Redactieblog

‘Kersverse minister weet dat de toon de muziek maakt’

Voor landbouwminister Carola Schouten was het debat over de regeringsverklaring woensdag en donderdag vooral een kwestie van geïnteresseerd luisteren. Buiten de Kamer zette ze een andere toon.

Het zou zomaar kunnen dat minister Carola Schouten groot is geworden met zang en muziek. Het liedboek met psalmen en gezangen was en is bij haar thuis vast niet ver weggestopt in een lade.

Voor de landbouwminister was afgelopen woensdag een belangrijke dag. Ze kwam voor het eerst officieel in het parlement in haar nieuwe functie. Bij het debat over de regeringsverklaring zat ze op de eerste rij, als vicepremier, tussen minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en vicepremier Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Het was voor alle ministers vooral een kwestie van geïnteresseerd luisteren. Alleen premier Mark Rutte voerde het woord.

Geert Wilders viel door de mand

Niet iedereen was zich ervan bewust dat het woensdag ook een bijzondere dag was om een andere reden. Geert Wilders, die zich er op beroept de hoeder te zijn van de joods-christelijke cultuur in dit land, viel aardig door de mand, toen hij daarop werd bevraagd door Kees van der Staaij.

Van der Staaij stelde Wilders de vraag of hij eigenlijk wel wist waar in heel veel protestantse kerken in Nederland op die eerste dag in woensdag aandacht aan werd besteed. “Dat weet ik zeker”, zei Wilders overtuigd, om vervolgens te refereren aan de herdenking van vijfhonderd jaar reformatie, die een dag eerder was gehouden.

Dankdag voor Gewas en Arbeid

Van der Staaij doelde echter op de Dankdag voor Gewas en Arbeid, de dag waarop in de protestantse kerken dankbaarheid wordt geuit – en niet alleen voor wat de oogst heeft voortgebracht.

Landbouwminister Schouten gebruikte het officiële communicatiekanaal op Twitter van het kersverse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om haar dankbaarheid te uiten: “Dankbaar om minister te mogen zijn van een sector waar iedere dag met hart en ziel wordt gewerkt, ook voor ons dagelijks eten”. De tweet werd (tot gistermiddag) zo’n 200 keer doorgestuurd (geretweet). Het leverde haar bijval op, maar ook kritiek, bij voorbeeld van iemand die zich afvroeg of kerk en staat wel voldoende zijn gescheiden.

Het bericht van Schouten heeft echter een toon, die anders is dan die van het afgelopen jaar. De minister doet geen toezegging, in essentie is het zelfs niets anders dan wat haar voorgangers publiekelijk uitten. Want ook Van Dam en Dijksma betuigden met regelmaat hun respect en bewondering voor wat de agrarische sector voorbrengt.

Dat bleek ook bij Schoutens reactie op de uitspraak van het Haagse gerechtshof in de zaak over het fosfaatreductieplan. Ongeveer in de eerste zin sprak ze uit hoe vervelend dit kon zijn voor de betrokken melkveehouders. Het is een medeleven waar je letterlijk niets voor koopt, maar die getuigt van empathie. En het is vooral de toon die de muziek maakt. Dat zal de minister ook wel denken als ze even weer de kerk en de staat scheidt en thuis het liedboek op tafel heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.