Boerenblog

‘De kracht van samen’

Ik ben jaloers! Jaloers op de slimme samenwerking tussen de vele organisaties ter bescherming van de natuur, het milieu en de dieren. Zij weten wat samen sterk betekent. En dat maakt hen krachtig.

We kunnen heel veel leren van de samenwerking tussen de natuur- en milieuorganisaties en de organisaties die zich ten doel stellen de dieren te beschermen. Een aantal van hen is verenigd in de zogenaamde Groene Elf en stemmen hun communicatie superslim en zorgvuldig met elkaar af.

Goede timing

Afgelopen week publiceerde Wakker Dier bijvoorbeeld een rapport over de Ierse veehouderij. De undercoverbeelden die zij al in de winter van 2017 verzamelden, brachten zij pas op 15 oktober jl. via diverse media naar buiten. Supermarkten reageerden geschokt, vele veehouders twitterden “zie je wel!” en ingewijden weerlegden daarna op eenvoudige wijze de feiten.

Bij mijn weten is het voor het eerst dat Wakker Dier zich druk maakt over buitenlandse boeren. Wat in ieder geval duidelijk opviel, is de timing van de berichtgeving die wel heel erg mooi aansluit bij de Beter Leven campagne van de dierenbescherming.

Ze raden supermarkten aan zo snel mogelijk te stoppen met het verkopen van niet-BLK vlees. Kijk, zo help je elkaar de winter door!

In het rapport dat Wakker Dier uitbracht, staat nadrukkelijk vermeld dat de eisen van het Ierse Keurmerk SBLAS in schril contrast staan met het Nederlandse Beter Leven-Keurmerk (BLK). Ook schrijven ze dat Iers rundvlees wat Wakker Dier betreft minimaal moet voldoen aan de eisen van de dierenbescherming. Ze raden supermarkten aan zo snel mogelijk te stoppen met het verkopen van niet-BLK vlees. Kijk, zo help je elkaar de winter door!

Geregisseerde en bewuste samenwerking

De dierenbescherming haakte er deze week vervolgens handig op aan met de campagne ‘Is jouw vlees Beter Leven?’. De organisatie lanceert allerlei beweringen waardoor de indruk wordt gewekt dat vlees zonder sterren afkomstig is van dieren die een slecht(er) leven hebben. Zo beweren ze dat ALLE koeien van dikbilrassen met keizersnedes verlost moeten worden en dat stieren in de gangbare Nederlandse veehouderij zonder verdoving worden gecastreerd.

En wat doen wij? Wij benadrukken aan iedereen die het maar horen en lezen wil wat de verschillen zijn tussen onszelf en onze collega’s

De timing en woordkeuze kenmerken de zeer doeltreffende manier waarop Wakker Dier, de Dierenbescherming, tezamen met de Partij voor de Dieren en anderen heel geregisseerd en bewust samenwerken aan het bereiken van hun doelstellingen. Om jaloers op te worden! En wat doen wij? Wij benadrukken aan iedereen die het maar horen en lezen wil wat de verschillen zijn tussen onszelf en onze collega’s.

Een boer met weidegang reageert via Twitter fel op z’n collega die dit niet wil of niet kan en een vleesveehouder die natuurgebieden laat begrazen twittert dat de CO2 uitstoot van zijn koeien op de natuur drukt en nadrukkelijk niet op zíjn vlees. Dom en onnodig.

Positieve benadering nodig

Alle energie die we stoppen in het elkaar aftroeven en het benadrukken van onderlinge verschillen, wordt niet gestoken in het positief benaderen van onze doelgroep. En dat is zo zonde! Want we hebben met z’n allen, een hele mooie positieve eenduidige heldere boodschap: “Koop Nederlandse producten, dan kies je voor het beste wat er in de wereld te koop is!” Alle extra regelgeving waar we als Nederlandse producenten dagelijks aan moeten voldoen, garanderen veilig en eerlijk voedsel.

Laten we daarom alsjeblieft vandaag nog stoppen met het afzeiken van elkaar en een voorbeeld nemen aan de communicatiesamenwerking van de Groene Elf. Pas dan zijn we samen sterk!

Of registreer je om te kunnen reageren.