Premium
Vooral jonge en kleine boeren blijken de dupe te zijn van de aangescherpte financieringsregels die banken hanteren, aldus columnist Roel Jongeneel. - Afbeelding: Microsoft Bing, gegenereerd met AI AlgemeenColumn

‘Krediet of niet; EU-landbouw getroffen door strenge bankfinancieringsregels’

Reacties

 1. je bedoelt vast dat geld lenen voor een nieuwe trekker niet meer voor komt.
  denk ik ook, want 80% is lease.
  de bank zou wel gek zijn om die veel te grote (lees veel te dure) tractoren met een lening te financieren.

  1. Lease is ook lenen. Als je hem niet optijd betaald komen ze hem gewoon halen.

 2. Dat krijg je als het rendement lager is dan de bankkosten van een lening. En dat is triest bij een historisch lage rente. Boeren willen dus geld lenen voor investeringen die nauwelijks renderen. Geld lenen voor bv een nieuwe trekker als de huidige trekker nog gewoon functioneert is dom. Verplichte investeringen in lucht of zachte doelen, een fout van de overheid. Banken kun je niks verwijten: jij zelf leent je geld ook niet uit aan iemand die het met een grote kans niet kan terugbetalen incl rente. Boeren moeten leren dat ze niet moeten gaan lenen voor fun investeringen.

  1. Precies farmerbn, lenen doe je alleen op onroerend goed, en dan nog zoveel als mogelijk afvlakken!

  2. Je moet geen grond kopen in nederland, attie. Melken zonder grond wordt (financieel) de toekomst tenzij dat verboden wordt ( zou belachelijk zijn). Koop/ bezit alleen een erf met gebouwen en silo’s. Koop al het voer en zet de drijfmest af. Trekker met mengwagen en lader is het enige wat je dan nodig hebt. Geen leningen voor grond en machines. Naast melken en voeren geen werk. Alleen doen wat rendement brengt.

  3. Nee farmerbn, je kunt je winst beter in grond beleggen, is voer/mest/pensioen meer winst dus.
   ‘Sigaartjes boeren’ zogezegd.

Beheer
WP Admin