Boerenblog

25 reacties

‘Knokt VVD nog voor de veeteelt?’

In mijn vorige column schreef ik al over de situatie rond het PAS. Veel veehouders voelen de dreiging van een generieke korting boven hun hoofd hangen.

De fosfaatrechten voor melkvee zakten deze week al flink; wat zijn ze over tien jaar nog waard? Misschien wel niks en is stikstof dan de beperking.

Inmiddels heeft Calon van zich laten horen in de Telegraaf, namelijk dat het van de zotte is dat wij in het volle Nederland overal natuurgebieden hebben aangewezen die stikstofgevoelig zijn. Mijns inziens een volledig terechte constatering in het volle Nederland. Conclusie is dat wij nu kampen met de gevolgen van klunzig en onoplettende politiek uit het verleden.

Groene Hart eventjes ‘opkopen van de boeren’?

Bijna dagelijks staan er artikelen in de media over belanghebbenden die wel weten hoe de koek verdeeld moet worden. In Het Financieele Dagblad schreef een redacteur domweg dat de overheid het Groene Hart maar moest opkopen van de boeren; waterpeil omhoog, goed voor klimaat en stikstof, volgens hem dan. Kunnen de steden mooi doorgroeien en de inwoners op zaterdag er met de e-bike recreëren.

Interessant is wat verdeelde VVD gaat doen

Interessant is in deze materie wat de rol van de VVD gaat worden wanneer minister Schouten als voorzitter van dit dossier er definitief een klap op moet geven.

De VVD is een partij met een duidelijke tweedeling. Een groot deel leeft in de steden, is vermogend en ziet het platteland als een recreatiegebied tussen de economische motoren van onze economie zoals ASML, Schiphol, Rotterdamse haven etc.

Een ander deel van de VVD is meer conservatief en plattelandgericht; Helma Lodders mag in de Tweede Kamer voor deze groep de kar trekken.

VVD riep: inkrimping veestapel onbespreekbaar

Nu de economie geraakt dreigt te worden en grote bedrijven onder druk komen te staan, ben ik heel benieuwd welk spel de VVD gaat spelen. De VVD heeft geroepen dat inkrimping van de veestapel onbespreekbaar is.

De vraag is: Gaat de VVD dit ook hard spelen of wordt deze belofte in Rutte’s traditie gebroken?

Laat de VVD de andere partijen, zoals ChristenUnie en D66, roepen dat er echt minder dieren moeten komen en vervolgens zelf aangeven dat ze niet anders konden of gaat de VVD er dwars voor liggen?

In de kaarten van de VVD kijken

Deze week konden wij al een beetje in de kaarten van de VVD kijken. De Haagse VVD-wethouder Revis kondigde al aan dat woningbouw maar ontzien moest worden. De grote vervuilers, waaronder hij de veeteelt schaart, moeten aangepakt worden.

Nu kan het zijn dat dit een klunzige uitspraak van een lokale bestuurder was, die inmiddels keihard is aangepakt door de top van de VVD. Maar of dit werkelijk zo is?

Welke kaart gaat VVD als sleutelspeler spelen?

Welke kaart gaat de VVD spelen als sleutelspeler in een eventuele korting op de dierhouderij? Een vraag die wij de komende tijd beantwoord krijgen.

Lees ook: D66 wil intensieve veehouderij halveren.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  We zijn hier in Brabant gewend geraakt aan het feit dat de VVD met de wind mee gaat waaien.

 • In Brabant knokken ze tegen de veehouderij! Daar was de VVD tijdens de coalitieonderhandelingen een van de grootste voorstanders van de versnelde transitie (lees wegpesten van) de veehouderij.

 • farmer135

  Als je realistisch bent kun je zeggen dat enkel de SGP nog voor de boeren opkomt.

 • RIEN65

  In Noord Brabant werd bij de provinciale staten verkiezingen massaal CDA gestemd door de agrarische sector om een omslag te bewerkstelligen.
  Resultaat 0,0

 • boerderij12

  wat heeft lto laten horen

 • Henk.visscher

  Inderdaad de SGP is de en9ge partij die nog echt hart voor de boeren heeft

 • agrismolders

  Henk als jij als lto bestuurder niet beter weet waar de vvd zich hard voor maakt ,is het dus ook wel verklaarbaar dat we in brabant de nek om worden gedraaid!

 • Marowak

  Ik wil graag dat belastingen en btw gehalveerd word.

 • deB.


  LTO maakt zich druk om vvd??echte boer, druk met een ander.
  Kom voor de sector op man, ipv slappe praatjes over de vvd. Waar is het Cda? Helemaal niet te bekennen

 • De VVD is er alleen maar voor de multinationals,Rutte lacht alles weg en in de peilingen staan ze bovenaan rara,het lijkt of niemand meer zelf nadenkt.

 • gjh

  kortom samen gevat de VVD is onbetrouwbaar.

 • Telegraaf vandaag ,verdere groei van Schiphol boven de 540.000 vliegbewegingen is bespreekbaar voor de VVD , wel eerst even de landbouw opzadelen met een klimaatakkoord en de luchtvaart er buiten laten ,die ratten.

 • ENDE902

  De VVD heeft op dit moment maar één uitgangspunt: Zorgen dat je landelijk de grootste partij blijft. Komt bij mij niet erg democratisch over.

 • melkveehouder .

  Dat heb je goed gezien @Henk Schoonvelde. De stikstof wordt de beperkende factor en de waarde van fosfaat(rechten) verdampt razendsnel. Gelukkig maar dat stikstof de fosfaat gaat vervangen, want de kopers hiervoor komen veelal van buiten de landbouw waardoor het voor veel ondernemers gemakkelijker gaat worden zonder kleerscheuren de sector te verlaten.

 • Het is Stientje van Veldhoven die de gemeente en prov.oproept, streng te controleren op luchtwassers ,met andere woorden zit die boeren achter de vodden om ze te ontmoedigen ,zodat ze stoppen , daardoor komt er gratis nitraatruimte vrij ,VVD gedoogd veehouders ,mooie woorden voorafgaand aan de verkiezingen maar worden hooguit gezien als stemvee ,

 • Attie

  Dat zou dan weer een voordeel zijn @melkveehouder, als infra/industrie dankzij stikstof, ons fosfaat gaat betalen. Krijgen we de lege boxen toch goedkoop vol..

 • Klaasvaak

  Dus LTO... de VVD is te beïnvloeden. Doe er je voordeel mee!

 • agratax(1)

  Laten we even terug gaan naar tijd van het aanwijzen van de Natura 2000 tuintjes. Wie kwam hieri n Den Haag tegen in het geweer? Ik denk niemand en toen het duidelijk was wat de Tweede Kamer had gedaan kwam er een snel verband. Iedereen blij tot dat er mensen waren die dit noodverband als onwettig lieten bestempelen. Heel Nederland in zak en as en op slot vanwege de N vervuiling van de natuur tuintjes die als paddenstoelen overal blijken te zijn opgekomen. Blijft voor mij de vraag zijn deze Natura 2000 tuintjes per ongeluk zo aangewezen of is het een bewuste strategie om hiermee de intensieve veehouderij weg te werken. Per slot zal de regering het algemeen belang moeten laten prevaleren en dan komen huizen, infrastructuur en industrie voor de "gehate" intensieve veehouderij.

 • 344412

  Mark Rutte heeft nog nooit iets positiefs gedaan voor veehouderij, laat ons gewoon bungelen.

 • 344412

 • kanaal

  de vvd is alleen voor schiphol.

 • 306lsa

  VVD hun standpunt is wel van belang toch? Want Johan Remkes is voorzitter van stikstof ..........
  en Remkes is VVD er

 • zou de formule 1 race op zandvoort geen stikstof uitstoten, dat gaat zomaar door!!

 • deB.


  Juist, en wij laten ons zo weer korten op dier aantallen, die VERGuND zijn!!

  Schouten sorteert al voor!! Naaistreek 2.0

  Natuurlijk accepteren wij dat zo weer incl luizen lto

 • Mbmb

  Aan iedereen die dit leest: dit keer accepteren we het NIET.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.