Redactieblog

12 reacties

'Stress om en voor Rabobank'

Het blijft tobben met de Rabo. Dat bleek uit de stresstest van de Europese banken. Van de vier grootbanken in Nederland was Rabobank de minste. En dat betekent de meest risicovolle als er weer een nieuwe crisis komt.

Rabobank is maar een tikje beter dan de Deutsche Bank, waar van tevoren veel zorg over bestond.

Wat valt dat toch tegen van deze ooit zo fiere boerenleenbank. We dachten dat het een rots in de branding was. Zo gedroeg men zich ook. Arrogant richting de plaatselijke Rabobanken, die ze nu allemaal hebben ingelijfd. Plaatselijke Rabobankbesturen hebben niets meer te vertellen. Ze krijgen een potje geld dat ze mogen verdelen onder de verenigingen in hun werkgebied. Geld uitlenen gebeurt alleen via de strenge richtlijnen van Utrecht. Risicovolle bedrijven komen in Utrecht onder Bijzonder Beheer en de plaatselijke accountmanager is alleen maar de boodschapper die de afspraken mag maken en die de zaak een beetje begeleidt. Maar echt beleid maken, vergeet het maar.

Dat is er nog over van wat wij eens 'onze bank' noemden. Dat voelden we ook zo.

Miljardenwinst kunnen oppotten

Begrijpen doe ik het niet. Er moet toch behoorlijk geklungeld zijn bij de Rabo. Andere banken moesten al de jaren van hun bestaan dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Rabobank niet. Die heeft alle miljardenwinsten kunnen oppotten. Dan verwacht je dat ze op een voorsprong komen ten opzichte van de andere banken in Nederland. Nee dus. De slechtste in de stresstest, die ook nog beoordeeld wordt als erg mild. Als er een echte crisis komt, zoals we die hebben gehad, dan zakken de slechtste banken door het ijs. De Rabo in Nederland dus als eerste.

Rabobank reageert afgemeten. Ze zeggen dat in de test de laatste reorganisaties nog niet zijn meegenomen. Zoals het verkorten van de balans en het inkrimpen van het personeelsbestand. Daar gaan ze stevig mee door.

Nog afstandelijkere Rabo

Voor ons als boer houdt dat in dat we te maken krijgen met een Rabo die nog afstandelijker wordt. Waar het belang van de eigen onderneming vooropstaat. Dat betekent in hun geval versterking van het eigen vermogen. Dat moet verdiend worden. De Rabo is sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector. Daar zal dus ook de extra verdienste vandaan moeten komen.

Dat zullen we merken. De bekendmaking laatst dat de Rabo meer een begeleider wordt bij het zoeken naar financiers voor de boer, komt nu in een ander daglicht te staan. Ze willen veel aan ons verdienen en geen risico’s lopen. Dat willen ze anderen laten doen.

En dan maar pleiten voor een deltaplan voor de landbouw. Over hun eigen rol spreken ze niet. LTO moet het werk doen. Mooie woorden, maar de daden aan anderen overlaten.

Rabobank adverteert op het ogenblik met teksten die zeggen dat we een aandeel in elkaar hebben. Ze bedoelen waarschijnlijk dat wij er voor hen moeten zijn. Onze vroegere steunpilaar, de Rabo, is geschiedenis geworden.

Laatste reacties

 • leftturn

  oorzaak is heel simpel. rabo heeft erg veel hypotheken op de balans. hypotheken van nederlandse woningen, hier is in praktijk weinig mis mee. de nederlandse woningen worden door de ecb ingeschat als veel te duur.
  deze hypotheek is dus afgewaardeerd en volgens de toezichthouders fors minder waard. niet veel te maken met beleid of fouten, deze zullen er zeker zijn geweest.
  vergelijk het met de situatie als de grond onder je bedrijf plots met de helft afgewaardeerd wordt. aantal hectare's blijven hetzelfde, maar je risicoprofiel wordt groter, doordat er minder zekerheid zou zijn. ook als je gewoon rente en aflossing betaalt.
  men creeert een papieren werkelijkheid omdat er in het verleden, en wellicht nu nog, vanalles op de balans stond wat geen waarde had.

 • farmerbn

  Helemaal mee eens met vergaderboer. We gaan als boer weer terug naar de tijd dat je niet makkelijk aan geld kwam voor investeringen. Dat is niet erg maar het is voor velen een nieuw tijdperk. Dus investeren vanuit de winst en als die er niet is dan niet investeren. Magere jaren komen er voor veel tractorverkopers, stallenbouwers enz.

 • deB.

  Magere jaren voor ons, zo langzamerhand uitgeklede stumpers!!!

  Alles onzin maar eens opzeggen... vakbladen, crv, enz enz weg ermee, het is niet anders

 • Bennie Stevelink

  Heldere uitleg van @leftturn.

 • farmer135

  Een hypotheek binnen een week is het toch ?

 • oorspronkelijk

  alles wat crisis betref is uit te leggen
  maar zaken als Libor rente en andere scheve schaatsen blijven duister

 • johannes 1965

  vergeet het nooit oude boer zei eens tegen me, weet je wat rabo betekent????

  RUIMT ALLE BOEREN OP ben bang dat ie gelijk krijgt!!

 • wmeulemanjr1

  Goed verhaal

 • haj146

  Goed Verhaal!! De sector met het meeste onderpand drukken ze nu te pas en te onpas in bijzonder beheer. Naar wat ik hoor mapmannetjes zonder kennis van zaken. Bemiddelen in alternatieve financieringen.... het paard achter de wagen. Ben nog niet zo oud maar volgens mij is daar de Boerenleenbank ooit voor opgericht..

 • farmerbn

  Rabo was eens de enige bank met tripel A status. Eén A staat in ieder geval voor arrogant. Weten jullie de betekenis van de andere twee A's?

 • brandy

  A sociaal en Afstandelijk

 • cornelis 22

  Nog een slogan van de Rabo : de mens centraal . (maar waag het niet om aan de balie iets te vragen )

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.