Redactieblog

‘Niets meer gehoord van kangoeroewoningen’

Boeren waren hun tijd vooruit. Stoppende boer en zijn vrouw bleven op het erf wonen.

Door omstandigheden (eigen huis verkocht, nieuw huis nog niet beschikbaar) wonen wij nu tijdelijk in een aanleunwoning bij een boerderij, zo’n aangebouwd huisje, oorspronkelijk voor een opa en een oma. Eigenlijk waren onze oude boeren hun tijd vooruit. De stoppende boer en zijn vrouw bleven op het erf van de bedrijfsopvolger wonen, konden nog wat hand- en spandiensten verlenen, er werd op ze gelet en tot het eind verzorgd.

Schoonmoeder

Ik zal niet beweren dat dat altijd zo’n ideale situatie was. Soms waren er natuurlijk strubbelingen. Een schoonmoeder die zich overal mee bemoeide en de kleinkinderen verwende (of juist te streng aanpakte), dat soort dingen. Maar het was in essentie ook een schoolvoorbeeld van wat wij tegenwoordig mantelzorg noemen.

‘Tenzij jij bereid bent om mijn schoonmoeder op zolder te nemen’

Kangoeroewoningen

Jaren geleden werd in de gemeente Den Haag al eens een plan ontwikkeld voor zogenaamde kangoeroewoningen, waar de oudere en de jongere generaties onder een dak zouden kunnen samenwonen. Mijn collega, tevens gemeenteraadslid en thans burgemeester van Tilburg, vond dat geen goed idee. “Tenzij jij bereid bent om mijn schoonmoeder op zolder te nemen.” Dat wilde ik niet, dus het hele plan is vermoedelijk niet doorgegaan. Ik heb er althans niets meer van gehoord.

Mantelzorgwoning

Tegenwoordig is de term ‘mantelzorgwoning’ niet meer van de lucht. Je kunt dan een tijdelijke woning in de achtertuin bouwen, meestal een soort stacaravan of container – waar je dan een kind of een ouder kunt onderbrengen en verzorgen. Dat schijnt ook werkelijk van de grond te komen hier en daar, ook al wil een gemeente lang niet altijd meewerken.

‘Niet elke dag een biertje’

Verhuizen

Of dat zo ideaal is? Nu wij in ons huisje zitten – overigens op puur zakelijke basis – begint het idee mij toch wel aan te spreken. Ik heb het er ook met mijn zoon over gehad. “Als ik oud ben, kom ik bij jou wonen”. Hij reageerde enthousiast: “Prima pa, gezellig, maar dan krijg je natuurlijk niet elke dag een biertje en met je sigaren is het dan ook afgelopen”. Daar moet ik dus nog maar eens over nadenken. Zal wel niet doorgaan. Intussen kan ik mij nog verheugen op de aanstaande verhuizing en het uitpakken van de spullen uit de opslag, zoals al mijn boeken over de pacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.