Commentaar

25 reacties

‘Voorbereiden op vier warme zomers’

Bereid u zich er maar alvast op voor: er volgen nog vier ongewoon warme, droge zomers.

Volgens het KNMI is de kans tot 2022 op hittegolven, droogte én extreme orkaanactiviteit groot.

Het is een opmerkelijke conclusie van het weerinstituut. Een weersverwachting houdt het gemiddeld 2 tot 3 dagen en daarna geeft de zogenoemde pluim toch vooral de trend aan. De betrouwbaarheid van het weerbericht neemt af. Volgens de weerkundigen zijn bewolking en neerslag het moeilijkst te voorspellen.

Des te opmerkelijker dus dat het KNMI nu een voorspelling voor vier jaar aandurft. Het instituut gaat in deze ‘verwachting’ dan ook uit van een ander model.

Boeren en tuinders moeten aan de slag

Hoe sceptisch enkelen ook reageren, met een verwijzing naar de Enkhuizer Almanak, de voorspelling zet aan tot denken. Want stel dat het écht zo is, dan moeten boeren en tuinders aan de slag.

Het teeltplan moet mogelijk wijzigen, bijvoorbeeld plant- in plaats van zaaiuien, inzet van vroege rassen. Het groeiseizoen wordt korter.

Heroverweging weersverzekering

De ervaring van deze zomer moet hierin meetellen. Het is spannend om het herstel van gewassen nu te volgen en de balans van beregening op te maken. Een hectare beregenen (25 millimeter) kost toch al gauw € 125. Komt dit straks terug in tonnage en/of in prijzen?

De weersverzekering verdient met deze prognose ook zeker een heroverweging.

Laatste reacties

 • farmerbn

  En stel dat het écht niet zo is? Dan is de boer het haasje als hij veranderd is zonder noodzaak. Ik geloof dat er stond dat de kans op vier warme jaren vier keer zo groot is. Vier keer wat?

 • ariekelder

  Men kan nog geen week vooruitzien. Paniekzaaierij weer.

 • Jaap39

  Voor de veeboeren:
  Gewoon een jaar voer op voorraad hebben.

 • Kelholt

  Waar kan ik ergens terugvinden dat het KNMI de voorspelling heeft gedaan dat de zomer van 2018 heel droog en warm zou worden?

 • Mtswie

  En over vier jaar hoop ik opnieuw op mijn verjaardag jarig te zijn

 • boer drenth

  ja ..en als her regend in mei , dan is aprll voorbei.

 • Alco

  Iedereen roept wat en de media pikt onderwerpen op die lezers trekt.
  Waarheid of onzin doet niet ter zake

 • heeeee

  De almanak is een grote leugenzak,zeiden ze vroeger.

 • mariapeel

  Er komt toch fors minder vee . De voerprijsstijging wat 2 weken terug werd voorspeld is ook niet uitgekomen 🙈

 • Peerke1

  Het kan ook zeiknat worden en nat of droog elke voorspelling heeft 50 % van slagen. Dus gewoon geklets in de ruimte.

 • koestal

  alvast maar een haspel bestellen

 • melkveehouder .

  Niet te geloven. Zelfs Boerderij poogt deze verzekering met propaganda praatjes aan de man te brengen. @Jan Vullings, verdiep je eens in de achtergronden, meer specifiek hoe de polisvoorwaarden tot stand komen alvorens je zulks een suggestieve eindzin in je column opneemt. Onderbouw en motiveer je opmerking eens voor de agrarische lezers!

 • hylkema.l

  Het KNMI kan het weer nog niet eens een week vooraf goed voorspellen, laat staan 4 jaar. Het zijn fata morgana's die ze najagen.

 • melkveehouder .

  @hylkema.l. Het zijn wel de historische (regionale/lokale) neerslag statistieken van het KNMI die ten grondslag liggen aan de verzekeringsvoorwaarden. Met deze wetenschap zal het niet verbazen dat de schade drempel in de voorwaarden hier net boven ligt!

 • massy

  Als dit uit komt is er maar een groep die zich druk hoeft te maken en dat is de consument. want je kunt wel veel geld verdienen maar als er geen voedsel meer is kan je het nog niet kopen. tvg de Oostvaardersplassen want dat beeld gaat dan ontstaan maar dit waren dan dieren.

 • Jan Vullings

  @Melkveehouder . Ik breng niets aan de man. Ik meld slechts dat met deze prognose een verzekering een overweging waard is. De keuze is aan iedere ondernemer zelf. Net als beregenen, keuze van teelten, rassen.

 • Hilhorst100

  Erg positief dat Dhr Jan Vullings een reactie geeft, Echter na de legendarische zomer van 1540 dacht men hier wijn te gaan verbouwen, helaas waren de zomers daarna jarenlang slecht en we gingen de kleine ijstijd in (Bron Jan Buisman)

 • jfvanbruchem1

  als het niet regent ,blijft het droog.

 • Almagro

  Als het regent in mei is april voorbij.

 • glaasje

  De mens wil alles kunnen regelen, maar het weer en de natuur gaat zijn eigen gang. En dat zal ook zo blijven!!!!!!

 • melkveehouder .

  @Jan Vullings. Eindelijk krijg ik je uit je stoel. Het zal je vast opgevallen zijn dat ik vaker heb gereageerd op de zin en onzin van de brede weersverzekering. Meermaals heb ik onder andere aangegeven dat de voorwaarden zorgvuldig uitgekiend zijn met behulp van historische KNMI-gegevens waardoor de kans op uitkering niet groot is. Verder heb ik meermaals gesteld dat deze verzekering bewerkstelligd dat deze verzekering de overheid goed van pas komt omdat bij een verzoek om bijstand altijd verwezen wordt naar verzekerbaarheid van de schade. Hiermee wordt bijvoorbeeld de schade die de landbouw oploopt doordat de waterschappen natuurbelangen prioriteert boven de landbouwkundige belangen vakkundig omzeilt.

  Ook heb ik eens de vraag geponeerd waarom de overheid wel de brede weersverzekering zwaar subsidieert, en bijvoorbeeld niet de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor agrarische ondernemers. Allemaal vragen die een journalist zouden moeten triggeren.

  Hiermee kom ik ook tot de kern: zoek als agrarisch dagblad/journalist dit soort zaken eens (tot op de bodem) uit alvorens iets te roepen. Zelfs al zou de prognose van het KNMI kloppen, waarop baseer je dan dat de boer deze schade vergoed krijgt als hij een verzekering afsluit. Dáár gaat het om Jan.

 • melkveehouder .


 • 0064376

  De kans op een normale zomer is het grootst...

 • farmerbn

  Een artikel in de boerderij van boeren met een verzekering en de daadwerkelijke uitbetaalde vergoeding is een mooi begin. Doe een onderzoek hoe de verzekeringmaatschappijen straks pogen de boeren met verzekering niet uit te betalen.

 • Jan Vullings

  @melkveehouder en @farmerbn. Terechte vragen en opmerkingen. Hou ons scherp! Wij zijn ook al volop aan de slag met de weersverzekering.
  Ik beveel overigens niets aan. Ik zeg alleen dat er een verzekering een optie is. Aan ieder om te rekenen, risico in te schatten en uiteindelijk te beslissen.

  Vorig jaar schreven we al dat het een moeilijke keuze is:
  https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2017/5/Brede-weersverzekering-is-moeilijke-keuze-126818E/

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.