Commentaar

3 reacties

‘In de buurt van gewassen leven, is gezonder’

Eindelijk weer eens een onderzoek waar landbouw er wel goed vanaf komt. Wat blijkt namelijk? Mensen die dicht bij landbouwpercelen wonen, zijn in het algemeen net iets gezonder dan mensen die daar verder vandaan wonen. Hopelijk blijft deze positieve bevinding voor zowel boeren als buitenlui overeind staan.

Dat het qua gezondheid best goed toeven is nabij percelen met landbouwgewassen bewijst een onderzoek uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Het Institute for Risk Assessment (Iras) van de Universiteit Utrecht en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Een serieus onderzoek dus, waarin ‘duizenden analyses’ zijn gemaakt.

Een aardappelveld wordt bespoten. Vanwege zorgen over de mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden is een onderzoek uitgevoerd. - Foto: Ruud Ploeg
Een aardappelveld wordt bespoten. Vanwege zorgen over de mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden is een onderzoek uitgevoerd. - Foto: Ruud Ploeg

Het onderzoek is uitgevoerd omdat er zorgen zijn over de mogelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden. Het verkennende onderzoek neemt deze zorgen nu dus voor een deel weg. Voor een deel, want dit is niet het enige onderzoek op dit terrein. Er loopt ook een onderzoek naar de feitelijke blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. De resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht.

Positieve uitslag goed voor boer en buitenlui

Een positieve uitkomst van het laatste onderzoek zou een zeer welkome bevestiging zijn. Een bevestiging dat alle inspanningen die boeren de afgelopen decennia hebben gedaan om de drift en emissie van bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken, niet voor niets zijn geweest, maar zich dubbel en dwars uitbetalen.

Een positieve uitkomst van beide onderzoeken is dan niet alleen goed voor de uitstraling van de landbouwsector naar buiten toe. Het is ook goed voor de gezondheidsbeleving van de boeren zelf. Die werken en leven dagelijks middenin in de landbouwgebieden.

Laatste reacties

  • fietskip

    In de buurt van veehouderijen gaan mensen ook minder naar de arts en hebben minder COPD en astma !

  • Bennie Stevelink

    Juich niet te vroeg Geert, er wordt nog vervolg onderzoek gedaan of er toch nog iets gevonden kan worden waar men een negatieve draai aan kan geven en breed in de media kan uitmeten.

  • Alco

    Het is toch logisch dat het gezonder leven is bij gewassen die zuurstof leveren dan leven in de stad wat alleen maar CO2 de lucht ingeblazen wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.