Boerenblog

3 reacties

‘Nood breekt wet’

Deze week maakt het kabinet een noodwet openbaar. Niet omdat er een natuurramp is, niet omdat er vliegtuigen een gebouw zijn ingevlogen, niet omdat een Spaanse griep 17,2 miljoen levens kostte, maar vanwege een door bestuurders zelf gecreëerde situatie.

U mag best weten, de inspiratie voor mijn column kostte me deze keer veel moeite. Aan onderwerpen geen gebrek, maar als je alle nieuwsberichten tot je laat doordringen, doe je geen oog meer dicht. Mezelf afsluiten is een overlevingsmechanisme geworden en daarin ben ik vast niet de enige.

Zijn wij nu zo slim, of zijn zij nu zo dom?

De situatie waarin ons land verkeert, is diep triest. Wat mij al tijden bezighoudt, is de vraag hoe de bestuurders van ons land het zover hebben laten komen. Is er voor hen een belang dat wij niet zien? Zijn wij nu zo slim, of zijn zij nu zo dom?

Foto: ANP
Foto: ANP

Slogan

Ik kan er echt met mijn verstand niet bij dat hoogopgeleide mensen, bewust en met voorbedachte rade ons land rechtstreeks naar de klote helpen. Het CDA was er toch voor de boeren en VVD voor de ondernemers? CU beschermde toch gezinnen en de PvdA stond toch voor de arbeider? En een premier van een welvarend land liegt zijn landgenoten toch niet voor? “Retteketet wat een schijtkabinet” stond op een spandoek tijdens de acties van 1 oktober. Die slogan vat zo’n beetje alles samen.

Waarom zou je de meest efficiënte voedselmakers die je land een exportpositie opleveren, de armoede en soms zelfs de dood injagen?

Rekenmodellen met 70% foutmarge

Maar waarom? Waarom zou je je land uit de markt prijzen door de normknop zover terug te draaien dat een hele bouwsector in acute nood komt? Waarom zou je uitgaan van rekenmodellen met een 70% foutmarge en daarop je beleid baseren? Waarom zou je de meest efficiënte voedselmakers die je land een exportpositie opleveren, de armoede en soms zelfs de dood injagen? Ik snap het echt niet.

Wie heeft Mark betaald?

President George Bush gaf ooit toe dat hij onmogelijk voor het klimaatakkoord kon stemmen omdat de olieindustrie hem aan de macht had geholpen. Wellicht komen wij er ooit achter wie Mark Rutte en kornuiten heeft betaald om de Staat der Nederlanden te gronde te richten. Tot die tijd wens ik iedereen die het slachtoffer is (en wie treft het niet) heel veel sterkte en relativeringsvermogen toe.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Attie

  Precies helemaal mee eens, een zelf gecreëerde crisis, met dank aan linkse ambtenaren ..!!

 • Alco

  "Of zijn zij nu zo dom".
  Daar kunnen we volmondig "ja" op zeggen.
  Zo heeft men steeds over kringloop landbouw, maar vervolgens benoemd men alleen de uitstoot.
  Er is echter ook een enorme opname door landbouw. Een dier kan echt geen stikstof maken.
  Ook industrie niet.
  Maar het grote verschil is de terugwin tijd. Deze is bij landbouw een jaar en bij delfstof gebruikers millenniums.
  Deze kun je dus onmogelijk met elkaar vergelijken, laat staan inwisselen.

 • agratax(1)

  @Anita. Je vraagt je af "Zijn wij nu zo slim, of zijn zij nu zo dom?" Laten we uit gaan van het feit dat zij ook niet DOM zijn. Alleen kunnen zij niet verder denken dan van 12 uur tot de middag en is de meerderheid helaas Alpha opgeleid (rechten, politicologie, en al soorten "-logie", maar geen Beta mensen die verbanden kunnen leggen en de gevolgen van een huidig besluit op waarde weten te schatten voor overmorgen. Als zij in Den Haag wel bij machte zijn verder te kijken dan hun neus lang is, dan hebben ze verborgen agenda's als in een dictatuur. Ik heb tijdens mijn werk in verschillende dictaturen geleerd, dat een ieder alles doet om te overleven en zo min mogelijk rekening houdt met de "dictatuur kliek". Misschien moeten wij in Nederland een nieuwe levenshouding leren van de volkeren die al eeuwen onder het juk van verschillende dictators leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.