8 reacties

‘Maak het verschil voor boerenlandvogels’

Cees Witkamp en Piet Spoorenberg
Vogelbescherming Nederland roept provincies op om boerenlandvogels beter te beschermen.

Het zal geen boer zijn ontgaan dat er steeds minder boerenlandvogels zijn. De achteruitgang gaat heel langzaam tot we ons ineens realiseren dat we geen kievit of veldleeuwerik meer zien of horen.

De oorzaken zijn bekend en bestaan uit een complexe reeks van factoren. Het is dan ook een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid om tot een landbouw te komen die weer in balans is met de natuur.

Er zijn steeds minder boerenlandvogels - foto: Anne van der Woude.
Er zijn steeds minder boerenlandvogels - foto: Anne van der Woude.

Veel boerenland is niet meer geschikt voor boerenlandvogels en waar ze nog wel zitten, weten predatoren ze te vinden. Vogelbescherming Nederland heeft per provincie in beeld gebracht hoe het de boerenlandvogels de afgelopen tientallen jaren vergaan is. Veelal is het ze slecht vergaan, met heel soms een lichtpuntje. We hopen dat provincies gerichter gaan kijken hoe ze de situatie kunnen verbeteren.

Het kan en moet anders

Wij vinden namelijk dat het anders moet en anders kan. Als Vogelbescherming werken we waar mogelijk samen met boeren en agrarische collectieven om te kijken hoe we kunnen zorgen voor een gezond boerenbedrijf en een gezonde boerenlandvogelpopulatie.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden in Amstelland, Idzega, Mastenbroek, Eemland, Terschelling. Ook bestaat voor akkervogels het Partridge project in Zeeland en Noord-Brabant.

Ver wegliggende visies en droombeelden mogen geen excuus zijn voor uitstel en het vooruitschuiven van maatregelen naar de lange termijn

De ene keer gaan we voor de grutto en de andere keer voor de patrijs. Steeds zien we enthousiasme onder boeren om zich in te zetten en te kijken naar wat er binnen hun bedrijfsvoering mogelijk is en hoe dit gedaan kan worden.

Soms investeren we in een kaasmakerij en dan weer in zonnepompen. Een andere keer gaat het om een weidevogelboulevard. Het zijn altijd gemotiveerde mannen en vrouwen, die zelf ook willen laten zien dat het anders kan en anders moet.

Geld is niet altijd de belangrijkste drijfveer voor boeren om mee te doen. Alleen met een gezamenlijke en ambitieuze aanpak – gericht op concrete veranderingen in landschap en landbouwpraktijk – kunnen we de biodiversiteit en de daarbij behorende vogels van het boerenland redden.

Ver wegliggende visies en droombeelden mogen geen excuus zijn voor uitstel en het vooruitschuiven van maatregelen naar de lange termijn. Daarvoor is de urgentie te groot.

De Provinciale Statenverkiezingen staan weer voor de deur. De Vogelbescherming roept provincies op om meer werk te maken van de bescherming van boerenlandvogels - foto: Peter Roek.
De Provinciale Statenverkiezingen staan weer voor de deur. De Vogelbescherming roept provincies op om meer werk te maken van de bescherming van boerenlandvogels - foto: Peter Roek.

Provinciale verkiezingen

Het moment waarop we dit naar buiten brengen, is niet voor niets vlak voor de provinciale verkiezingen. Ons doel is dat de provincies veel meer actie ondernemen om met grote spoed het verdwijnen van de biodiversiteit – en boerenlandvogels in het bijzonder – tegen te gaan.

Er zijn provinciale actieplannen, maar die zijn er niet in elke provincie. Bovendien nog niet met een vooruitzicht dat er kans is op herstel. Sommige provincies stellen zelfs hun doelen naar beneden bij, omdat ze bang zijn dat ze die niet halen. Terwijl ze ook met boeren en collectieven rond de tafel kunnen gaan om plannen te maken hoe ze de doelstellingen wel kunnen halen.

Daarom onze oproep aan provincies om serieus werk te maken van de boerenlandvogels. Maar de oproep is ook gericht aan burgers en boeren zelf. Voor de laatsten geldt wat ons betreft: bekijk de mogelijkheden die er op jouw bedrijf zijn. Kijk terug en vooruit en maak het verschil. Succes!

Cees Witkamp en Piet Spoorenberg zijn beleidsmedewerker bij Vogelbescherming Nederland

Laatste reacties

 • frl

  Vanmorgen in het land ( kruidenrijk met plasdras ) hing de veldleeuwerik prachtig zingende boven mij.
  Nu voor het derde jaar op rij, nadat ik ze jaren niet boven mijn eigen land had gehoord.

 • farmerbn

  Je hoort van deze mensen die elke maand een salaris krijgen nooit iets over de weidevogels op de 100.000 ha natuurland. Ga daar eerst aan de gang want dat land is met geld van de belastingbetaler aangeschaft om deze doelen te verwezelijken.

 • Alco

  Hoe dom moet je zijn om biodiversiteit te noemen als achteruitgang van de weidevogels.
  Predatie heren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vanmorgen wel duizend kraaien voor de maisbult.

 • husky

  Heb wel eens een mail naar de vogelbescherming gestuurd met de vraag waarom er steeds minder weidevogels waren, hun reactie ...... allerlei bewerkingen die de boer uitvoert, geen enkel woord over de predatoren.....zegt genoeg lijkt me.

 • Firma Vellenga

  Ik geniet er van om de opmerking van frl te lezen.... Dit stukje boerzijn daar moeten wij niet aan voorbijgaan in deze tijd.

 • frl

  @ Vellenga. Voordeel van lopend het veld in ipv met trekker of quad, je hoort nog eens wat.
  Hier een km vandaan ook een natuurgebied 135 HA ( pacht ook 7 HA ) mag ik graag even op het bankje op de polderdijk zitten, genieten van de weidevogels en kleuren pracht.
  Natuurlijk theater, vele malen mooier dan het theater in de stad.

 • @alco; nog nooit gehoord van roeken zeker!
  Ik wed dat er geen kraai bij zat; die zie je zelden samen. Je mag best een mening hebben maar praat geen onzin.

 • Alco

  Het was in ieder geval wel zwart voor de maisbult.
  En ze zorgen er voor dat er op mijn land geen enkele weidevogel meer te bekennen is.
  En dat is de insteek van mijn pleidooi.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.