Redactieblog

5 reacties

‘Leuk geweest’

In maart en mei 2019 staan er weer verkiezingen voor de deur. Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wie als boer zich eindelijk dan maar eens zelf met de politiek wil gaan bemoeien, die moet nu wel in de benen komen.

Zeker bij het CDA zijn de kieslijsten al vroeg na de zomer af en worden ze door een ledenvergadering gehaald. Bij alle partijen (op de PVV na) is dit een mooi democratisch verenigingsproces, waarbij binnen de vereniging gekeken wordt welke leden naar voren worden geschoven om op de kieslijst te komen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor veel agrarische bedrijven is de regelgeving een bedrijfsrisico geworden. En de regelgeving komt rechtstreeks van de politiek. Of het nu gaat om fosfaatrechten, fipronil, PAS, verhitten van boerenkaas of mest: de logica is ver te zoeken. Voor de ondernemer ontstaan helse dilemma’s om de regelgeving te combineren met een goede landbouwpraktijk.

De Boerenpartij in een nieuw jasje

Maar bij welke partij hoor je nog thuis als boer? Het CDA heeft vanuit de oppositie voor de fosfaatrechten gevochten. Dan maar VVD? Ik ben daar gewoon niet rechts genoeg voor. D66 is een soort PvdD in schaapskleren.

Ik heb alle 81 partijen die aangemeld zijn bij de kiesraad gegoogeld. Daarna heb ik uit armoede dan maar een eigen partij opgericht. Sociaal-liberaal en met bedrijfsvrijheid voor de landbouw. Eigenlijk heel vergelijkbaar met de Boerenpartij van vroeger.

Ik ben een beetje moe gestreden en heb een leuke baan gevonden in het onderwijs

Toevallig zat boer Koekoek van de Boerenpartij ook in de gemeenteraad van Ede. Bij mijn afscheidsrede (vertrek bij het CDA) heb ik het nog genoemd. De nieuwe partij (Evenwicht) heeft geen zetel gehaald, en ik denk ook dat het eigenlijk een mission impossible is. We hebben gewoon te veel politieke wind tegen. De Partij voor de Dieren krijgt, in samenwerking met gerenommeerde media, meer kapot dan ons lief is.

Gewone partijen volgen de hetze. Jan Huitema (VVD Europa) zie ik als onze laatste strohalm, hij gaat mogelijk resultaat boeken op het mestdossier. Laat ik daarmee positief afsluiten, want ik ben een beetje moe gestreden en heb een leuke baan gevonden in het onderwijs.

Ik ga ook stoppen met deze column. Lezers bedankt.

Laatste reacties

 • kleine boer

  jammer irene las je mening graag succes in het onderwijs.

 • jfvanbruchem1

  verstand komt met de jaren

 • Alco

  Linkse broeders zat om je plaats in te nemen.
  Verkeerde ontwikkeling!!!!
  Bedankt Irene.

 • Noordam2

  jammer dat je stopt Irene, we zullen je stem missen.
  Succes!!!!!!!

 • Jan Huitema

  Beste Irene, jammer dat je met je boerderijblog stopt en veel succes met jullie bedrijf en je nieuwe uitdaging. Veel dank voor je vertrouwen in mij, ik ga ervoor!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.