Redactieblog

‘Om het gezicht van de boer’

Boeren worden oneerlijk hard aangepakt door de activisten. Wat oplucht in deze tijd van actievoerders is positieve berichtgeving over boeren.

Over mijn blog van vorige week kreeg ik de opmerking van een kritische lezer dat ik boeren en dierenactivisten te veel tegen elkaar opzet. Ik wakker het wij-zij-verhaal aan. Hij was het daar duidelijk niet mee eens.

Ik ben eens voor de spiegel gaan staan en zag toch wel een zorgelijke trek op mijn gezicht. En die zorgen heb ik. Wij worden oneerlijk hard aangepakt door de activisten. Die schromen geen enkel middel. Dan kun je natuurlijk je schouders ophalen en er geen aandacht aan besteden. Dat is misschien verstandig.

Wat ook oplucht in deze tijd van actievoerders is positieve berichtgeving over boeren.

Maar moet je altijd verstandig willen zijn? Moet je op het slagveld van boer en dierenactivisten de tegenstander pamperen? Er bestaat een spreekwoord dat zegt dat je stil moet zitten als je geschoren wordt. Als dat scheren steeds maar doorgaat, dan kan ik op ’t laatst moeilijk stil blijven zitten. Dan moet ik mij uitspreken, in mijn geval op papier. Dat beperk ik, maar een beetje strijdbaar mag een boer ook wel zijn, vind ik. Het lucht in ieder geval op. Soms is het ook verstandig. Door wrijving komt glans. Ook voor onze sector.

Lees verder onder de tweet

Documentaire over dierenarts

Wat ook oplucht in deze tijd van actievoerders is positieve berichtgeving over boeren. Dat was dinsdagavond 23 juli het geval bij Jinek. Het kwam zelfs van 2 kanten. Een dierenarts uit Friesland heeft zich 3 jaar lang laten volgen door een camerateam. Nu verschijnt er een documentaire, die wordt vertoond in de bioscopen.

Bij Jinek zat de dierenarts, Maaike van den Berg. Een frisse jonge vrouw, die in haar toelichting de boer neerzette als een ondernemende dierenvriend. Die echt emoties heeft als afscheid van een zieke koe moet worden genomen. Die zorgen heeft over de regelgeving, die te vaak weer verandert.

Doodgeboren kalf

We zagen beelden van de documentaire. Een hardwerkende Maaike, die echt niet alleen haar fraaiste momenten liet zien. We zagen een kalf doodgeboren worden. Ze schoot een koe met een botbreuk dood om daarna de hals door te snijden. ‘Het vlees blijft dan voor consumptie geschikt’, verklaarde ze. Daarmee toonde ze dat ze meedenkt met de boer, wat zijn opbrengsten betreft. Als ze dit niet had gedaan, was de koe waardeloos geworden. Die was toch doodgegaan, want de botbreuken waren onherstelbaar. Een aanrader, deze documentaire over dierenarts Maaike.

Tekst gaat verder onder het filmpje

Hanna van Hendrik

Toen kwam bij dezelfde Jinek de actrice Johanna ter Steege aan het woord. Zij is opgegroeid op een boerderij in Oost-Nederland. Nu nam ze het initiatief om op vliegbasis Twente een groot theaterspektakel op te voeren over boerin Hanna van Hendrik (nee, niet mijn Hanna). Ze speelt samen met acteur Huub Stapel en meer dan 100 anderen. Er komt zelfs een koe op het toneel.

Huub Stapel was lovend over het stuk, dat emoties van de duizenden bezoekers beroert. Er is een wachtlijst van 20.000 mensen, die nog een kaartje willen kopen. Stapel citeerde een van de bezoekers, die na afloop met tranen in de ogen zei: “Jullie hebben de boeren weer een gezicht gegeven”.

Kunt u zich voorstellen dat ik bij alle ellende met dierenactivisten blij werd van deze mensen bij Jinek?

Of registreer je om te kunnen reageren.