Redactieblog

6 reacties

'Nepnieuws is gevaarlijk'

Als ik hier nu eens zou schrijven dat Geert Wilders mij heeft verteld dat hij de landbouw in Nederland wil afschaffen (neemt veel te veel ruimte in, kost te veel geld), zou u mij dan geloven? Waarschijnlijk niet. Maar toch zou het best waar kunnen zijn.

Uit de peilingen blijkt, als je die tenminste nog kunt geloven, dat Wilders heel veel aanhangers heeft. En dat ondanks het pas gepubliceerde verkiezingsprogramma dat toch vooral ook onzin bevat. Iedereen zou dat kunnen lezen, het is maar één bladzijde. Enkele voorbeelden: moskeeën dicht, koran verbieden, halvering motorrijtuigenbelasting, geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep, enz. (Let op dat “enz”.) AOW-leeftijd weer naar 65, huren omlaag, lagere inkomstenbelasting.

De financiële paragraaf van het verkiezingsprogramma van de PVV is eveneens zeer eenvoudig en komt precies op nul uit. Budgettair neutraal dus. Geloven al die PVV'ers dat wel? Gelukkig heeft het verkiezingsprogramma van de PVV het niet over landbouw.

Zaken die niet waar zijn, worden toch geloofd

De laatste tijd is er veel ophef over het zogenaamde ‘nepnieuws’: zaken die als feiten worden gebracht, die niet waar zijn, maar toch geloofd worden. Wie gelooft dat Trump zich in Moskou misdragen heeft? Niemand toch? Maar ja, het zou best waar kunnen zijn. De Amerikaanse verkiezingen gaven veel voorbeelden te zien van nepnieuws, niet in de laatste plaats uit het kamp van Trump zelf.

Nepnieuws is gevaarlijk. 'Fact-free' politiek is gevaarlijk en onverantwoordelijk. En toch wordt Trump vrijdag 20 januari president, gaan de Britten uit de Europese Unie en gooit Wilders hoge ogen voor het Torentje. Kennelijk valt daar niets aan te doen.

Als het niet al te gek is, ben je geneigd het te geloven

Maar we kunnen het ook dichter bij huis zoeken. Hoeveel nepnieuws bevat Boerderij eigenlijk? Of gelooft u alles wat Boerderij schrijft? De moeilijkheid is natuurlijk dat lang niet alles te controleren valt. Dus als het niet al te gek is, ben je geneigd het te geloven. Dat legt een zware verantwoordelijkheid bij de journalisten. En toch kan ook de lezer wel iets doen. Stuur bijvoorbeeld eens een ingezonden brief. En zeg nooit: het is waar want het stond in de krant.

Laatste reacties

 • el

  De Democraten waren niet goed bezig ,de USA ging naar de kloten.Nu is het de beurt aan de Republiekeinen.

 • John*

  als je ziet hoe klakkeloos de media dingen van wakker dier en consorten overneemt.. heb je ook het niveau van journalisten en redacties te pakken.

 • Piet Piraat

  Juist de Boerderij betrap ik soms op een slechte feiten check. Zelfs redacteuren die zichzelf nogal wat vinden zie ik in de Boerderij nog wel eens in de fout gaan door niet geheel de waarheid te schrijven. Dus, zover is nepnieuws niet van je bed.

  *** Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder. Reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. (Zie www.boerderij.nl/spelregels.)

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax(1)

  @el. Is jouw opmerking WAAR?

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Beste Piet Piraat, Boerderij heeft de zogeheten goede journalistieke praktijk hoog in het vaandel. Toch worden soms fouten gemaakt, net als in andere media. Onjuistheden corrigeren we waar mogelijk.

 • alco1

  Och.
  In de brief van Dijksma van 2 juli stond dat fosfaatrechten nodig zijn om derogatie te behouden.
  De rechten zijn misschien nationaal nodig om een boete te voorkomen.
  Het wordt echter uitgelegd als een voorwaarde van de EU.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.