Commentaar

12 reacties

‘Slag om stikstof: individu versus sector’

Nederland raakt steeds verder verstrikt in het PAS-web.

De slag om stikstof is begonnen, meldde Boerderij een maand geleden. Niet alleen collega’s, maar ook sectoren van buiten de landbouw zijn actief op zoek naar (stoppende) veehouders van wie ze de stikstofdepositie willen overnemen.

Het signaal wordt allengs sterker naarmate de impact van de Raad van State-uitspraak van eind mei groter wordt. Nederland raakt steeds verder verstrikt in het PAS-web. Rechtbank Limburg vernietigde maandag zelfs al verleende natuurvergunningen.

Deze ‘warmere’ sanering is een dolksteek voor de blijvers

De vraag is of die ‘vreemde’ belangstelling goed of slecht is. Het hangt sterk af van de positie van individuele ondernemers. Als die willen stoppen, kunnen ze wellicht meer beuren.

Deze ‘warmere’ sanering is een dolksteek voor de blijvers. Niet alleen stijgt de prijs, maar er verdwijnt ook ontwikkelruimte voor de landbouw. In dit dossier steekt opnieuw individueel versus sectorbelang de kop op.

Er is nog niks bekend over saldering, niet of het kan en niet over voorwaarden

Overigens is de belangstelling van ontwikkelaars prematuur, met trekjes van speculatie. De Commissie Remkes zoekt in opdracht van minister Schouten naar een oplossing voor de stikstofaanpak.

Er is nog niks bekend over saldering. Niet of het kan, niet over de voorwaarden. Misschien is daarom ook wel het beste advies om eerst daarop te wachten.

Laatste reacties

 • agratax.1

  De slag om stikstof is niet alleen individu versus sector. Het kan zelfs betekenen dat de Stikstof uitstoot "rechten" door de beter renderende industrie worden opgekocht en hiermee komt de voedselvoorziening in het gedrang ten koste van industrie. Honger zullen we nog niet krijgen van deze verandering, maar de kans op versnelde oerwoud kap is niet ondenkbeeldig. Ik vrees dan ook dat we het paard achter de wagen spannen, zoals wel vaker gebeurt als ongenuanceerde drammers hun zin krijgen.

 • glaasje

  Nederland heeft veel teveel theoretische mensen die van alle onzin bedenken, en aan al die belachelijke verzinsels gaat Nederland kapot. Het werkt niet alleen de landbouw tegen maar ook in andere sectoren komen ze te pas!!

 • Alco

  Stikstof en CO2 in de kringloop van dieren en voeding is maar een jaar.
  Dit inwisselen met uitstoot van stikstof uit delfstoffen?
  Hoe dom kan men zijn!!!!!!!

 • Gat

  Het is woningbouw, industrie, infrastructuur en vliegverkeer dat hun zaakjes niet op orde hebben. Probleem ligt bij hun. Dat hun te laat ruimte geclaimd hebben daar is ander die het wel heeft gedaan niet verantwoordelijk voor. Mja dat volk heeft niks met natuur denkt alleen aan de pegels

 • john***

  en terecht, sectoren dwingen om te reduceren met dure maatregelen en ondertussen de vrijgekomen ruimte beschikbaar stellen aan andere sectoren (wegenbouw, huizen etc) voor nop is ook niet eerlijk. De landbouw krijgt nu nog steeds de schuld dat er nog steeds te veel sikstof hangt maar de oorzaak is nu wel duidelijk..

 • deB.


  Wij lopen als sector aan de leiband van een stel dwazen in dit land....
  Wij gaan dit waanzinnige spinsel toch never niet accepteren!!!!!

 • Gat

  Ik zal wel roosters leggen als asml ze betaald.

 • De prijs die betaald gaat worden voor stikstofrechten gaat ten koste van de prijs van fosfaat ,pluimvee en varkensrechten.
  Je kunt een euro maar 1 keer uitgeven.

 • cornelis 22

  allemaal de zakken vullen er wordt de hele dag door bijna iedereen op je ingehakt, hoop dat minstens de helft door ander sectoren opgekocht wordt. Gaan de voedselprijzen drastisch omhoog. Als er echt honger komt kunnen we weer snel opschalen . In de tussentijd hoop ik nog een paar balen gras over te hebben waar groen links en partij voor de dieren stemmers van mogen eten.

 • Ik zou zeggen vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan. Gauw cashen en de rommel opdoeken.
  Iedereen blij.

 • deB.

  Precies, cashen zoveel als mogelijk en stoppen met dit gedoe in dit doldwaas geworden land.
  Laat ieder toch zelf z'n boontjes doppen op 7 hoog in de stad. Of anders eten uit het oostblok halen.
  Gelukkig worden heel veel collega's nu wakker.

  Ik zeg het al jaren, maar het is dichter bij dan men denkt. Iedereen is klaar met dit gehoerzak

 • Zo is het deB! Je eigen niet op laten fokken maar gewoon afscheid nemen en profiteren van de onzinregelingen . Niet meer proberen de sector krampachtig in de benen te houden over de rug van van je eigen gezondheid . Het wordt allang niet meer gewaardeerd .

  Laat ze maar cocos of soyamelk zuipen .
  Er komen vanzelf weer een keer gaarkeukens op straat te staan als ze zo doorgaan. Kijken of iedereen dan nog zo idialistisch en duurzaam is...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.