Commentaar

14 reactieslaatste update:2 jan 2020

‘Polderen met trekkers voor de deur’

Het jaar 2019 sluit in chaos af.

Ligt er nu wel of geen akkoord tussen regering en het Landbouw Collectief over de aanpak van de stikstofcrisis? ‘Ja’, meldt landbouwminister Carola Schouten tijdens de behandeling van de spoedwet op de laatste vergaderdag in de Senaat. ‘Ja’, meldt ook LTO Nederland, en publiceert diezelfde avond in het ledenorgaan Nieuwe Oogst de inhoud. Farmers Defence Force reageert daarop woedend: klopt niet. Er ligt volgens deze nieuwe belangengroep slechts een principe-akkoord. Over enkele ‘erg belangrijke’ zaken zijn ze het nog niet eens. Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief bevestigt die lezing. Er zijn ‘belangrijke’ stappen gezet, maar er moeten ook nog veel ‘ingewikkelde stappen’ worden gezet.

Nieuwe acties

Chaos is het ook in Nederland. De rechter verbiedt weliswaar elke FDF-actie die bevoorrading van supermarkten blokkeert, toch staat Nederland op woensdag 18 december weer muurvast. Trekkers rijden kris-kras door het land. Snelwegen, steden lopen vast. Het zijn wilde acties van boeren, met steun van Duitse collega’s.

Met hun trekker hebben boeren een machtig actiemiddel

Die laatste week voor kerst is exemplarisch voor 2019. De bestaande structuren zijn opgeschud. De macht is herverdeeld. Boeren eisen rechtstreeks invloed. Zij laten zich door niks en niemand iets gezeggen. Met hun trekker hebben zij een machtig actiemiddel. Twitter en Facebook zijn de nieuwe modus.

Jarenlange onvrede

Natuurlijk, de onvrede heerst al veel jaren. Onvrede over wéér een regel. Warrig en onwerkbaar, soms tegenstrijdig aan de vorige. De boer krijgt zo’n beetje overal de schuld van, althans zo voelt het. De kiem van het nieuwe verzet zit in een stalbezetting in mei. Dierenactivisten bezetten in Boxtel een varkensstal. De politie kijkt urenlang toe. In enkele dagen tijd verzamelt varkenshouder en teler Mark van den Oever duizenden boeren in een Facebook-groep genaamd Farmers Defence Force.

Krachtig signaal

Nog diezelfde maand zet de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Nederland zit op slot. 18.000 projecten liggen stil, waaronder 2.000 tot 2.500 landbouwprojecten. De landbouw wordt in de uitstoot voor 46% aangerekend. Als D66’er Tjeerd de Groot in september tot halvering van de veestapel oproept, zijn de rapen gaar. Op 1 oktober geven de boeren in Den Haag een krachtig signaal af. Op het Malieveld staan duizend trekkers. 10.000 boeren zijn op de been.

Aandacht in de media

De organisatie Agractie wil de maatschappij laten zien wat de agrarische sector is. De kloof tussen boer en burger moet kleiner, en daarmee keert mogelijk ook de balans in het maatschappelijk debat terug, is het idee. De opzet werkt. In de media is in de aanloop volop aandacht voor de sector. Boeren en boerinnen krijgen ruimte hun verhaal te vertellen. De burger snapt de onvrede.

Ook nog als twee weken later FDF opnieuw de trekkers naar het Malieveld leidt. Acties bij provinciehuizen sorteren effect. Tegelijkertijd ontstaan daar ook de eerste scheurtjes in het front, na de harde actie in Groningen.

Gezamenlijk stikstofplan

Na acties bij NZO en FrieslandCampina die in de ogen van boeren te veel op eigen houtje acteren, komen met strateeg-achter-de-schermen Jan Cees Vogelaar 13 partijen bij elkaar in het Landbouw Collectief. Voorman Aalt Dijkhuizen sleutelt een gezamenlijk stikstofplan in elkaar. Tekenen bij het kruisje, klinkt het richting kabinet. Dat gebeurt niet, al overleggen Schouten en premier Mark Rutte meermalen met het collectief. Het zal in 2020 nog wel eens gebeuren.

Andere gebeurtenissen

De stikstofcrisis duwt alle andere gebeurtenissen uit 2019 een beetje naar de achtergrond. Zoals het verbod op zaadcoating met neonicotinoïden in de bietenteelt. Telers krijgen er voor het eerst mee te maken. De Eerste Kamer veegt het asbestverbod van tafel. De aversie tegen glyfosaat groeit. De geel-oranje akkers schrikken af. En dan natuurlijk de droogte. Voor het tweede jaar op rij is het droog, terwijl de watervoorraad in de hoge zandgebieden nog niet hersteld is. Het hitterecord van 40 graden wordt gebroken. De dreiging van Afrikaanse varkenspest is reëel. Ondertussen boeken varkenshouders als gevolg van ditzelfde virus in China dit jaar recordwinsten. Rundvee- en pluimveehouders vangen veelal bot bij de rechter in hun zaken in respectievelijk fosfaatrechten en fipronil-schade.

Polderen met de trekker voor de deur

In Brussel treedt begin december een nieuwe Europese Commissie aan. De commissie krijgt met de Pool Janusz Wojciechowski een landbouwcommissaris met het vizier op Oost- Europa. Met het commissieprogramma Green deal kan de landbouw zich opmaken voor stevige klimaatmaatregelen.

Voor de landbouw volop noodzaak om te overleggen. Al dan niet in het poldermodel. Reken maar: het wordt polderen met de trekker voor de deur. Die tendens is in 2019 met resultaat ingezet.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Eén zin klopt niet: "De boeren krijgen de ruimte hun verhaal te vertellen."
  Er waren wel boeren in studio's en ook opgetekend in kranten. Echter bleef het bij een algemeen praatje.
  Mensen die het werkelijke verhaal konden vertellen heb ik niet kunnen horen.

 • Espresso

  @alco mensen die het werkelijke verhaal konden vertellen kraamden onzin uit (iets met Joden..). Laten we weer gewoon normaal doen en achter LTO scharen.

 • Expresso, niemand kraamde wat uit , iets met Joden, die link maakte de pers en sommige politici maar al de gretig.

 • Jan 10

  Espresso, Achter LTO scharen??????? En je dan gewillig naar de slachtbank laten leiden?
  Mede door het dramatische slappe optreden van LTO staan we waar we nu staan.
  Je kunt van FDF van alles vinden maar ze hebben de boel wel wakker geschud.

 • ptheunis501

  LTO maakt helemaal niks klaar, dat begon meer op een verleng stuk van de (r)overheid te lijken,
  Ze moesten zorgen dat de makke lammetjes(leden) netjes alles gewillig slikte, en vooral geen commentaar/kritiek leveren

 • Ja ja espresso lekker met z'n allen achter calon aan die baantjes jager dacht het niet de tijd van alles maar over ons heen laten komen is voor bij we zullen ons niet langer laten onderwerpen aan de wensen van de linkse kliek

 • Mfb

  Ik denk dat de oprichting van het Landbouwcollectief nog de grootste opsteker van 2019 is geweest.
  Met de trekker alleen kom je er niet en als je dan als één collectief in het overleg kan stappen sta je direct met 1-0 voor.
  Hoop dat dat vast gehouden kan worden! Hier zal vooral LTO aan moeten wennen...

 • ENDE902

  Ik krijg de indruk dat de overheid probeert om LTO weer tot een soort verlengstuk van de overheid te maken en daarmee het Landbouw Collectief uit elkaar te spelen. Laten we er op letten, dat dit niet gebeurt.

 • farmerbn

  De overheid heeft met de LTO te lang en te hard aan het elasstiekje getrokken en in 2019 is dat stiekje geknapt. Voor de overheid én LTO zijn de tijden nu veranderd. Boeren zijn er sterker van geworden en LTO kan daar samen met het collectief van profiteren. De vraag is of LTO de macht wil delen met het collectief. LTO is niet alleen bestuurders met een boerderij maar ook medewerkers met een salaris. Medewerkers die makkelijk kunnen soliciteren/ loyaal zijn bij de overheid of waterschappen.

 • ptheunis501

  LTO wordt ook mede gefinancierd door de (r)overheid.
  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

 • fietskip

  Het zal voor politiek Nederland moeilijk zijn om in te zien dat het spelletjes spelen met de landbouw door LTO te gebruiken als zogenaamd draagvlak afgelopen is.
  Ze zullen moeten accepteren dat het nu anders gaat en dat ze heel goed moeten luisteren naar de boeren. Die zijn het namelijk moe dat de afgelopen decennia over hen heen gelopen is en dat poets je niet zomaar weg. Ze zullen moeten accepteren dat de boeren die tijd nu in hun eisen mee nemen.
  Ze moeten niet denken dat we even alles vergeten en nu aan oplossingen mee gaan werken die weer richting de boeren gaan en niet naar iedereen.
  Dit alles is bereikt met (door) FDF.
  Laten we onszelf niet uit elkaar laten drijven. De media en politiek doen daartoe hun best. Zolang dat niet gebeurt staan we sterk!

 • Mbmb

  Dat zogenaamde polderen tussen de overheid en lto heeft de laatste 10 jaar niets opgeleverd, sterker nog we zijn compleet in de afgrond geduwd. Melkprijs van 30 jaar terug en kosten die als raket stegen met krankzinnige regels en de tweeling kwestie op de koop toe. Calon moet wijs zijn en vertrekken,daarna moet LTO reorganiseren en de koers wijzigen. Praten we dan weer verder in het landbouwcollectief.

 • melkveehouder .

  @Espresso, je hebt geen plank voor je hoofd, maar een complete balk! Hebben ze je iets beloofd om dit bericht te posten?

  Jammer voor jou, maar de tijd dat boeren zich door LTO , in opdracht van broodheer de overheid, een rad voor de ogen laten draaien is definitief voorbij. Social media heeft deze vorm van volksverlakkerij ingehaald. De recente, via whatsapp gecoördineerde, boerenacties zijn hiervan het ultieme bewijs. Zoals een oud spreekwoord luidt : “al is de leugen nog zo snel, de waarheid (social media) achterhaalt haar wel”. En zo zal het verkeren, deze ‘poppenkast’ gaat gestopt worden! Ook de leugenachtige media!

  Om in dat kader 2019 gepast af te sluiten. Veel dank en respect voor o.a. Agractie, FDF, Mesdagfonds en Stichting Stikstofclaim. Meer specifiek voor de ijzervreet(st)ers Jan Cees, Bart, Mark, John, Geesje en Franca. (Sorry als ik iemand vergeet!) Bedankt en succes toegewenst voor 2020!

 • Espresso

  Het enige wat bereikt is met tractoren op de snelweg is binnenkort kenteken plicht voor tractoren. Dat duurt nu niet lang meer, alvast mijn dank daarvoor.
  @melkveehouder, achterdocht is een slechte raadgever.
  Hoe dan ook wens ik allen veel succes voor 2020 !

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.