Redactieblog

2 reacties

'Niet alles wat kan, moet mogen'

Kan de wetenschap de democratie te snel af zijn? De jongste trendanalyse over biotechnologie van de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie lijkt die vraag met ja te beantwoorden.

De analyse schetst trends op basis van biotechnologische toepassingen die nu al of in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden. Voor de land- en tuinbouw zijn de aanpassing van gewassen het meest voor de hand liggend, maar ook de ontwikkeling van een nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen die in staat zijn planten onaantrekkelijk te maken voor insecten, of plaagorganismen onschadelijk voor een gewas. En wat bij planten kan, lukt mogelijk ook bij dieren.

Rol voor de wetgever

De huidige regelgeving is niet toegesneden op dat soort ontwikkelingen, aldus de trendanalyse. De wetenschap schrijdt met hoge snelheid voort, de wetgeving is statisch. Daar ligt een dilemma dat niet kan worden overgelaten aan wetenschappers, ook al beschikken zij als eersten over de kennis - en misschien ook wel over de juiste inschatting van de risico's. Daar ligt een rol voor de wetgever, gevoed door de maatschappij. Want niet alles wat kan, moet ook mogen.
Terecht dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) daarbij veiligheid en gezondheid als een belangrijke voorwaarde stelt. Dat is echter pas het begin van de discussie.

Laatste reacties

  • Bennie Stevelink

    We weten inmiddels dat veiligheid en gezondheid op totaal verschillende manieren gedefinieerd kunnen worden.
    De uitspraak van Dijksma dat veiligheid en gezondheid voorop moet staan zegt dan ook niets.

  • pinkeltje

    Je moet ook wel heel goed van huis komen om te stellen dat veiligheid en gezondheid op het tweede plan komen. Niettemin wordt de wereld inmiddels zo ingewikkeld dat het voor steeds meer mensen moeilijk wordt om nog te overzien wat er wel of niet veilig of gezond is. Vervolgens willen we ook met 7 miljard mensen op deze aardbol leven en hebben we de illusie dat die allemaal naar Nederlands model comfortabel kunnen leven in een omgeving waar alles dat technisch mogelijk is tot de norm wordt verheven inclusief de wens om allemaal hoogbejaard te worden om dan vervolgens gezond te sterven.

Of registreer je om te kunnen reageren.