Expertblog

‘Leve de korte keten 2.0’

Data gaat niet alleen over precisielandbouw, maar vormt ook het fundament onder de korte keten.

In maart organiseren we een hackathon over de korte keten in de Food Valley. Onze grootste uitdaging is om korte ketenondernemers mee te nemen in het geloof dat ze met nieuwe digitale strategieën een wereld te winnen hebben. Want ondanks alle korte ketenwebshops, eet de traditionele retail met holle reclamefrases de korte keten de kaas van het brood.

Bestaande initiatieven verder helpen

We willen tijdens de hackathon niet aan nieuwe inhoudelijke concepten werken, maar bestaande initiatieven verder helpen. Meer samenwerking op IT-gebied is een belangrijke prioriteit. Veel technologie is namelijk gebaseerd op dezelfde basale infrastructuur. Door meer samen te werken en infrastructuur te delen, kan je capaciteit vrijmaken om op andere onderdelen van je digitale strategie te richten, zoals onderscheidend vermogen en klantcontact.

Data vormt nu nog een nagenoeg on-geëxploiteerd kapitaal

Ruimer aanbod data

Ook willen we aantonen dat data de waarden en diensten die korte keteninitiatieven leveren, uit de anonimiteit kunnen halen. Bij elkaar opgeteld en slim gecombineerd kan het huidige data-aanbod al een gedetailleerd beeld schetsen van unieke prestaties van een korte ketenproducent. In de toekomst wordt het data-aanbod nog ruimer, gedetailleerder en (bedrijfs)specifieker. Door de data voor je te laten spreken, kan je als korte ketenproducent een ander verhaal aan je klanten vertellen dan de retail. De datadimensie vormt nu nog een nagenoeg on-geëxploiteerd kapitaal voor de korte ketenboer van vandaag.

Data is fundament voor korte keten

IT-samenwerking, datavisualisatie, slimme logistieke concepten. Technische uitdagingen genoeg. Maar de belangrijkste slag die we moeten winnen, is aantonen dat digitalisering niet alleen iets is voor boeren die inzetten op schaalvergroting, kostprijsreductie en efficiency. Dat data en technologie niet alleen over precisielandbouw gaat, maar ook het fundament vormt onder de korte keten 2.0. We moeten het ijs zien te breken en harten winnen. It giet oan!

Of registreer je om te kunnen reageren.