Boerenblog

3803 x bekeken 5 reactieslaatste update:31 mei 2016

'Kuilen in de regen'

In één dag kuilen lukt niet meer als je bedrijfsomvang groeit. Afsluiten met een biertje een bbq lukt helaas ook niet meer.

Na een te nat voorjaar was Henk aanvankelijk van plan om over twee weken te gaan kuilen. Tot hij ineens die gekke blik kreeg en snauwerig werd als het weerbericht op tv was. Voortdurend checkte hij alle weer-apps en toen die hem niet aanstonden, viel hij toch maar terug op het oude vertrouwde teletekst.

Ook nog ploegen en akkers zaaiklaar maken

Hoe dan ook, het oorspronkelijke plan om over twee weken te maaien, ging niet door. Hij ging deze week maaien. Dus of ik FJ wilde ophalen van de opvang en o ja, de komende dagen kon ik niet op hem rekenen. Er moest ook nog geploegd en akkers zaaiklaar gemaakt worden. En er was een vergadering die hij niet kon missen en vooral: hij ging maaien.

Traditie van weleer: na kuilen een biertje en broodje kroket

Wat ik me van onze begintijd samen herinner, is dat hij ten eerste zelf met de kipper meereed als er gekuild werd. Ten tweede dat de mannen altijd rond een uurtje of negen 's avonds aan een welverdiend biertje konden. Met een broodje kroket van m'n schoonmoeder.
De laatste jaren schoof die eindtijd steeds wat op. Henk heeft de afgelopen jaren zo'n 30 hectare extra grasland gekocht en gepacht. Dus de hulptroepen voor het afdekken van de bult kwamen steeds later hun biertje halen. Dit jaar is dat, denk ik, helemaal voorbij. Het is haast niet meer te doen om in één dag te kuilen. Daarnaast was heel onze regio aan het kuilen dus de loonwerker moest ook schipperen. Dus toch maar doen wat je zelf kunt.

De hulptroepen voor het afdekken van de bult kwamen steeds later hun biertje halen. Dit jaar is dat, denk ik, helemaal voorbij. Het is haast niet meer te doen om in één dag te kuilen.

Als een gek schudden

Dinsdag alles los gemaaid, woensdag geschud tot de eerste bui. Toen was Henk als snel in huis want het was niet leuk om te schudden. 'Dan wordt de andere kant van het gras ook nog nat.' Donderdag als een gek alles nog afgeschud en natuurlijk geharkt en naar de bult gereden. Donderdagavond was twee derde van het gras ingekuild, een derde lag nog op het land. Geen moment om even lekker een biertje open te trekken. Toch had ik chips en worstenbroodjes ingeslagen en vlees voor op de bbq. Ook lag het bier koud en kon wat mij betreft de naborrel beginnen.

Hulp van buurboer en de mollenvanger

Maar dat ging dus anders: iedereen ging moe en met een on-af gevoel naar huis. Vrijdagochtend met het binnenhalen van de rest miezerde het. Een buurboer en onze vaste mollenvanger hebben geholpen om rond het middaguur de bult af te dekken. In de regen. Dus geen moment voor een biertje, een nootje of vlees van de bbq. Het worstenbroodje had nog gekund maar toch maar niet gedaan.
Hoewel het fijn is dat het gras binnen is, dat we altijd hulp kunnen vinden en dat meer land onvermijdelijk is bij het groeien van het bedrijf, verandert er zo ongemerkt wel van alles. De dynamiek is anders als je niet afsluit met een gezellig samenzijn. En al helemaal in de regen ...

Laatste reacties

 • farmerbn

  Nog even en we verlangen naar de tijd toen we 70 koeien molken en 35 ha land hadden (in maatschap met de ouders).

 • kleine boer

  Farmerbn zijn er nog genoeg die er niet veel meer hebben en willen.

 • farmerbn

  Profiteer hier dan van en blijf schuldenvrij. Er is niets beter dan schuldloos boeren. Boeren met gemiddeld 1 miljoen ltr melk hebben in het voorbeeld per liter 5 cent privé, 5 cent rente en 5 cent aflossing per jaar aan uitgaven. Bij schuldloos boeren heb je bij 4 ton melk dus 60.000 euro mogelijk beschikbaar voor privé. En minder sores.

 • farmer135

  Bij sommige boeren zit men tijdens het kuilen al aan het bier.

 • cees bruijnes

  Precies 😉. Groot maakt zeker niet gelukkiger of gezelliger. Kan het gras nog met twee dagen onder plastic hebben en de rekening van de loonwerker binnen een maand betalen ☺

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.