld wil ik leven? Kan ik mijn leven en bedrijf niet zo inrichten dat ik helemaal geen Green Deal nodig heb? Kan ik morgen in de spiegel kijken en tegen die tronie zeggen: het is wel niet perfect, maar je hebt het toch mooi geprobeerd.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • boergert

  even ter aanvulling: varkenspest was er ook verschillende keren in de jaren 60.......... toen er nog veel varkens liepen te wroeten, of misschien omdat er zoveel varkens liepen te wroeten?

 • Vhouder

  er veranderd niks

 • Kelholt

  Wat hebben Vergaderboer en Rinus Vermuë met Pasen gegeten? De columns op Boerderij.nl zijn de laatste tijd toch al van een bedenkelijk niveau maar deze columns spannen toch wel de kroon.
  Zijn ze bij Boerderij soms op het punt aanbeland van: "We worden toch niet meer serieus genomen door de lezers dus kunnen we nu ook wel maximaal overheid propaganda publiceren."?

 • daan1908

  Weer dat vingertje , weinig bijgeleerd . Altijd wijzen naar anderen , een soort van biologische oorlogsvoering .

 • ghsmale

  Mensen denken de laatste jaren dat alles maak baar is en dat overal een oplossing voor is, helaas is dat niet het geval, nu niet en in het verleden ook niet.
  Dit is niet het eerste virus dat er rond gaat en ook niet het laatste.
  We moeten ons aanpassen aan de situatie en niet vergeten om nog gewoon te leven. Als het maar niet zo gaat als 100 jaar geleden, want dan hebben we niks geleerd van onze fouten.

 • agratax(1)

  Ik denk dat we meer terug gaan vallen op eigen productie voor cruciale artikelen, zoals medische hulpmiddelen, medicijnen en voeding en daar zouden infrastructuur bij kunnen komen. Allemaal zaken die brood nodig zijn om een land of groep van gelijk gezinde landen (EU) te laten functioneren zonder nationale belangen na te steven. De uitbraak van Corona heeft ons duidelijk gemaakt, dat een dergelijke pandemie niet is te stoppen als we niet gezamenlijk optrekken. Laten we al onze internationale verdragen zo snel mogelijk tegen het licht houden en herschrijven om de miskleunen die aan het licht zijn gekomen te verbeteren.

 • Alco

  Ach. Als Rinus al als eerste het gesleep van dieren en intensieve veehouderij noemt, dan weet je het alweer.
  Getrek van mensen Rinus kun je 99 % aan toe schrijven.

 • Zuperboer

  We gaan zeer waarschijnlijk weer reizen, dus de verspreiding van virussen is gewaarborgd en die hoeven we dus niet aan de Nederlandse veehouderij te wijten. Dat is afgekaart. Verder gaan we de kringloop sluiten. Dat wil LNV. Dat betekent dat we stikstof en fosfaat (en andere mineralen) gaan hergebruiken uit onze rioolsystemen. Vervolgens kunnen we de invoer gaan verminderen.

 • meter

  De intensieve veehouderij er bij slepen als oorzaak van de corona en zelf Jan-Cees Vogelaar belachelijk lopen maken. Mensen als Rinus kunnen beter zwijgen als ze verder niets zinnigs te zeggen hebben. Deze column is het publiceren niet waard!

 • kleine boer

  Als zulke schrijvers een podium blijven krijgen bij de boerderij zeg ik hem op. Daar wil ik niet zoveel voor betalen.

 • Noordam2

  De mens is de enige diersoort die tot nadenken in staat is. Dat het vaak niet gebeurt is dus de eigen schuld van die stroming. Als je denkt ongestraft 10 tallen miljoenen mensen in steden kan proppen, als ze in 45Afrika denken daar 5 miljard mensen kwijt te kunnen zonder problemen! Als sommige groepen islamieten wordt opgeroepen te fokken als konijnen om zo de wereld te kunnen veroveren dan is er iets goed mis in die bovenkamers. En niemand die wel nuchter nadenk en er wat van zegt wordt verketterd door politiek correcte medemensen

 • piethermus1

  Mooie vergelijking m.b.t. Jan Cees Vogelaar. Een man die veel kan en weet, dat wordt door velen (ook door mij) erkend. Maar hij weet niet alles, maar doet wel alsof hij veeeel meeeer weet dan alles en iedereen. Zij manier van communiceren is net te lomp en niet handig. Wij boeren zijn opgejut door een bepaalde sfeer en toon, de laatste jaren versterkt door STAF en bepaalde boerencommunicatiepodia, die te vaak huilie-huilie doen en alleen maar vertellen hoe goed wij zijn, uiteindelijk culminerende in een soort van soort van semie-intimidatie-boerenknokploeg, FDF. FDF is terecht opgericht n.a.v. de stalbezetting in Boxtel door dierenextremisten. Maar FDF schiet haar doel voorbij, doet intussen de boerenzaak meer schade dan goed. Dronken door het aanvankelijke actiesucces, lijkt met corona een algehele nieuwe (mondiale) werkelijkheid ontstaan. Hierbij is onze sector van oudsher al relevant. Dat wisten wij al. Daar zijn geen trekkeracties voor nodig.
  Als JC Vogelaar minder ronkend zijn Nieuwspoort-Mesdagpresentatie had gehouden, dan stonden wij boeren er m.b.t. stikstof nou niet zo slecht op. Hoe gelijk hij op een aantal inhoudelijke punten nog steeds heeft, niet alle, de persoon Jan Cees Vogelaar heeft de gehele landbouw toch heel erg beschadigd. Calon waarschijnlijk ook, met zijn te grote ego, omdat hij geen echt draagvlak heeft onder ons boeren, hooguit een goed netwerk. En Mark van den Oever, Jeroen van Maanen, Sieta v. Keimpema, etc.. ook. Dit type boerenleiders is er eentje van de opperaap op de apenrots, die als een Bokito borst-roffelde zichzelf en ons meer schade doet dan we doorhebben. Ik ben er klaar mee, met de bewondering voor dit type 'boerenleider'. Onderhand is het schaamtevol hoe tal van ons achter dergelijke Messiassen blijven lopen.

 • meter

  Met op de man te spelen ga je geen enkele discussie winnen Piet. Zo makkelijk en zo verschrikkelijk dom om vanaf de kant de mensen die hun nek uitsteken af te branden tot op hun veters. De wereld staat in de fik, mensen die sterven aan die klote ziekte, mensen die hun bedrijven in rook zien opgaan of baan verliezen en wat doen wij boeren hier? Elkaar een beetje belachelijk lopen maken in een opiniestuk. Dan snap je werkelijk niet waar het nu om gaat laat staan waar het straks na de corona naar toe moet gaan.....

 • piethermus1

  @meter. Meter, die een nickname draagt en dus zich derhalve (laffelijk) verbergt. Op de man spelen is nooit sterk. Echterrrrrrr. .... het gaat hier wel degelijk om poppetjes, die zelf vaak genoeg op de man spelen. Juist daarom mag ik het over poppetjes hebben. Zelf zijn het lieden met een bepaalde invloed en bepaalde macht. 'Hoge bomen vangen veel wind', zo luidt het spreekwoord, en derhalve dienen dergelijk hoge bomen getest of zij wind kunnen weerstaan.

  Uiteraard weet ik van corona. In mijn laatste column in Nieuwe Oogst maakte ik dat eigenlijk tot centrale thema en maak er vaker ook melding van en ik schreef er al over terwijl iedereen in agrarisch Nederland zich nog volop met (Nederlandse) stikstof bezig hield. De wereld draait nu inderdaad om corona. dat schreef ik ook al in mijn bijdrage waar jij op reageert. Blijkbaar lukt het (begrijpend) lezen je niet zo goed en lees je wat je wilt lezen.

 • farmerbn

  Vergeet niet dat deskundige mensen ook een persoonlijke én politieke mening hebben. Je moet dus oppassen dat het alleen bij die deskundigheid blijft waar je naar luistert.

 • farmersauren1985

  Enigste pagina in de boerderij als zijn colum er in staat die ik nooit lees/over sla. Wat een kansloze vent!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.