'Politiek aan de haal met rapport volksgezondheid' - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Politiek aan de haal met rapport volksgezondheid’

De politiek misbruikt vage conclusies uit het onderzoek naar de volksgezondheid rondom veebedrijven.

Het onderzoek van RIVM en IRAS over de mogelijke effecten van de veehouderij op de volksgezondheid maakt veel emoties los in de toch al zo geplaagde veehouderij. Boeren zijn verontwaardigd over de selectieve wijze waarop er conclusies worden getrokken en hoe snel de politiek meteen met een selectie van de conclusies aan de haal gaat. Maar bovenal zijn ze verontwaardigd over de geringe weerstand hiertegen van hun eigen organisatie LTO. Zij hebben een punt.

Onderzoek roept vragen op

In hoeverre het onderzoek wetenschappelijk is, daar zal nog de nodige discussie over ontstaan. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in Brabant en Limburg, streken die al lang bekend zijn om hun dichte veebezetting. Het onderzoek van de gerenommeerde instituten RIVM en IRAS lijkt objectief, maar roept toch de nodige vragen op. Op basis van alleen het VGO-onderzoek kan dan ook niet worden vastgesteld of dit oorzakelijke verbanden zijn, zo vermeldt het rapport dan ook ergens tussen de regels door.

Alleen gekeken naar effecten op longen

Maar vervolgens zijn er wel conclusies getrokken en verbanden gelegd, zoals een verhoogde kans op longontsteking in de buurt van pluimveehouderijen. Mensen met COPD die bij veehouderijen wonen zouden extra last hebben van hun ziekte. De ammoniakuitstoot uit de (rund)veehouderij zou leiden tot een verhoogde hoeveelheid fijn stof in de lucht, die ook weer schadelijk is voor de gezondheid.

Hiertegenover staan positieve effecten zoals minder vóórkomen van astma en allergie, en juist minder gevallen van COPD. En er is alleen gekeken naar de longen, niet naar de effecten op bijvoorbeeld hart en vaatziekten.

Veestapel uit voorzorg beperken

Dat de conclusies uit het onderzoek verre van harde feiten zijn, geeft de staatssecretaris zelf ook indirect toe. Hij geeft uit voorzorgprincipe de provincies een vrijbrief om het mes te zetten in de veehouderij. Inkrimping van de veestapel en de roep om een bovengrens aan de aantallen dieren per bedrijf te stellen, gaat er makkelijk in uit naam van onze volksgezondheid. Het heeft er alle schijn van dat dit RIVM-rapport wordt misbruikt om snel politieke standpunten uit te voeren in de aanloop van de verkiezingen.

Beheer
WP Admin