Redactieblog

1580 x bekeken

'Debatreeks: It's the food, my friend!'

Met een paar collega-boeren en een accountmanager van de bank ben ik naar de laatste editie geweest van de debatreeks 'It's the food, my friend!' in de Rode Hoed in Amsterdam.

Het heeft me goed voldaan; wel veel lezingen die alles wat regulier landbouw is veroordelen. Maar ja, dat kon je verwachten. Felix Rottenberg leidde de dag op zijn welbekende straffe manier. Om mee te doen in de discussie vergt dat enige timing.

Veel boeren waren daar aanwezig en overheidsambtenaren best royaal. Het is een debatreeks die er toe doet, je haalt er trends en topics uit die de maatschappelijke opvatting beïnvloeden. Wetenschappers, een CLM-directeur, boeren en een kok kwamen aan het woord met als hoofdschotel Martijn van Dam. Kort geleden nog een onschuldig Kamerlid van de PvdA, die de handige maar niet zo inhoudelijke Dijksma opvolgde.

'Zijn politieke signatuur staat me niet aan, maar Van Dam is een bestuurder om rekening mee te houden.'

Van Dam liet in de discussie zien dat hij in korte tijd zich veel dossierkennis eigen heeft gemaakt. Zijn politieke signatuur staat me niet aan, maar dat het een bestuurder is (en zeker gaat worden) om rekening mee te houden, is duidelijk.

Bodemvruchtbaarheid

Centrale thema van de dag was bodemvruchtbaarheid. Het onderwerp staat maximaal in de schijnwerpers, die plek verdient het ook. Een gezonde bodem is goed voor leefbaarheid, weerbaarheid, biodiversiteit en natuurlijk voor voedselproductie. Eigenlijk is bodemvruchtbaarheid het onderwerp, waarin alle vormen van landbouw zich goed kunnen vinden. Mineralisatie door bodemleven als plantenvoedselproducent, daar gaan we meer en meer aan werken, ook nodig wanneer de aanwendnormen zo kritisch zijn. Grond is geen extract waarop je iets laat groeien: grond is in de voedselketen de drager van gezondheid en leefbaarheid.

'Alleen een schaal die is gericht op continuïteit levert een bijdrage aan duurzaamheid'

Dat heeft allemaal niets met kleinschaligheid te maken; een aanpak die Van Dam predikt. Hij zou moeten begrijpen dat alleen schaal die is gericht op continuïteit een werkelijke bijdrage levert aan duurzaamheid. En daarvoor moet je groeien.

Opmerkelijk was trouwens Van Dams uitspraak bij Vroege Vogels van 29 mei, waarin hij zei dat boeren subsidie kregen waarvoor ze niets hoeven te doen. Nooit gehoord zeker van 18 cross-compliance voorwaarden. Maar ja, hij is ook niet voor boeren, 'onze staatssecretaris'.

Of registreer je om te kunnen reageren.