Commentaar

’Groeistuipen bij PlanetProof’

On the way to PlanetProof, de internationale naam voor Milieukeur, maakt een stormachtige ontwikkeling door.

Sinds de supermarkten in Nederland nadrukkelijk in de markt zijn voor producten onder dit label, groeit de productie en de afzet van deze producten sterk.

Blunders in afzet

De organisatie achter PlanetProof en de controle-instanties kunnen de groei van het keurmerk niet bijhouden. Dit heeft tot gevolg dat er in de afzet grote blunders worden gemaakt. Zo is fruit in supermarkten verkocht met het telersnummer van een champignonteler.

Dat kan natuurlijk niet. Supermarktorganisatie Aldi neemt dan ook geen halve maatregelen; al het verkeerd gelabelde fruit is uit de winkels gehaald. De kosten daarvoor worden verhaald op de leverancier.

Verpakkers die nog niet zijn gecontroleerd

Stichting Milieukeur (SMK) concludeert na onderzoek dat het een incident betreft. Toch worden extra maatregelen genomen om de controle in de keten te verscherpen. Deze maatregelen had de organisatie eerder moeten nemen. Zeker omdat nu blijkt dat er verpakkers actief zijn waar nog geen enkele controle heeft plaatsgehad.

Als je telers aan strenge regels houdt, mag je verwachten dat het verderop in de keten ook tiptop voor elkaar is

Daar laat SMK steken vallen. Als je telers aan strenge regels houdt, mag je verwachten dat het verderop in de keten ook tiptop voor elkaar is. Zonder strikte controle hebben knoeiers en sjoemelaars vrij baan. Als PlanetProof een vaste plek in het schap wil, zal het de borging snel onder controle moeten hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.