ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

18 reacties

‘Alweer boerenprotest?’

De trekker komt weer van stal, maar met welk doel? Dat is niet duidelijk. Het voeren van actie lijkt voorop te staan, niet de ermee te bereiken doelen.

Nederlandse boeren, aangemoedigd door Farmers Defence Force, schieten op 17 januari hun Duitse collega’s te hulp tijdens een protestdag in Bremen. Waarschijnlijk draait het om solidariteit, want hoe relevant het is voor de Nederlandse boer dat het Duitse mestbeleid verandert en de Duitse regels steeds meer knellen?

Consument laten zien dat boer te weinig beurt

Ook Agractie kondigt opnieuw acties aan. Op 40 opvallende locaties rondom supermarkten en winkelcentra wil zij consumenten over zes weken laten zien dat de boer gezien de winkelprijs te weinig beurt voor zijn producten.

Op 1 oktober was er een breed protest, beter gezegd een groot volksfeest, tegen de pispaalpositie van de boer. Hulde, geen enkele wanklank. Twee weken later was er protest tegen de stikstofmaatregelen. Met de eerste wanklanken. Denk aan de ingetrapte deur van het provinciehuis en rondvliegende hekken in Groningen en de uitspraken over civil war en diefstal van Sieta.

Daarna werden de eerste vraagtekens gezet bij de macht van de trekker. En dat Defensie geen partij voor de trekker is, zolang die maar niet schiet.

‘Trekker was toch al gepoetst’

Ondanks het akkoord op hoofdlijnen, dat niet zo mocht heten van Farmers Defence Force en varkenshoudersorganisatie POV, kwamen op 18 december de trekkers weer op straat. De blokkades van supermarkten waren een dag eerder afgeblazen.

Waarom die trekkers toch de snelweg in beslag namen, is niet helder. Belangrijkste reden was, volgens een deelnemer die me vanuit Delfzijl appte, dat de trekker toch al gepoetst was en de berijder zijn ‘vrije dag’ al geregeld had.

Duidelijke doelen, dan pas actie

Al met al wordt de vraag steeds pregnanter of de landbouw actie wil voeren om actie te voeren of om iets te bereiken. Als ze iets bereiken wil moeten er duidelijke doelen zijn, dan pas acties. Niet andersom. Kijk naar de Kring-Loop: duidelijke doelen, duidelijke actie, duidelijke punten en volop politieke interesse.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Ik ben er inderdaad wel een voorstander van om de komende tijd de consument duidelijk te maken, hoe groot het verschil is tussen de prijzen in de supermarkt en wat de boer ontvangt voor zijn producten

 • agratax(1)

  Als de Nederlandse boeren de Duitse collega's te hulp schieten bij hun protestactie tegen "Knellende regeldruk" is dit niet alleen solidariteit maar meteen geeft het aan dat niet alleen de landelijke politiek met zowel nodige als onnodige regels strooit maar dat ook Brussel in dezen zich niet onbetuigd laat. Laten we als boeren, de groep die het meest van Europese politiek afhankelijk zijn, ons verenigd opstellen in dezen. We hebben ons sinds de macht in Brussel groeide uit elkaar laten spelen onder het excuus 'Ons probleem en Hun probleem" terwijl de hele landbouw (zelfs mondiaal) lijdt onder dezelfde prijsdruk en sociale uitbuiting (gezinsarbeid voor 1 inkomen) met als gevolg te goedkoop voedsel t.b.v. de maatschappij.

 • trekker123

  Wat kan het de consument schelen hoe groot het prijsverschil is tussen wat een boer krijgt en wat het in de winkel kost? Het is met landbouwproducten net als met alle andere producten. Zodra het product de primaire producent verlaat begint de teller te lopen. In het theoretische geval dat een Nederlandse boer meer voor zijn product zou krijgen dan zijn collega's in de rest van de wereld zal dat in ieder geval niet betaald worden ten koste van de marges die er in de opeenvolgende ketens achteraan komen. Wat denk je van de prijs van vuurwerk af-fabriek in China?

 • farmerbn

  Over de 'kring-loop'. Dat zijn lieden die voorstander zijn van veranderingen bij een ander. Lieden die menen dat een ander inkomen mag verliezen voor hun 'goede' zaak terwijl ze zelf gewoon doorvervuilen. Waarom liepen ze niet naar Schiphol om de vakantievluchten te verhinderen?

 • glaasje

  Het is meer de wetjes en regels waar iedereen spugzat van is. Laat je maar horen. Je moet met zijn allen bij elkaar blijven, melk-varken-pluim-nertsen houders , Akkerbouwers enz. dan doe je de overheid pijn. Weg met die idiote regelgeving Maar heel veel burgers zijn ook spugzat van de regels in Nederland. Alles maar verbieden en verbieden en iedereen op kosten jagen. Hoor hen net zo goed zeggen dat ze in Den Haag knettergek zijn. Er is een klein clubje( milieu en natuur en de pvdd en de ambtenaren met Groot geschreeuw aandacht vragen voor problemen die niet bestaan en die krijgen volop aandacht van de media en de boeren maar weer in kwaad daglicht zetten. Bah

 • ENDE902

  Ik proef uit het artikel van de heer Bodde een lichtelijke heimwee naar tijden voor 1-12-2019. Het lijkt mij niet raadzaam deze tijden terug te laten keren. De internationale samenwerking tussen actiegroepen heb ik geen enkele moeite mee. In Brussel zullen ze mijn mening wel niet delen, want het is geen EU-samenwerking onder het bewind van Brussel.

 • Bennie Stevelink

  Ik las gisteren bij Foodlog dat een toenemend aantal boeren weer terugkeert bij LTO omdat ze bij FDF steeds meer gelijkenis zien met de vroegere organisatie van Landbouw en Maatschappij.

  <>

 • Bennie,moet je er wel even bij vertellen dat het een reactie was van de hoofdredacteur Dick Veerman ,die zegt cijfers heb ik niet, alleen ik heb geruchten gehoord.

 • farmerbn

  Foei Bennie, oppassen bij ik heb het horen zeggen.

 • bankivahoen

  Stemmingmakerij Bennie! Er keert geen enkele boer terug naar lto , maar vaak is de wens vader van de gedachte. Foodlog is dat niet het clubje waar heel grachtenvolken Nederland zijn gal spuwt over de Nederlandse land en tuinbouw?
  Dat platvorm neem je toch niet serieus.

 • Kelholt

  Nee, maar op foodlog wordt Bennie tenminste wel serieus genomen.

 • Alco

  Toch raar dat @Bennie over die dingen schrijft!

 • - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • fietskip

  Wat een onzinverhaal en stemmingmakerij!

 • Peet1212

  Ik vindt het helemaal niet belangrijk bij welke club van belangenbehartiger je zit!
  Of dat nu LTO, DDB,POV of FDF is, of misschien wel van alle!!! Belangrijk is dat we samen de kar gaan trekken in de toekomst!!!!
  Mijn vurige hoop is dat het landbouw collectief een vaste waarde krijgt binnen de landbouw om een vuist te kunnen maken als dit nodig is!!!

  Daarnaast vindt ik het een belabberd stuk hierboven!!!!
  En Robert Bodde noemt zich dan chef rundvee- en varkenshouderij?????

 • EL

  Robert Bodde is zeker een weddenschap aangegaan op de redactie om te zien hoeveel reacties hij krijgt!

 • kenmvdwind

  Spijtig te moeten constateren dat ook ‘Boerderij’ tot de linkse media behoort.
  Bodde begrijpt er helemaal niks van, de maat is vol en zolang ze met ons blijven sollen zal actie nodig zijn.

 • Veurink

  Robert Bodde heeft er geen idee van wat er leeft onder de boeren. Ik ben blij met een organisatie als FDF die er samen met het collectief bovenop zit om te voorkomen dat alle rechten maar bij de boeren kunnen worden ontnomen om andere sectoren uit de brand te helpen. Waarbij de natuur er per saldo geen zak mee op schiet.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.