Commentaar

5 reacties

‘Schouten zet in op zekerheid met opkoopregeling’

Bij overtekening van de regeling sanering varkenshouderij is wel ergens extra budget los te peuteren.

Het is zover. De prijzen van de opkoopregeling varkens zijn bekend. Varkenshouders die willen stoppen, kunnen hun knopen tellen. De bedragen vallen alleszins mee: € 151 per varkensrecht in regio Zuid is een prijs waar tot voor kort niemand van durfde te dromen. Het is hoger dan de marktprijs op dit moment. Het verschil met regio Oost (€ 52) is zo groot dat het overgrote deel van de sanering in het Zuiden terecht zal komen.

Overheid moet wel hoog inzetten

Stikstofcrisis

Je kunt redeneren dat met het vastgestelde budget nu minder stoppers van de regeling gebruik kunnen maken. Maar dat is te negatief gedacht. Minister Schouten zet in op zekerheid, uiteraard met het oog op de stikstofcrisis. De sanering varkenshouderij moet zo snel mogelijk een zekere hoeveelheid stikstof opleveren, ook al is ze daar oorspronkelijk niet voor bedoeld. Daarbij bestaat het ‘gevaar’ (vanuit het perspectief van de overheid) dat de varkensprijzen nog verder gaan stijgen als gevolg van de problemen in China. De rechten worden dan ook duurder. De overheid moet dus wel hoog inzetten om te voorkomen dat deelnemers straks alsnog afhaken.

Overtekening

Daarbij is de politieke stemming rondom stikstof nu wel zo dat bij overtekening van de regeling vast wel ergens extra budget los te peuteren is. Goed nieuws dus, deze bedragen. Rundveehouders bij natuurgebieden die wachten op een vrijwillige opkoopregeling kunnen hier ook moed uit putten.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Sjefo

  Heeft allemaal niets stikstof te maken boeren moeten opgeruimd worden.
  Tweederde van de industrie heeft geeneens een vergunning en niet wat ze produceert in Brabant hoeft en wil men dat niet weten het doel van de linkse Grashof is duidelijk weg met de veehouderij.
  Politieke besluitvorming op oneerlijke feiten moet ten alle tijden strafbaar zijn.

 • boerkebrabant

  het word inderdaad tijd dat de waarheid wat betreft n uitstoot boven water komt. en dan alle leugenaars uit bestuurlijke functies zetten, ik denk dat er wat links betreft nie veel meer overblijft,
  vvd, volg het cda, je kunt niet altijd links de zin geven

 • Henk.visscher

  maar vrijwillig saneren is wel goed, brengt de zaak in balans

 • Volksverlakkerij,de stikstof zal in de bouw, verkeer en chemische industrie worden uitgestoten. En het natuur gebied wordt steeds groter!

 • koestal

  De stikstofruimte gaat nu naar de bouw,het verkeer en de industrie ,dan kunnen die weer verder.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.