Commentaar

2 reacties

‘Glyfosaatbeleid geen zaak voor rechters’

Een Franse rechter heeft de verkoop van een onkruidmiddel met glyfosaat verboden. Het is een veeg teken, al zal dit niet meteen gevolgen hebben voor andere EU-landen.

Na ellenlange debatten is eind 2017 de toelating van glyfosaat met 5 jaar verlengd.

Het onkruidmiddel blijft maar omstreden. De schadelijkheid ervan wordt betwist, maar de veiligheid ook. Het EU-parlement vindt nu dat de onderbouwing van de veiligheid te veel aan de fabrikanten wordt overgelaten. Die misbruiken hun positie soms, zo blijkt uit onderzoek. Terecht dat de politiek hier bovenop zit. Het gaat om veiligheid én geloofwaardigheid, en dus ook om draagvlak.

Voor boer nagenoeg onmogelijk zelf te kunnen beoordelen wat veilig is

Gezondheidsrisico’s glyfosaat

Tegelijk stellen de gezondheidsautoriteiten nog steeds dat er geen wetenschappelijke aanleiding is om het middel vanwege vermeende gezondheidsrisico’s te weren. Dit blijkt nu opnieuw uit onderzoek van Health Canada.

Voor boer en publiek is het nagenoeg onmogelijk om zelf te kunnen beoordelen wat veilig is en wat niet. Ook een rechter is daarvoor niet aangesteld. Het beste wat we hiervoor hebben zijn degelijke instituten die onder publieke controle staan, zoals Efsa.

Rechtbank

Pressiegroepen proberen op alle manieren het gezag van zulke instellingen te ondermijnen en lopend beleid te saboteren. Nu wisten ze de rechtbank van Lyon voor hun karretje te spannen. Die had dat niet moeten laten gebeuren. Een rechter op de stoel van de regering, dat is een recept voor ellende.

Lees ook: Onderzoek: glyfosaat-rapport stond vol plagiaat

Laatste reacties

  • Dre van Helmond

    De emotie beslist, dat moet niet kunnen

  • Jan-Zonderland

    Ook de politiek moet zich niet bemoeien met dit soort zaken. De wetenschap moet aantonen of een middel wel of niet veilig is. Dat er soms twijfels zijn aan de onafhankelijke betrouwbaarheid van die wetenschap is helaas een feit maar het is het beste wat we hebben. Het is aan de wetenschap zelf om aan te tonen dat zijn boven elke twijfel verheven is

Of registreer je om te kunnen reageren.