Commentaar

1 reactie

'Hou het diermeel voor de poes'

Er woedt al jaren discussie over diermeel. De diervoerbranche wil dat vermalen slachtafval weer mag worden gebruikt in voer voor varkens en kippen. Maar in Brussel zien ze apen en beren. Van beide kanten worden argumenten gebruikt die niet ter zake doen.

De pro-diermeellobby beweert dat nu waardevolle grondstof verloren gaat. Bovendien zou gebruik van diermeel de import van soja fors kunnen verminderen. Tot slot zou diermeel voedingstechnisch zo'n beetje onmisbaar zijn. Die punten snijden weinig hout. Diermeel wordt op dit moment niet verbrand, maar nuttig gebruikt in petfood. Om soja te vervangen is er niet genoeg van en voedingstechnisch zijn er prima alternatieven.

Tegenstanders wijzen op veterinaire gevaren. Maar die zijn prima te ondervangen. Iedereen is het erover eens dat het verbod op diermeel voor herkauwers moet blijven en dat kannibalisme moet worden voorkomen.

'Scoren met recycling'

Rest het imago. Voorstanders denken dat de veehouderij kan scoren met recycling. Dat klinkt leuk, maar zoals hierboven al vastgesteld: er gaat ook nu niks verloren.

Tegenstanders hebben hier een steviger punt: wil het publiek er wel aan? Reken maar van niet. Het imago van de intensieve veehouderij is erg kwetsbaar. Belast dat niet extra door de varkens en kippen te voeren met diermeel, zelfs niet als daar geen doorslaggevend wetenschappelijk argument tegen is.

Discussieer mee.

Eén reactie

  • Grensboerke

    Als we eens wisten wat wij (de mens) allemaal eten, dan zouden we niet moeilijk doen over slachtafval in dierlijk voer voor niet herkauwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.