Redactieblog

8270 x bekeken 6 reacties

'Vroegtijdig stoppen, sneu of verstandig?'

Het raakt je als collega’s het bedrijf verkopen, omdat het financieel niet meer gaat. Zoals José en Herman Bongen, hier bij ons in de Achterhoek.

Ze brachten het zelf in de openbaarheid. Via een helder verhaal op Facebook.

"Wat enorm sneu", was Hanna’s eerste reactie. "Zo’n fijn stel jonge mensen, met hart voor het bedrijf. Die uitstekende technische resultaten halen, maar door die stomme lage melkprijs de boel moeten verkopen. Wat een drama."

Makkelijk praten

Is dat zo? Moeten we medelijden hebben met dit jonge echtpaar, dat het niet meer ziet zitten en een andere toekomst zoekt?

"Natuurlijk niet", zegt Hans. "Het is hun eigen keuze. Niet elke boer kan de spanning van slechte jaren aan. De zwakste ondernemers vallen af. Het is beter er dan een punt achter te zetten, dan door te modderen."

"Jij hebt makkelijk praten", valt Hanna hem in de rede. "Jij kwam in een opgemaakt bed. Enig zoon en pa en ma altijd aan het werk. Wij hebben ervoor gezorgd dat je in een levensvatbaar bedrijf terecht bent gekomen, dat tegen een stootje kan. Jij weet niet wat het is tot je nek in de schulden te zitten. Wat dat voor druk op je legt. De hoge hypotheek deed José en haar man de das om."

Bedrijfsovername

Hans kijkt wat beteuterd, maar kan er niks tegen inbrengen. Hanna zei ware woorden. We starten als boeren niet allemaal in dezelfde positie. Als je werkt met veel vreemd vermogen heb je minder kans om slechte tijden goed op te vangen. Dat hoeft niet je eigen schuld te zijn, maar hangt ook samen met hoe je het bedrijf hebt overgenomen. Was je vader een goede boer? Kon hij het fiscaal vriendelijk, zonder ruzie met de andere kinderen, overdragen?

Of moest je de volle mep betalen en begon je ook nog eens met oude stallen en afgeschreven machines? Starten met een puik bedrijf is veel makkelijker. Allemaal zaken die bepalen of je in moeilijke tijden verder kunt.

Verstandig besluit

Voor mij heeft de familie Bongen een verstandig besluit genomen. Helemaal niet sneu. Op tijd stoppen hoort ook bij ondernemen. Ze kunnen fris en met wat eigen vermogen een nieuwe start maken.

Laatste reacties

 • H.Grotenhuis1

  Zijn ze wel op tijd om met nog wat Eigen Vermogen nieuw te kunnen starten?

  Voor de fosfaatrechten moet je op 1 januari 2017 nog melkveehouder zijn, elders wordt geroepen dat de grondprijs in een duikvlucht naar beneden gaat, de woningprijzen schieten omhoog dus wat is dan als ondernemer op tijd stoppen?

 • oorspronkelijk

  retoriek
  het echte gevoel doet je verstommen
  bedekken met de mantel der liefde
  maar blijft een open wond

 • jfvanbruchem1

  MIsschien wel verstandig maar natuurlijk ook sneu.

 • Johnny Hogenkamp

  Goede column, juist degenen die veel grond bij overname geërfd hebben (tegen een zacht prijsje verkregen) slaan nu het hardst op de trom dat er grond onder een bedrijf moet zitten. Niet iedereen heeft deze met goud behangen wieg gehad en goed dat daar ook rekening mee gehouden wordt. Stoppen is van alle tijden (heel vroeger was iedereen boer) en daar is niets mis mee.

 • cees bruijnes

  he he , eindelijk eens wijze woorden van Hanna (-;

 • Zents beheer

  Wanneer we de vrije verkoopwaarde van een melkveehouderij nemen, verminderen dit met de schulden aan de bank en overige verplichtingen dan blijft over het vermogen voor afrekenen met de fiscus. In de meeste gevallen zat om verder te gaan of prettig te stoppen.
  Trekken we hier echter nog vanaf het verschil tussen de toenmalige overname prijs en de toenmalige vrije verkoopwaarde, dan wordt dat vermogen al een stuk minder. Zouden we dan het vermogen nog uitsplitsen in een deel waarde stijging van de grond en een deel vermogensaanwas door winst uit de exploitatie van het bedrijf, dan is in veel gevallen weinig tot niets verdient met koeien melken. Het kan dus zomaar zo zijn dat wanneer een melkveehouder toen in een niet zo gespreid bedje is komen te liggen en het nu wat zwaarder heeft, uiteindelijk goed geboerd heeft en dus een boven gemiddeld goede ondernemer is..
  Ja , Hanna raakt een gevoelige snaar.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.