Redactieblog

5762 x bekeken 12 reacties

'Wordt boer verwend?'

Geen leuk weekend gehad. Een vriendin van Hanna kwam langs met haar man. Die heeft het ontzettend met zichzelf getroffen.

Ik moet toegeven, als ondernemer is hij zeer geslaagd. Hij heeft een kleine keten van boekhoudbureaus opgezet. Die houden prima stand in de wereld waarin de grote kantoren de kleine opvreten.

Fiscale vrijstellingen

Dus een zeer geslaagd man en bovendien eigenwijs. Heeft overal een mening over. Ook over onze veehouderij. "Neem me niet kwalijk", zegt hij met zijn vervelende lach. "Ik zou best boer willen zijn, zoveel voordelen krijgen jullie van de overheid. Er is geen groep met zoveel fiscale mogelijkheden als de landbouw. Bovendien krijgen jullie een basisinkomen via de toeslagen. Dat zouden velen in ons land graag willen hebben."

'Die toeslagen zijn niet anders dan vervanging van exportsubsidies en dat soort heffingen'.

"Stop even", onderbreek ik. "Die toeslagen zijn niet anders dan vervanging van exportsubsidies en dat soort heffingen. Die komen nu rechtstreeks naar de boer, maar alleen om het voedselpakket goedkoop te houden. Het is dus een subsidie voor goedkoop eten."

"Mooi verhaal", lacht hij weer zo akelig vervelend. "En dan vind je het zeker ook normaal dat wij als burgers samen jullie overproductie aan melk mogen betalen? Europa trekt €500 miljoen uit om jullie problemen op te lossen. Maar het gaat wel van onze belastingcentjes."

Ik zal reageren, maar zwijg. Met zo iemand valt niet te praten. Dan krijgen we ruzie en dat wil ik Hanna, die vrolijk lacht en praat met haar vriendin, niet aandoen.

Meer melk in Nederland

Hij zwijgt niet, maar vervolgt: "Ze doen het helemaal verkeerd in Brussel. Hier in Nederland en nog een paar landen wordt veel meer gemolken. De meeste EU landen produceren minder. En nu heb ik gelezen dat de Nederlandse boer ook nog klaagt dat ze met deze regeling niets opschiet. Mooie boel. Eerst er voor zorgen dat er teveel melk komt en dan er ook nog op rekenen dat Brussel geld geeft omdat probleem op te lossen. Ik vind dat de veroorzaker ook het probleem moet oplossen. De vervuiler betaalt. Daarom is die regeling van Brussel waardeloos. Degene die meer heeft gemolken zou gestraft moeten worden en degene, die minder melkt, moet een toeslag krijgen." Hij kijkt mij triomfantelijk aan na deze tirade.

'Ik had verhipt weinig weerwoord'.

Tesla

Hanna brengt redding. "Zullen we even in de tuin kijken? De hortensia´s zijn zo mooi."

Dat doen we. We lopen langs zijn nieuwe auto, een Tesla. Ik had er nog nooit één gezien, maar het is inderdaad een bijzondere auto. Ik prijs de kleur en het model en hij gaat enthousiast vertellen over de elektrische motor, het fenomeen van de toekomst.

Over de landbouw praten we niet meer. Hanna vond het fijn haar vriendin weer te zien en ze spraken af dat wij spoedig bij hun op visite zullen gaan. "Had je gedacht", flitst door me heen, maar ik zeg het niet.

Wel malen de opmerkingen van die vervelende vriend me door het hoofd. Ik had verhipt weinig weerwoord. En nu eigenlijk nog niet.

Laatste reacties

 • alco1

  Als je de reacties altijd goed gelezen had als commentaar op jouw blogs had je die vriend wel degelijk van repliek kunnen dienen.

 • 5537

  Het zou beter overkomen zoals FC dat deed dit voorjaar toen ze de melk niet verwerkt kregen en niet vanuit Brussel want dan komt het niet bij de boer want landelijk zal er toch wel niet minder gemolken worden

 • farmerbn

  Je moet oppassen om mensen die een grote auto rijden, een geslaagde ondernemer te noemen. Er is gewoon geen concurrentie in prijs tussen de boekhoudkantoren. Eigenlijk hebben ze een kartel maar zien we dat niet. Boeren moeten meer reageren zoals de supermarkten: De melkprijs is met 30% gezakt dus ik wil hetzelfde als voorgaande jaren maar met een derde korting. Als hij veel van zo'n klanten heeft dan kun je beoordelen of hij ondernemer is.

 • Daan1

  Je kunt er van alles tegen inbrengen maar de Amerikaanse minister van landbouw weet precies het antwoord!, in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega.
  Op sit e van pigbussinus is een stuk van zijn toespraak en dat is precies de kern
  Doordat jij de koeien melkt van jou boekhoudende vriend heeft hij tijd voor andere dingen te doen tegen een hoog uurloon, waardoor hij die dikke auto kan rijden, zeker omdat daarbij wat je voor hem doet ook nog eens tegen een lager uurloon is dan een gemiddelde oost europeese werknemer, zodat hij dubbelop profiteerd.

 • agratax(1)

  Ja de boekhouder weet hoe je belasting betalen kunt voorkomen en ook hoe je als goed verdienende middenstander giften via de belasting kunt incasseren. Koop een Tesla, rijdt voor niks op stroom met groene subsidie en daarnaast geen of minimale belasting op de aanschaf. Dit noem ik nog eens staatssteun, geen extra arbeid verzetten en toch subsidie krijgen van de overheid.

 • wadevries

  Fantastisch leuk geschreven Vergaderboer ,ik heb me erg vermaakt met dit artikel.
  Strekking is :tegen dit soort kritiek is het moeilijk opboksen en is het verstandig niet te reageren. Los van subsidiediscussies zie ik boer zijn altijd nog als een erebaan

 • H.Grotenhuis1

  Probeer als melkveehouderij eerst met de primaire bedrijfsexploitatie maar eens volledig los te komen van EU-ondersteuning resp. EU-subsidies, dan pas ben je echte onafhankelijk ondernemer. Daarvoor heb je dan natuurlijk wel een belangenbehartiger nodig met een duidelijke visie.

  Dat nieuwe en gewenste ontwikkelingen worden ondersteunt middels subsidies is een goede zaak.

 • koeboertje

  Tesla en andere elektriche rijders hebben openbare parkeerplaatsen met een stekker om te laden ,als dan alle parkeerplaatsen vol zijn mag je met je wegenbelastingplichtige benzine of diesel auto hierop niet parkeren ,terwijl zo,n laadpaal ook met mijn wegenbelastingcenten is aangelegd!

 • bellmonde

  Alweer een aantal jaren geleden kreeg ik ook ruzie met onze buurman. Een geslaagde directeur van een adviesbureau.. Hij had in die tijd ontdekt dat de subsidies van de boeren openbaar op het internet op naam op te vragen waren.. En maar klagen dat boeren maar subsidies kregen.. Ik gaf ook het antwoord van vergaderboer eerst maar daarna.. zei ik.. Wel buurman.. Het wordt tijd dat ze eens van ons dorp eens een lijstje gaan maken hoeveel belastingaftrek ieder persoon heeft als hypotheek-aftrek op hun huis.. Allemaal subsidie... Ik denk dat jij boven aan staat.. Hij woonde in een verbouwde dubbele woonboerderij, top gefinancierd vanwege de hoge inkomens.. van hem en zijn vrouw.

 • A1967

  Zoals Bellmonde schrijft, wie in NL maakt geen gebruik van
  subsidies?

 • pinkeltje

  Bijstandsmoeders zijn ook erg verbaasd om te horen dat boeren die vaak op een of andere manier nog over een behoorlijk eigen vermogen beschikken jaarlijks een uitkering krijgen uit Brussel die het bijstandsniveau ruim overschrijdt en dan ook nog gewoon ongegeneerd bij mogen verdienen. Het is natuurlijk ook maar net hoe je het voorstelt. En zo kun je inderdaad hypotheekrenteaftrek of een lagere accijns oo een of andere brandstof of wat dan ook, ook als subsidie aanmerken. Als je ervan uitgaat dat een ieder volgens het ideaal van de SP zijn inkomen in de grote pot stort minus een vastgesteld minimum om in je levensonderhoud te voorzien dan is alles wat je daarna nog terug krijgt om dat deel van je inkomen bijvoorbeeld te gebruiken om rente op een lening te betalen een geschenk van de gemeenschap waar je dankbaar voor moet zijn. Zucht.....

 • johan1964

  @agratax(1) ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.