Redactieblog

13 reacties

‘Een heer op de barricaden’

Dat wordt spannend. LTO-voorzitter Marc Calon op de barricaden. Hij gaat in de aanval in de strijd om stikstof. En wel heel speciaal: hij wil de natuurgebieden concentreren.

Echt de knuppel in het hoenderhok. Weg van het eeuwige overlegmodel, maar strijden om de verspreide natuurgebieden in een cluster te brengen. Dan zijn er minder aanliggers en dus hebben er minder mensen en projecten last van.

Calon begeeft zich op glad ijs

Een simpel en gouden idee op het eerste gezicht. Totdat er iemand met het fileermes mee bezig ging. Dat deed Johan Oppewal vorige week in een hoofdartikel in Boerderij. Door de natuur ter discussie te stellen, begeeft Calon zich op glad ijs. Want hij deelt daarmee de mening van D66 en zijn eigen partij, de PvdA, dat we met te veel mensen en dieren in een te klein land leven. Daarmee stelt hij dus dat de omvang van de veestapel te groot is. Immers, de mensen blijven wel in Nederland.

Als in de hitte van de strijd de natuur wint en Calon verliest, heb je de poppen aan het dansen

De vraag is dan of het wenselijk is in deze tijd de natuur contra de veestapel ter discussie te stellen. De maatschappelijke trend is juist meer natuur en minder vee in Nederland. Die ontwikkeling wordt gestimuleerd door activisten, die proberen de intensieve landbouw om zeep te helpen onder het mom van de zorg over het dierenwelzijn.

Dit ter discussie te stellen houdt dus een groot gevaar in. Als in de hitte van de strijd de natuur wint en Calon verliest, heb je de poppen aan het dansen. Dan komt krimp van de veestapel heel dichtbij. Daar heeft de LTO dan zelf wel een beetje om gevraagd.

Calon; een heer van het overlegmodel

Eén ding is zeker: Calon haalt met zijn aanval een wit voetje bij een groot aantal boeren. Kijk maar naar de reacties op de verschillende websites over de landbouw. Er zijn weinigen, die meer overleg propageren. Men heeft waardering voor aanval en actie. Welnu, ze worden op hun wenken bediend door Calon, een heer van het overlegmodel. Hij verdient het met deze actie dat de afvallige LTO‘ers terugkeren op het oude nest en weer lid worden van de LTO.

Een andere zaak is of hij succesvol zal zijn. Ik vrees van niet. De natuur is een verworvenheid van de massa. Die wil dat niet weer kwijt. Vooral de natuur dichtbij. Ga je die clusteren, dan verdwijnt die. Dat wil de burger niet. Bij windmolens is het: not in my backyard, bij natuur is het net andersom: het liefst aansluitend op de achtertuin.

Calon moet zelf de slingers ophangen

Hetzelfde geldt voor de opmerking van Calon dat dit punt in Europese context bekeken dient te worden. Hij heeft gelijk. Er zijn zat gebieden en gronden in Europa waar natuur veel beter past. Maar ook dat valt niet bij de burger. Hij wil er in het weekend doorheen kunnen fietsen.

Dus, Marc Calon, uitstekend geprobeerd, maar voor dit onderwerp zul je zelf de slingers moeten ophangen, wil je er een feestje van maken.

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  minder natura 2000 gebieden betekent niet minder natuurgebieden
  als we dat kunnen uitleggen zijn we een heel eind

 • Maas1

  @famboenink,
  Ja inderdaad visueel zijn die gebieden er maar virtueel kun je de sluier ligten.
  (De ankers uit de grond ligten om het schip in beweging te krijgen)

 • farmerbn

  Ik zou juist nu als landbouw helemaal niks doen. De problemen met de PAS zijn er voor iedereen dus waarom moet de landbouw zich opofferen? Laat industrie, verkeer en bouw het probleem oplossen en ga daarna met hen mee. Heeft Calon van zijn PvdA en de andere linkse partijen de opdracht gekregen als eerste te bewegen (toe te geven)?

 • Bennie Stevelink

  De analyse van Vergaderboer sluit aan bij een column van Dirk Strijker, lang geleden. In die column legde Dirk Strijker uit dat bij een welvaartsmaatschappij in opbouw mensen massaal van het platteland naar de stad trekken. Met het platteland wil men niets meer te maken hebben. Deze ontwikkeling zien wij nu in China en Afrika.
  In een voltooide welvaartsmaatschappij ontstaat een omgekeerde beweging: mensen in de stad krijgen weer belangstelling voor het platteland. Zeker niet om er te werken; dat is wel het laatste wat ze willen, maar om er te recreëren of misschien te wonen. De (achter)kleinkinderen van de mensen die honderd jaar geleden naar de stad trokken willen als het ware de grond terug van hun voorouders die het platteland de rug toekeerden. En dan ook nog in dezelfde staat als de voorouders het achterlieten.

  Dit verlangen wordt nagestreefd met het argument van kleinschalige veehouderij, biodiversiteit, biologisch, natuur, boeren die op klompen lopen, een kiel dragen en een pet ophebben. Dat is duurzaam.
  Je kunt aantonen dat een argument niet klopt, maar dan bedenken ze een ander argument. Kun je ook weer aantonen dat dat niet klopt, bedenken ze weer een ander argument.
  Ondertussen ben je eindeloos aan het discussiëren over van alles zonder dat de werkelijke drive op de achtergrond ooit ter sprake komt.

 • Inderdaad farmerbn, de landbouw heeft in tegenstelling tot de rest van N producerend Nederland al veel ingeleverd, Schiphol denkt alleen maar in groei, dan het verkeersaanbod dat als maar toeneemt en dan nog de toename van de bevolking in ons land wat in verhouding met de N afdruk en CO2 uitstoot ook niet kan.Maar de politiek kijkt op dat vlak liever de andere kant op.

 • DJ-D

  <>

 • Maas1

  @Bennie de stadsmens zal ongetwijfelt op rukken naar het platteland.Niet alleen de stadsmens maar de steden de industrie het verkeer en vervoer rukken op en de stad komt naar het platteland.Uiteindelijk zal dat dan wel resulteren in Nederland stadspark.

 • Alco

  Het resultaat van de "ONDERHANDELINGEN" zal zijn. We hebben als LTO onze best gedaan, maar het is niet gelukt.
  Zijn we er toch weer "ingetuind".

 • Zuperboer

  @Alco; Zo zal t gaan gebeuren. We kunnen nu al voorzien dat we van stikstofruimte bestolen zullen worden. Calon heeft geen hypotheek op een landbouwbedrijf, maar een 8 tot 5 baan met vaste beloning en 13e maand. Je denkt toch zeker niet dat hij onze belangen met hand en tand gaat verdedigen....... Na Fosfaat is N de nieuwe soap. In ons land groeit alles, de aantallen huisdieren, paarden, mensen, auto's en vliegbewegingen, maar de landbouwhuisdieren die sinds de jaren '50 reeds gedecimeerd zijn hebben het gedaan......t Is te hopen dat STAF komt met de échte depositie-berekeningen en dat ze op tijd zijn om de gang naar de (Europese) rechter te maken. Van onze linkse VVD regering en de rechtspraak hebben we niets te verwachten.

 • ENDE902

  De discussie over (gevoelige) natuur is niet alleen een belang voor de agrarische sector. Verkeer en industrie ondervinden ook via de huidige wetgeving en rechterlijke uitspraken hinder van de natuurgebieden. Een algemene discussie over natuurgebieden is dus zeker op zijn plaats in de verdere ontwikkeling van Nederland. Het is dan ook zeker niet verstandig om ons gedwee op te stellen om meer ruimte voor natuur vrij maken.
  In het fictieve geval dat het hele areaal aan landbouwgrond naar natuur wordt omgezet, kan er onder de huidige wetgeving geen auto meer rijden en geen industrie meer draaien, omdat de natuur altijd de buurman is.
  Mijn inziens is het dus gewoon een algemeen Nederlands belang om de natuurgebieden ter discussie te stellen. Als wij als agrarische sector en passant ook nog “leading” in deze discussie kunnen zijn, is dat zeker niet verkeerd.
  Maar eerlijk is eerlijk, het kan ook finaal mislopen, daarbij komt dan de vraag: hebben we nog iets te verliezen?

 • Cvdo

  Het grote verschil tussen theorie en praktijk...
  In theorie lokale natuur, in praktijk de lokale honden uitlaatplaatst voor de lokale bevolking!

  Hoe denkt mijnheer Calon in de praktijk te brengen dat de 'agrarische klimaatbarbaar' de hondenpoepplaats weer voor zichzelf gaat opeisen??

 • steenderen

  Wees niet bang hij laat zich naaien met de broek dicht.

 • kanaal

  calon heeft nog nooit voor boeren gevochten, wel aan verdient.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.