Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

‘Ik zie markt in biologisch, we schakelen om’

Passie van opvolger Maarten ligt buiten, bij het land en de gewassen en niet achter een bureau.

Opvolger Maarten de Clerck wil leren om werk uit handen te kunnen geven, maar dat vindt hij nog best lastig. Zes vragen met zes openhartige antwoorden.


Lees verder onder de foto‘s.

Maarten de Clerck (25) uit Lelystad is bezig met zijn laatste studiejaar. Hij zit in de maatschap van het ouderlijk akkerbouwbedrijf waarvan een deel in omschakeling is naar bologisch en een ander deel gangbaar blijft. - Foto's: Koos Groenewold

Maarten de Clerck (25) uit Lelystad is bezig met zijn laatste studiejaar. Hij zit in de maatschap van het ouderlijk akkerbouwbedrijf waarvan een deel in omschakeling is naar bologisch en een ander deel gangbaar blijft. – Foto’s: Koos Groenewold

Maarten de Clerck (25)

Woonplaats: Lelystad (Fl.).
Opleiding: laatste jaar agrarisch ondernemerschap tuin- akkerbouw aan Aeres Hogeschool in Dronten.
Bedrijf: de maatschap omvat twee delen: een biologisch deel met pootgoed voor eigen gebruik volgens de ATR-regeling, consumptieaardappelen, uien, wortels, bonen, spinazie, pastinaak en grasklaver. Het biogedeelte is aan het omschakelen, eind dit jaar zal 100 hectare bio zijn, de laatste 35 hectare zal in 2023 zijn omgeschakeld. Verder is er een gangbaar akkerbouwdeel van 135 hectare met fritesaardappelen, uien, tarwe voor zaaizaad, graszaad, wortels en tulpen.
Rolverdeling: we doen veel samen, maar mijn vader doet vooral de planningen en de organisatie, ik doe veel papierwerk. Verder zijn er twee vaste medewerkers en vullen we aan met seizoenskrachten.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“Veranderingen zijn al in gang gezet. Mijn vader begon bijvoorbeeld over biologisch. Hij vroeg of ik er wat in zag, zo niet, dan niet. Maar ik zag er wel markt in, dus zijn we in 2016 begonnen met een deel om te schakelen.

Wat ik wel wil veranderen, is dat ik werk uit handen wil gaan geven. We doen alles nu zoveel mogelijk zelf maar gezien de omvang van het bedrijf is dat op termijn niet vol te houden. We zijn controlfreaks, alles moet precies op onze manier gebeuren. We hebben de ervaring dat dat goed werkt, maar als je werk uit handen kunt geven, creëer je ook rust voor jezelf. De medewerkers en ik moeten daar samen naartoe groeien. Zij moeten leren, maar ik zelf ook. Ik moet leren loslaten.”

Zijn vader vroeg of hij iets zag in biologisch, zo niet dan niet. Maar Maarten zag er wel wat in. Sinds 2016 zijn ze een deel van het bedrijf aan het omschakelen. In 2023 moet de helft bio zijn.

Zijn vader vroeg of hij iets zag in biologisch, zo niet dan niet. Maar Maarten zag er wel wat in. Sinds 2016 zijn ze een deel van het bedrijf aan het omschakelen. In 2023 moet de helft bio zijn.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn vader en oom. Oom doet nu wat anders, maar ze hebben lang samen het bedrijf gedaan en veel voor elkaar gekregen. Mijn vader heeft alle plantkennis, oom was de cijferman, hij wist alles van het bedrijf en van de wet- en regelgeving. Een gouden duo. Ze begonnen met 33 hectare, nu is er 270 hectare. Hun visie was om elk jaar 10 hectare te groeien, dat is gelukt.”

Een beetje een controlfreak is hij naar eigen zeggen wel. Maarten werkt eraan om dingen aan anderen over te kunnen laten, anders is hij altijd zelf maar aan het werk.

Een beetje een controlfreak is hij naar eigen zeggen wel. Maarten werkt eraan om dingen aan anderen over te kunnen laten, anders is hij altijd zelf maar aan het werk.

Het mooiste werk vind ik …

“De hele teelt vind ik gewoon boeiend. Het voorjaarswerk, zorgen dat alles er mooi strak bij ligt met na afloop een goede oogst, dat is geweldig. Ik ben er nu wel wat onzeker over trouwens. We zijn druk bezig maar of we straks een goede oogst hebben, moet ik nog zien. De start van onze uien was bijvoorbeeld niet zo goed, er is maar 35% opgekomen. En dan die droogte er nog bij.”

'Wij zijn wel controlfreaks', erkent Maarten. 'Alles moet op onze manier gebeuren.'

‘Wij zijn wel controlfreaks’, erkent Maarten. ‘Alles moet op onze manier gebeuren.’

Ik heb een hekel aan …

“Achter de computer bezig gaan. Als ik zit, gaat het wel, maar als er buiten veel moet gebeuren, doe ik dat natuurlijk liever. Daar ligt mijn passie, niet achter een bureau. Maar ja, het is wel belangrijk.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Voor mij geen dure auto’s, doe mij maar gewoon grond.”

Maartens passie ligt op het land bij de gewassen. Bureauwerk vindt hij minder.

Maartens passie ligt op het land bij de gewassen. Bureauwerk vindt hij minder.

Over vijf jaar dan …

“Ben ik klaar met mijn studie en werk volledig thuis op het bedrijf. Samen met mijn vader ga ik er flink tegenaan. We willen het bedrijf verder ontwikkelen, misschien nieuwe gewassen en ook wat uitbreiden in areaal.”

Als zijn studie klaar is, wil Maarten er samen met zijn vader flink tegenaan. 'We willen het bedrijf nog verder ontwikkelen.'

Als zijn studie klaar is, wil Maarten er samen met zijn vader flink tegenaan. ‘We willen het bedrijf nog verder ontwikkelen.’

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.