1 reactie

'Meer oog voor de prijzencrisis'

Annie Schreijer
Met mijn EU-collega's bezocht ik vorige week innovatieve bedrijven die laten zien waarom Nederland voorloper is qua voedselproductie. Maar er werd niet gesproken over hét probleem voor boer en tuinder: de prijzencrisis.

Op uitnodiging van het EU-voorzitterschap bracht ik afgelopen week samen met mijn collega's uit de EU-landbouwcommissie een bezoek aan Nederland. We bezochten een aantal prachtige innovatieve bedrijven die duidelijk maken waarom Nederland een vooraanstaande positie inneemt als het om de productie van voedsel gaat. Desondanks was het een groot gemis dat er niet is gesproken over het echte probleem dat op dit moment speelt voor boer en tuinder: de prijzencrisis.

Het bezoek bracht ons onder meer langs mestverwerkingsinstallatie Grootzevert in Beltrum (Gld.) waar we, mede op uitnodiging van Rabobank, uitleg kregen over het belang van de kringloopeconomie en over mestver- en bewerking. De delegatie ging verder langs bij een pluimveebedrijf in Barneveld (Gld.) waar ze kennis maakte met de rondeelstal. Ook stond er een bezoek aan Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs (Z.-H.) op het programma, waar oplossingen voor plaagbestrijding worden ontwikkeld.

Magere tijd voor gezinsbedrijven

Hoewel de bedrijven die we bezochten een aantal prachtige technische oplossingen toonden, is er niets gezegd over de prijzencrisis. Dat vonden sommige van mijn collega´s en ik toch wel zeer verrassend. Hoe kun je over innovatie en voeding spreken terwijl een groot deel van diegenen die ons voedsel produceren, namelijk de familie- gezinsbedrijven, nog maar net het hoofd boven water kunnen houden?

Meer moeite met betalingsafspraken

In de melkveehouderij gaat het om ongeveer 40% van de boeren die niet meer aan hun betalingsafspraken kunnen voldoen, in de varkenshouderij heeft bijna 70% van de boeren het erg moeilijk. Het bezoek van de delegatie Europarlementariërs is dan ook een gemiste kans geweest om te spreken over de aanpak van de problemen, bijvoorbeeld door middel van kostenreductie en een zelfvoorzienende land- en tuinbouwsector.

Geen extra innovatiegeld naar gezinsbedrijf

Natuurlijk is innovatie belangrijk, maar zeker niet het belangrijkste. Toch verschijnt ook in het Europees Parlement het ene na het andere rapport over innovatie, zo ook van Jan Huitema. Een rapport waarbij ik er op heb aangedrongen om meer geld voor innovatie naar gezinsbedrijven te laten stromen. Dat voorstel is helaas door rapporteur Huitema van tafel geveegd.

'Zonder gezond boerenverstand is er geen leefbaar platteland'

Eén van de aanwezigen zei het tijdens het bezoek aan het laatste bedrijf dat op het programma stond zei het heel treffend: "Moeten boeren dan alleen maar bezig zijn met fosfaat en mestverwerking of mogen ze ook nog voedsel produceren?" Dat is precies waar dit betoog om draait. Zonder een gezonde boerenstand is er namelijk geen leefbaar platteland.

Eén reactie

  • Zuperboer

    citaat:"bijvoorbeeld door middel van kostenreductie en een zelfvoorzienende land- en tuinbouwsector" Wat moet ik hier precies onder verstaan? Kostenreductie is de visieuze cirkel (modus) waarin de landbouw en onze totale economie al sinds jaar en dag verkeert, maar waaruit ze nooit (lijkt) te geraken. Met als gevolg de kiloknaller, die dan ook weer niet mag....... Wat is een zelfvoorzienende l- en t-sector, einde Export? Verklaar je nader Annie.

Of registreer je om te kunnen reageren.