4 reacties

‘Wetenschap versus emotie’

Emotie heeft het gewonnen van de wetenschap.

Het is de harde, maar duidelijke conclusie die we kunnen trekken als we naar het debat kijken rondom de vistechniek pulskor. Waar de vissers nog op een positieve uitslag konden rekenen in de visserijcommissie, koos het Europees Parlement tijdens de plenaire stemming voor een totaalverbod. Een harde klap voor vooral Nederlandse vissers, daar de innovatie uit ons eigen land komt.

Kleine stroomstootjes

De Nederlandse visserijsector heeft de zeer innovatieve pulskor-techniek ontwikkeld, waarmee we efficiënt en vooral duurzaam kunnen vissen. Met deze techniek worden vissen, zoals tong, opgeschrikt door kleine stroomstootjes. Het is hierdoor niet meer nodig om zware kettingen te gebruiken die over de bodem slepen, zoals bij de gangbare boomkorvisserij.

‘Zij schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot’

Minder brandstofverbruik

De techniek is beter voor het bodemleven, verbruikt veel minder brandstof, omdat de netten veel makkelijker voort te bewegen zijn en er wordt selectiever gevist. Voordelen die bewezen zijn uit wetenschappelijk onderzoek. Waar de Nederlandse vissers de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd, hebben andere landen, zoals Frankrijk en Groot Brittannië, deze techniek links laten liggen. Zij schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot. Met die reden, het concurrentienadeel, zijn zij als tegenstanders gestart met de lobby om de techniek te verbieden in de EU.

Onderschatting

Hoewel Nederland dacht alle argumenten aan z’n zijde te hebben, werd de emotie van de tegenlobby volledig onderschat. In het debat werd wetenschappelijk onderzoek opzij geschoven. Er werd ingespeeld op onderbuik gevoelens. Confronterende afbeeldingen van een geëlektrocuteerde vis. Hoeveel wetenschappelijk bewijs er dan ook is, het nare gevoel bij het zien van een vis onder stroom, blijft nu eenmaal langer in de gedachte hangen. En als er al door milieuactivisten van de Franse organisatie BLOOM verwezen werd naar wetenschappelijk onderzoek, werden resultaten uit het verband getrokken.

Gebroken rug

Zo communiceert BLOOM dat met de Puslskor techniek, maar liefst 70% van de visvangst (gebaseerd op proefdieren in het lab) met een gebroken rug uit het water komt. Echter in andere onderzoeken komt maximaal 5% van de totale vangst (gebaseerd op een proef op zee) met een gebroken rug omhoog.

‘Politiek wordt gedreven door mensen en meningen worden voor een groot deel gevormd op basis van gevoel’

Nuance

Hoe graag ik ook zou zien dat ieder debat puur op basis van wetenschappelijke inzichten en feiten wordt gevoerd; de realiteit ligt genuanceerder. Politiek wordt gedreven door mensen en meningen worden voor een groot deel gevormd op basis van gevoel. En met dat gevoel is in de discussie rondom pulskor te weinig rekening gehouden. In plaats van de gevoelens van de tegenlobby serieus te nemen en gebruik te maken van de positieve emoties achter de pulstechniek, hebben we enkel met feiten en cijfers als antwoord gestrooid.

Draagvlak creëren

Een harde les waar we lering uit moeten trekken. Niet alleen onze visserijsector zoekt constant naar innovatieve oplossingen, ook de Nederlandse land- en tuinbouw sector is koploper binnen de EU als het gaat om innovaties. Uiteraard moeten we ons blijven baseren op wetenschappelijk onderzoek, maar daarbij óók reageren met emotie en gevoel om zo meer draagvlak te creëren.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.