Boerenblog

15 reacties

‘Wakker Dier, word wakker!’

Ondanks alle inspanningen, slimme marketing en onderlinge samenwerking van milieuclubs en dierenbeschermingsorganisaties, is de Nederlander gemiddeld niet minder vlees gaan eten. Moeten deze idealisten onderhand niet verhuizen om hun idealen na te streven, vraag ik mij af.

Kortgeleden publiceerde Wakker Dier de uitkomsten van een onderzoek naar de consumptie van vlees. Daaruit blijkt dat we in 2016 nagenoeg evenveel vlees aten per hoofd van de bevolking als in 2005. Zelfs de extra kapitaalinjectie via de Nationale Postcode Loterij, die Wakker Dier besteedde aan het vegetariseren van Nederland, heeft niet geholpen. Bewust geïntroduceerde stigma’s als de plofkip haalden wel de Dikke Van Dale, maar wijzigden ons eetpatroon niet.

Wakker Dier zou wat beter om zich heen kunnen kijken

Wakker Dier zegt verrast te zijn over de uitkomsten: “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers”, aldus Wakker Dier. Dat ligt er natuurlijk aan met wie je spreekt! De mensen die ik spreek, zeggen niet dat ze minder vlees eten. Sterker nog: de ambachtelijke slagers aan wie wij ons vee mogen leveren en die in hun winkel met trots uitdragen hoe de dieren leven, zien hun omzet juist stijgen! Waarschijnlijk heeft Wakker Dier dus last van bedrijfsblindheid. En daarvoor heb ik een oplossing!

Als het organisaties als de Dierenbescherming, de Partij voor de Dieren en Wakker Dier werkelijk om de dieren (en het milieu) te doen is, zouden zij namelijk vandaag nog hun pijlen moeten richten op landen buiten Nederland.

Dierenwelzijn in buitenland verdient aandacht

In China worden varkens levend begraven en in Brazilië, het land met de meeste koeien ter wereld, is het dramatisch gesteld met het welzijn van de dieren. Achter het beeld van de gelukkige koe gaat een onbegrensde macht van Zuid-Amerikaanse grootgrondbezitters schuil met een milieu impact die wij ons hier nauwelijks kunnen voorstellen. Het is bij Nederlandse consumenten nauwelijks bekend, maar de vleesproductie daar gaat gepaard met verwoesting van de Amazone, grootschalige slavernij en brute moordpartijen, met steun van het parlement en de kerk.

Als idealist en beschermer van dieren kun je dáár dus pas echt het verschil maken. Ik weet zeker dat alle deelnemers aan de Postcodeloterij ermee kunnen instemmen dat hier iets aan wordt gedaan, in plaats van het vegetariseren van Nederland. Wellicht word ik dan zelfs deelnemer …

Ons landbouwsysteem behoort tot de beste in de wereld

En de idealisten kunnen gerust zijn: de CO2 die wordt uitgestoten op hun heenvlucht, wordt uiteindelijk ruimschoots gecompenseerd zodra dit soort landen dezelfde efficiënte landbouw systemen heeft doorgevoerd als wij. Nederlandse veehouders zorgen uitzonderlijk goed voor hun dieren en het milieu. Ons landbouwsysteem behoort tot de beste in de wereld als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen per kilogram eiwit.

Mijn oproep aan echte wereldverbeteraars luidt dan ook: Maak u samen sterk op plekken in de wereld waar uw inzet veel harder nodig is dan hier! Bij voorbaat dank, ook namens de deelnemers aan de postcodeloterij.

Laatste reacties

 • Alco

  Anita. Je maakt toch wel een fout in je denkwijze over de vleesproductie in verre landen.
  Het dier is namelijk een schakel in vooral de eiwit voorziening van de mens.
  Dus zonder consumptie dieren daar zal er ook Amazone verdwijnen voor eten.
  Het is zelfs zo dat zonder vleesconsumptie, waar dan ook, veel natuur aangepakt moet worden. De mens eet namelijk geen gras of afval producten.
  Daarnaast geven de "idealisten" vaak af op het feit dat maar 30 % wordt omgezet in vlees of melkproduct.
  Ik zeg altijd dat voornamelijk de 70 % mest, het belangrijkste product is voor het behoud van het ecologisch systeem.

 • agratax.1

  @Anita. Als je bedoeld te zeggen "Met de door jullie aangewende middelen en tijd is meer progressie te behalen in de door jouw aangegeven landen" kan ik dat alleen maar beamen. voor ons hele milieu en migratie probleem geldt hetzelfde "De aangewende Euro zou meer rendement opleveren als we die niet in Nederland besteden, maar meer op globale projecten inzetten waar met minder geld vele malen meer resultaat te bereiken is. Volgens mij zijn al deze actievoerders, die zgn. mondiaal denken, veel te bekrompen door alleen Nederland aan te pakken onder het motto "Een olievlek verspreidt zich vanzelf". Ze willen wel jouw veehouderij inperken, maar ik hoor ze nooit over het inperken van de grootste vervuiler van de aarde "De Mens" hun aantal mag, nee moet, groeien vanwege de (groei)economie.

 • V

  Ik ben bang dat als ze in de landen die mevrouw Heijdra noemt gaan protesteren voor meer dieren welzijn en een beter milieu, ze net als de varkens in China levend worden begraven.

 • onderwater

  Ach het onderzoek is enkel door de donateurs van wakker dier in gevuld dan krijg je zo een uit slag

 • xw

  En ach, zoveel mensen, zoveel meningen.
  Alleen geloof ik, dat de uitspraak van agratax dat de menselijke populatie nog moet groeien van "ze", een beetje bezijden de waarheid is. Die "ze" zien de overbevolking van het meest succesvolle zoogdier mens, voornamelijk veroorzaakt door-, of in landen binnen Afrika en landen in verre oosten, wel terdege als een giga probleem voor onze aarde. Ergens heb ik gelezen (excuus, ik weet niet meer waar), dat zonder ingrijpen, grote oorlogen of grote rampen er in het jaar 2100 drie Terra's nodig zijn om de mensheid te voeden. Diegene die de ontwikkelingen goed volgt, zal het met mij eens zijn, dat er in de toekomst wereldwijd enorme ecologische problemen gaan ontstaan.
  En eigenlijk zie je de voorverschijnselen hier in ons drukke overbevolkte landje al, nl. de veehouderij begint van alle kanten behoorlijk in de verdrukking te komen. Dat zal echt niet minder worden.

 • Bennie Stevelink

  Bovenop het probleem wat @agratax en @xw benoemen komt nog de welvaartsstijging. Hoe meer welvaart, hoe meer energie en grondstof verbruik.
  Tegelijk zorgt meer welvaart voor afname van de bevolkingsgroei: hoe welvarende een land hoe minder kinderen er geboren worden.
  Welvaartsstijging veroorzaakt dus enerzijds extra belasting van de aarde maar biedt anderzijds de oplossing.

 • agratax.1

  @xw. Ik bedoel met groei aantal mensen, dat de economie daarop gestoeld is. Meer consumenten betekent meer omzet en daar is ons hele bestel op geent. Tevens wordt de (medische) wetenschap afgerekend op "Langer leven en Minder baby sterfte". Beide resulteren in meer mensen op deze aarde en of dat nu in Europa of in Afrika is maakt niet uit gemiddeld komen er meer en die nemen allemaal plaats in, Plaats die eigenlijk bedoeld is voor flora en fauna om zo het natuurlijke evenwicht te bewaren. Evenwicht dat al decennia uit balans is.

 • RIEN65

  In China worden geen varkens levend begraven ze eten ze daar gewoon op.

 • m.en.mh.miedema

  De mens op aarde gedraagt zich als een sprinkhanen plaag op een Afrikaanse akker.

 • m.en.mh.miedema

  Overigens een goed geschreven stuk Anita. De linkerkant van het politieke spectrum doet blijkbaar niets liever dan de landbouw in NL afbreken. Gevolg is dan wel import uit ronduit dubieuze derde landen. Eieren uit Oekraine, rund uit Z Amerika, pluimveevlees en vis uit Azie. Dan is links er even niet. Dat zegt genoeg over hun motieven.

 • stan

  Inderdaad een goed stuk Anita. Nu zorgen dat dit op de voorpagina's van de landelijke kranten komt, want nu leest het maar een zeer beperkte groep mensen .

 • wienbemelmans

  het is al lang bekend dat wakker dier en dierenwelzijn en de rest van die milieu fanaten de boeren hier kapot willen maken .toen de legbatterijen voor niks naar
  de Oekraine gingen en nu de eieren voor de helft hier weer aankomen heb ik nog niks van al die z.g wereld verbeteraars gehoord. ze waren toch zo bezorgd om de kippen hier de huichelaars.

 • Oké dan

  Laten ze eerst maar eens naar china gaan, zie filmpje hieronder in china (pas op schokkend 18+)

  <>

 • husky

  Ja @ )Oke dan, laat die boerenhaters daar maar eens gaan kijken, oke van mij mogen ze voor deze keer dan wel met het vliegtuig.

 • GJ Bunt

  helpt allemaal niks, is communisme 2.0...

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.