Commentaar

15 reacties

‘Strategisch pokerspel van FDF’

Was het een uitglijder of bewuste strategie? Is het bestuur van Farmers Defence Force een ongeregelde bende of juist een uitgekookt team, als het een persbericht verstuurt terwijl de eigen bestuurder zonder dat te weten met de premier aan tafel zit?

Dit staat wel vast: FDF bepaalt waar het over gaat in de media. Dat hebben Mark, Sieta en Jeroen voor elkaar.

Vrij schieten

Afgaande op reacties op social media en discussiefora, is er ondanks de weerstand die ze oproepen met hun onorthodoxe stijl een flinke groep boeren die hen op handen draagt. Gevolg is ook dat het kabinet straks moeilijk kan beweren dat er veel inspraak is geweest in de maatregelen die vandaag (waarschijnlijk) worden bekendgemaakt. Geen enkel commitment dus met alles waar Schouten en Rutte mee komen, het wordt vrij schieten. En ondertussen toeleven naar het Mesdag-onderzoek over de RIVM-cijfers, waarover de verwachtingen in eigen achterban al torenhoog zijn opgeklopt. Zelden werd zo’n voorschot genomen op lopend onderzoek.

Troebele stikstofvijver

Dat is de strategie. De rest is bijzaak. Opwinding over harde woorden zakt meestal even snel weer af als het ontstond. De grootste afschuw klinkt bovendien vooral in kringen waar FDF toch al geen vrienden heeft. Dat intussen obscure clubjes van extreemrechtse signatuur meevissen in de troebele stikstofvijver, boeit hen evenmin. Wie iets wil bereiken, moet druk zetten en wrijving geeft glans.

Voor wie geen polarisatie wil, en ondanks alles nog waarde hecht aan het Nederlandse poldermodel, is dit alles een droevige constatering. En het boerenbelang is niet gediend met dit soort strategisch pokerspel.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Misschien is de polder wel te plat geworden.
  Tijd voor meer hobbels!
  Lang leve de verschillen van meningen .
  We zijn ook net mensen.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  De strategie van FDF was om het overleg uit te stellen i.v.m. Het lopende onderzoek.
  Dat is gelukt.
  Helaas te kort, dat dan weer wel.

 • Zuperboer

  Om met Rutte te spreken: "De onderste steen moet boven". Dat lijkt nu net niet het doel van de regering in deze. Of de woordkeus van FDF gelukkig te noemen is, is voer voor discussie. Echter wat op dit moment met de historische eigendomsrechten van boeren in Nederland gebeurt is zorgwekkend. Er gebeuren ook op andere dossiers vreemde dingen. De burger wordt buiten de discussie gehouden (klimaattafel) en ziet zich geconfronteerd met ondoordachte beslissingen, althans niet voor de portemonnee van de middenklasse. De verrijking van de top is nog steeds in volle gang. De boer is en was een fundament van ons land ..... en voor je de boer (vaak goede denkers) kwaad krijgt en van zijn erf moet er heel wat gebeuren. Sinds 1 oktober is de geest uit de fles. En zie hem er dan maar weer eens in te krijgen.

 • Henk.visscher

  Poldermodel is achterhaald, we moeten als nederlanders niet meer polderen, maar bergen beklimmen, anders is het straks te laat, als je het overlaad aan luitjes in kantoortjes, zonder enig benul wat er echt leeft in de samenlevind, mooi voorbeeld is natuurmonumenten, die hebben het Mattingerveld naar de kloten geholpen

 • Johnny Hogenkamp

  Laat boeren zelf maar oordelen wat hun boerenbelang is. Een kwart eeuw pappen en nathouden kan niet in de schaduw staan van de huidige inzet van FDF, STAF en Mesdagfonds.

 • porky

  hoor net een intervieuw met rutte dat na afloop van het overleg vanmorgen dat den haag doet wat hij wil en dus is het zeer goed dat fdf tegengas geeft
  boerderij zou eens iets minder zijn oren naar links moeten laten hangen

 • Alco

  Het gaat niet alleen om de landbouw.
  Het gaat ook om geld beschikbaar te houden voor Zorg, Onderwijs en veiligheid.
  Onze regering heeft nu een beleid wat veel huishoudelijke gezinnen in de armoede heeft gestort.

 • daan1908

  Links Nederland , D'66 , PvdD voorop , zijn al jaren bezig met valse beschuldigingen en verdachtmakingen , en ja wie de bal kaatst kan hem terugverwachten.

 • veldzicht

  En wat heeft dat polderen de landbouw gebracht;helemaal niks alleen maar inleveren..De linkse milieukliek komt met de meest bizarre voorstellen, als landbouw bij monde van LTO er iets van af haalt wordt het beschouwt als overwinning(in feite weer toegegeven min iets minder dat komt een paar jaar later wel ) terwijl ze jaren geleden al met de vuist op tafel hadden moeten slaan;tot zo en niet verder anders roepen we de boeren op naar het maliveld te komen met hun trekkers.

 • Mfb

  Het staat Rutte & Schouten natuurlijk vrij om te praten met wie ze willen maar als ze de boeren gaan negeren en beleid gaan vaststellen zonder hen dan is het hek natuurlijk van de dam.
  Ze doen nu niets anders dan wat FDF doet.. Onderdeel van het spelletje.
  Hopen dat er 20 feb goed nieuws voor de boeren is vanuit het Mesdagfonds. Dan maar weer zien wat de overheid hier van gaat vinden. Als blijkt dat er jarenlang beleid is gemaakt op onjuiste gegevens dan kan het RIVM wel een paar mensen op straat zetten.... Of helemaal maar opdoeken

 • Henk.visscher

  pokeren kun je alleen winnen als er niet vals word gespeeld, dus je kunt het nu bijna nooit winnen

 • melkveehouder .

  @Johnny Hogenkamp 👍👍👍

 • boerderij12

  Oppewal is duidelijk geen ondernemer

 • kleine boer

  fdf gaat de burgers helpen bij storm schade met shovel of tractor ook weer goeie actie van fdf.

 • EL

  Oppewal is aan het vissen!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.