Redactieblog

3 reacties

'170 dagen werken voor de staat'

De gemiddelde Nederlander werkt 170 dagen voor de belastingen. Pas vanaf 17 juni – de zogenoemde Tax Freedom Day - werken we alleen voor onszelf.

Dit is de uitkomst van het jaarlijkse onderzoek waarin de belastingdruk in de Europese landen wordt gemeten. Nederland staat in Europa in de middenmoot. Van alle Europeanen werken de Fransen het meest en Cyprioten het minst voor hun fiscus. Dat stelt het Belgische Institute Economique Monitari in een onderzoeksrapport.

Hoge belastingdruk

Europees gezien doen we het niet zo slecht. We gaan de goede kant op. Dankzij de €5 miljard aan belastingverlichting dit jaar valt Tax Freedom Day 1 dag eerder dan vorig jaar. Maar wat zegt dat nou? Op zich niet zoveel, want we dragen natuurlijk niet al ons inkomen af aan de staat, dus eigenlijk werken we het hele jaar (deels) voor onszelf. Waar Tax Freedom Day zich wel goed voor leent, is het vergelijken van de belastingdruk in verschillende landen. Valt een Tax Freedom Day laat in het kalenderjaar, dan heeft het land een hoge belastingdruk.

'Tax Freedom Day zegt niets over de belastingdruk bij ondernemers.'

Maar Tax Freedom Day zegt verder helemaal niets over de eigen belastingpositie en zeker niet over de belastingdruk bij ondernemers. Deze is niet te vergelijken met die van werknemers waarop het onderzoek van het Belgische instituut op gebaseerd is. Ondernemers hebben immers veel meer belastingfaciliteiten dan werknemers. Denk aan de zelfstandigenaftrek en de diverse investeringsaftrekken. Om over de agrarische sector maar te zwijgen.

Boer heeft meer belastingvoordelen

De agrosector heeft immers een groot aantal belastingvoordelen die voor andere ondernemers niet gelden. Zoals de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting en de diverse agrovrijstellingen in de overdrachtsbelasting. Ik durf wel te stellen dat de Tax Freedom Day voor agrarische ondernemers een stuk eerder valt dan 17 juni. En dat is een prima zaak voor de sector. Want iedere euro die niet afgedragen hoeft te worden aan de staat, kan geïnvesteerd worden in het bedrijf. En van die investeringen profiteren ook weer allerlei andere ondernemers en werknemers. En uiteindelijk ook de staat weer.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Als deze 170 dagen klopt en daar twijfel ik niet aan, dan blijven er nog ca 45 dagen over voor eigen genot. Dit komt er op neer dat we ons hele levensonderhoud excl. belastingen, accijnsen en btw in een kwart van de werktijd bijelkaar moeten schoffelen. Is het langzaam aan geen tijd dit beleid eens op de schop te nemen en te overwegen of werken en zelf voor je geld en leefomgeving en leven zorgen niet meer voldoening schept, dan te werken voor allerlei zaken die je niet interesseren of zelfs tegen je werken?

  • pinkeltje

    Het is maar hoe je het ziet. Een bijstandsmoeder zal een boer zien als iemand die door toeslagen en subsidies maar ook door belastingaftrek (fiscale regelingen als aftrek van rente etc. zien socialisten ook als subsidie op het ondernemerschap) de eerste helft van het jaar door de staat wordt betaald en daarna ongegeneerd bij mag verdienen.

  • agratax(1)

    @pinkeltje. Het gaat over de werkende en verdienende Nederlander. De boer mag dan subsidie vangen zo jij zegt, als dit samen met zijn andere inkomsten meer dan een minimum inkomen is valt in de groep belasting betalers en verder is ook de bijstandsmoeder de klos via accijnsen en btw. Even terzijde de boer krijgt subsidie omdat 'De consument te weinig betaalt voor zijn voeding en voedselzekerheid (verzekring) en omdat de boer nog steeds het buitengebied leefbaar houdt door zijn aanwezigheid. Deze zaken mogen toch wel iets kosten aan de burgerij. Dat wijzelf deze extra inkomsten steeds als subsidie oormerken is onze eigen domheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.