Commentaar

1 reactie

‘Bevrijding trekkerdata stap voorwaarts’

Op de grootste en meest toonaangevende landbouwbeurs ter wereld is data nu meer waard dan ijzerwerk.

De grote trekker- en werktuigfabrikanten Claas en John Deere gaan samenwerken om hun trekkerdata open te stellen voor gebruikers. Een doorbraak voor de boerenpraktijk.

De data-samenwerking tussen de 2 grote fabrikanten is de primeur voor de komende Duitse beurs Agritechnica. Niet een nog grotere of luxere trekker. Of de uitwisseling van hardware als transmissies tussen 2 fabrikanten.

Data over locatie, rijsnelheid en brandstofverbruik

Tot op heden schermen de grootste trekkerproducenten ter wereld (John Deere, CNH, Agco en Claas) hun data strikt af voor andere merken. Boeren en loonwerkers worden zo gedwongen om alles met 1 softwareprogramma te doen. Tenminste, wanneer ze alle mogelijkheden met machine- en trekkerdata, van opbrengstkaarten tot aan brandstofverbruik, willen benutten. Daar lijkt dus verandering in te komen, al is er nog een lange weg te gaan. De samenwerking tussen Claas en John Deere beperkt zich nog tot enkele machinegegevens, waaronder locatie, rijsnelheid en brandstofverbruik. Beide partijen willen dit wel doorontwikkelen met de uitwisseling van bijvoorbeeld opbrengstgegevens of taakkaarten.

Zijn digitale gegevens in veilige handen?

Data in de cloud opslaan

Hoe snel de bevrijding van trekkerdata zich zal voltrekken, hangt af van hoe concurrenten hierop reageren. Gaan die zich aansluiten bij het initiatief van Claas en Deere, of met andere partijen een tweede front vormen? En wat voor de boerenpraktijk en de ontwikkeling van precisielandbouw een groot obstakel blijft, is het onoverzichtelijke pallet aan online platforms en managementsystemen, die data in de cloud opslaan, distribueren en verwerken. Daarbij doemt voor boeren en loonwerkers meteen de vraag op of hun digitale gegevens in veilige handen zijn. Gaan de grote machinefabrikanten zich bijvoorbeeld ook aansluiten bij een onafhankelijk platform als JoinData en de gedragscode van BO akkerbouw ondertekenen? Dat lijkt nog ver weg. In elk geval is samenwerking tussen Claas en John Deere een doorbraak.

Lees ook: Claas en John Deere wisselen data uit

Eén reactie

  • farmerbn

    Boeren moeten data mijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.