Commentaar

8 reacties

‘Kabinet moet keuzes maken in stikstofbeleid’

Kabinet zal zijn ware gezicht moeten laten zien in de stikstofaanpak. Welke positie heeft de veehouderij in de maatschappij?

Ontspannen gezichten, casual outfit. Het kabinet Rutte III trapte woensdag 21 augustus met een ‘heisessie’ in hotel Bos & Ven in Oisterwijk af voor de derde jaargang. De sfeer is opvallend eensgezind. Vorig jaar nog speelde irritatie over dividendbelasting. De partijen maakten zich op voor Europese en provinciale verkiezingen. Deze stress is achter de rug. Economisch gaat het bovendien voor de wind. De koopkracht ontwikkelt zich volgens het Centraal Planbureau (CPB) positief.

Wordt het dan een gemakkelijke jaar? Nou nee, als er extra geld is, rollebollen alle groeperingen over elkaar wie hier het meest recht op heeft. Bovendien is er de dreiging van een handelsoorlog. De brexit gaat miljarden kosten. En er liggen nog enkele ‘hoofdpijndossiers’, zoals arbeid, woningmarkt, onderwijs. En natuurlijk stikstof.

Stikstof-uitspraak kost Nederland miljarden

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is in Oisterwijk niet ter sprake geweest, aldus vice-premier en landbouwminister Carola Schouten. Opmerkelijk. De stikstof-uitspraak van de Raad van State kost Nederland miljarden. Niet alleen boeren hebben een groot probleem met vergunningen. Vliegveld Lelystad, woningbouw, wegenaanleg; talrijke projecten liggen stil. ABN Amro becijfert de schade alleen al voor de bouwsector de komende 5 jaar op € 14 miljard.

Veehouders doen er goed met hulp van politiek en goede wil maar te stoppen. Hoezo stoppen?

Noodkreet van 3 veehouders

Waar het in de publieke opinie om de veehouderij gaat, komt alleen maar de omvang van de veestapel terug. Onterecht en uiterst zuur. Alsof de landbouw geen economische partij van betekenis is. Het zette 3 boeren aan tot een noodkreet in de Volkskrant. Annette Harberink, Kees Scheepens en Ruud Zanders menen dat veehouders er goed aan doen met hulp van politiek en goede wil maar te stoppen. Wel heel kort gebracht zo. Hoezo stoppen? En wat dan? En wat met financieringen?

Ontwikkelruimte landbouw verdwijnt

Boerderij berichtte een maand geleden al dat de slag om stikstof is begonnen. Afgelopen week stak de belangstelling van projectontwikkelaars voor stikstofdepositie van stoppers opnieuw de kop op. Voorbarig natuurlijk. Er is nog niks bekend over saldering. Niet of het kan, niet over de voorwaarden. En toch, die ‘vreemde’ belangstelling is slecht voor de blijvers. Deze werkt niet alleen prijsopdrijvend, maar er verdwijnt ook ontwikkelruimte voor de landbouw. En als er meer betaald moet worden voor stikstof, zal er minder betaald worden voor grond, fosfaatrechten et cetera.

Kabinet zal zijn ware gezicht moeten laten zien. Welke positie heeft de veehouderij in de maatschappij?

Advies aanpak stikstof in najaar

De Commissie Remkes zoekt in opdracht van minister Schouten naar een oplossing voor de stikstofaanpak. Ergens dit najaar wordt dit advies verwacht. Hoe dan ook, de uiteindelijke keuze ligt in politiek Den Haag. Het kabinet zal dan ook zijn ware gezicht moeten laten zien. Welke positie heeft de veehouderij in de maatschappij? En hoe weegt het belang van sectoren?

Laatste reacties

 • agratax.1

  Stel de veehouderij moet inkrimpen en de akkerbouw moet voorzichtiger worden met Stikstof. Wat betekent dit voor de economie: 1) inkrimpen zuivelindustrie, 2) minder export kost NBP, 3) daling grondprijs omdat omzet / ha daalt. Dit laatste zal veel bedrijven onder water zetten en de Banken in problemen brengen. Hoe lost de politiek dit op evenals het woning te kort dat door Stikstof probleem niet of moeilijker opgelost kan worden. Hier komt nog bij dat de milieu bewust politiek het aantal Nederlanders met XXX aantal per jaar wenst te laten groeien door geen immigratie stop / stop vluchtelingen opvang te willen instellen. Het Linkse ideaal is net zo slecht voor het milieu als het kapitalistische uitgangspunt, in beide gevallen voert "Rupsje Nooit genoeg" de boventoon. Alles overziend zal er wel weer een slap verhaal uit Den Haag komen waar iedereen gewoon mee vooruit kan zonder ernstige belemmeringen. Daadwerkelijk ingrijpen kan alleen als de ontwikkeling van het land Op Slot wordt gezet.

 • Zuperboer

  Beste mensen. Weest waakzaam. Als er ook maar een kg N verdwijnt uit de landbouw dan moet hiervoor financieel worden gecompenseerd. Elke kg N staat voor omzet in de economie. Namelijk landbouw (primair), maar ook alle bedrijvigheid en arbeid die het oplevert in de rest van de kolom tot op het bord van de consument. De boer is ook een mens. Dus de rechten van de mens gelden ook voor de boerenbevolking. We zijn geen stem meer in het stemhok, dus we zijn voor alle partijen makkelijk weg te sturen. Als men dan toch in alle wijsheid kiest voor woningbouw, wegenaanleg, luchthavens en immigratie en dit ten koste laat gaan van de landbouw, dan móet onze minister er vóór gaan staan en hier een fatsoenlijke uitkoop voor regelen. Een tweede ABP-diefstal moet en zal worden voorkomen. De middels NB-vergunningen afgedekte en vergunde ruimte moet met hand en tand verdedigd worden, want hier is generaties lang voor gezwoegd. De leuze luidt: N-okken is Dokken.

 • Bennie Stevelink

  Ben het met @Zuperboer eens: als stikstofruimte in andere sectoren blijkbaar beter rendeert dan in de landbouw, zijn die andere sectoren ook in staat die ruimte te kopen. Als de landbouw stikstofruimte moet inleveren moet daar voor betaald worden.

 • Almagro

  @Bennie Stevelink,
  we zijn jullie al voorgegaan. Zorg dat je een heel goede rechtsbijstandsverzekering hebt en informeer daarna naar een heel goed advocaten kantoor. Wanneer je met de landsadvocaat van doen krijgt kom je er snel achter hoe onze (r)overheid écht functioneert.

 • glaasje

  Veeg dat hele waanidee stikstof van de kaart. Er is helemaal geen stikstof probleem. De natuur redt zich prima . In den haag bedenken steeds meer onzin. Van al die miljarden kan de gezondheids betaald worden. Woningen gebouwd voor starters
  Mensen kunnen met 65 jaar met de AOW. Kan allemaal betaald worden. Hoe gezond wil je Nederland hebben. Iedereen knapt ervan op.

 • Alco

  Het schijnt dat niemand begrijpt dat je de korte ( één jaar) kringloop van N en CO2 van voeding en uitstoot van dier en mens, niet kunt uitruilen met kringlopen van industrie ed. (delfstoffen) van meer dan miljoenen jaren.

 • Zuperboer

  @Alco; Dat wil de politiek helemaal niet helder hebben, daar hebben ze geen enkel belang bij. Totdat ooit een hogere rechter ze terugroept, maar dan is het grootste deel v d boeren en hun opvolgers al afgevoerd.

 • Peerke1

  Als hier een koe weggaat dan komen er in het buitenland 3 voor terug. Helaas heeft stikstof en Co2 geen paspoort en komt dus in het 3 voudige terug.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.