66% van het Nederlandse areaal tafelaardappelen is gecertificeerd onder het PlanetProof-keurmerk. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Stabilisatie in groei PlanetProof-areaal in 2023

Na jaren van forse groei stabiliseert het PlanetProof-gecertificeerde areaal met een lichte toename van 3% in 2023, aldus SMK. Nederland ziet geen groei, terwijl buitenlandse gebieden uitbreiden.

Na enkele jaren van explosieve groei lijkt het areaal onder het On the way to PlanetProof-keurmerk nu te stabiliseren. In 2023 was 58.756 hectare PlanetProof gecertificeerd, een toename van 3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers van de stichting SMK, die het keurmerk beheert.

In de periode van 2017 tot en met 2021 groeide het PlanetProof-areaal nog explosief, met een toename van zo’n 10.000 hectare per jaar. Afgelopen jaar kwam er ruim 1.400 hectare bij. Die groei komt volledig uit het buitenland. In Nederland groeide het areaal afgelopen jaar helemaal niet, en werd 67 hectare minder geteeld onder PlanetProof.

Lees verder onder de grafiek

Uitbreiding PlanetProof-areaal in buitenland

Het buitenlands areaal groeide met 14% ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral omdat er in Frankrijk en Italië meer PlanetProof-areaal bijkwam. In Duitsland daalde het PlanetProof-areaal juist. In totaal wordt nu 12.110 hectare aan PlanetProof-gewassen buiten Nederland geteeld, zo’n 20% van het totaal.

Belangrijkste groep teelten binnen PlanetProof is de categorie aardappelen, groente, fruit, gerst en kruiden. Volgens SMK is inmiddels 66% van het Nederlands areaal aan tafelaardappelen gecertificeerd onder PlanetProof. Bij uien ligt dit aanzienlijk lager, en is het percentage 8%. Voor groenten en kruiden open teelt is het percentage 70% volgens SMK; voor fruit 48%.

Aantal bedrijven met PlanetProof stabiliseert

Net als het areaal stabiliseert ook het aantal PlanetProof-bedrijven. 2100 bedrijven hadden in 2023 een teelt- of handelscertificaat voor plantaardige PlanetProof-producten, net zoveel als een jaar eerder.

Twee nieuwe supermarktketens mogen sinds afgelopen jaar onverpakte PlanetProof-producten verkopen: Dirk van den Broek en Lidl. Eerder mochten Aldi en Jumbo dit al.

Toekomst PlanetProof

In 2023 was er onzekerheid over het perspectief voor PlanetProof. SMK zei te vrezen voor de toekomst van het keurmerk, nadat supermarkten aankondigden te willen toewerken naar één topkeurmerk. Het Albert Heijn-keurmerk Beter voor Natuur & Boer zou daarvoor uitgangspunt zijn. Inmiddels heeft koepelorganisatie CBL echter gezegd dat Beter Voor en PlanetProof prima naast elkaar kunnen bestaan, zodat supermarkten kunnen kiezen welk topkeurmerk zij voeren.

Beheer
WP Admin