Redactieblog

16 reacties

'Boer wordt boekhouder'

"Wat ben ik blij dat we een opvolger hebben", verzucht Hanna, als er weer een formulier van RVO.nl binnenkomt. "Ik kan er geen touw aan vastknopen."

Ik ook niet. Hanna deed bij ons altijd de boekhouding en vulde de formulieren foutloos in. Ik bekeek het van een afstand en vond het wel prima. Ik heb veel meer belangstelling voor de bedrijfseconomische cijfers. De kostprijs weet ik precies, ook wat er mis mee is en wat beter kan en moet. Maar al die formulieren voor de regeltjes die ons worden opgedrongen, bah.

Administratieve rompslomp

Gelukkig heeft Hans dat bij ons voor zijn rekening genomen. Hij gaat er moeiteloos mee om en dat geeft je soms wel het gevoel dat je als wat oudere boer niet meer meetelt. Want ik voel medeleven met de boeren die zonder opvolger het bedrijf runnen. Die hebben te maken met dezelfde administratieve rompslomp.

'Alles vraagt begeleiding op papier. Daar zijn veel boeren niet voor in de wieg gelegd'

"Ik denk dat het de sanering in de landbouw versnelt", zegt Hanna somber. "We hebben de nieuwe melkveewet en straks komen de fosfaatrechten. De bank wil dat we een liquiditeitsbegroting maken. Alles vraagt begeleiding op papier. Daar zijn veel boeren niet voor in de wieg gelegd. Ze werden boer omdat het vak hun aansprak. Ze worden nu boekhouder en daar hebben ze niet voor gekozen."

Uitbesteden aan de accountant ...

Als je geen opvolger in huis hebt, zoals wij met Hans, kun je het beste die hele administratie maar uitbesteden aan je accountant. Die heeft de kennis en ervaring. Natuurlijk kost dat geld. Ik denk echter dat boeren op dit moment meer kunnen verdienen met het verlagen van de kostprijs dan met het invullen van moeilijke formulieren.

... of overdragen aan de boerin

"Hier ligt een mooie taak voor jonge boerinnen," vindt Hanna. "Ze werken vaak buitenshuis en dat is alleen maar goed. Het is een venster naar de wereld. Maar misschien kunnen ze korter in deeltijd gaan werken en thuis de hele administratie voor hun rekening nemen. Dan verdienen ze door besparing op accountantskosten meer dan op hun werk".

Helder idee. Vroeger hielp de boerin mee met melken, nu kan ze, als ze pienter is, de administratie doen. Dan kan de boer weer boer zijn.

 

Lees ook: 'Fosfaatrechten cadeautje voor stoppers'

Laatste reacties

 • alco1

  Het invullen is nog niet zo'n probleem.
  Iets invullen wat kant nog wal raakt frustreert.

 • jaanen1

  Ik ben zo'n boerin(43 jaar jong) die niet meer buitenshuis werkt maar wel de complete administratie doet. Heb ook ervaring om dat ik ruim 7 jaar op een accoutantskantoor heb gewerkt.Nu na ruim 9 jaar geheel thuis, ook alle administratie beu aan het worden. Het doel is weg, want je vraagt je inderdaad af , waar doe ik het voor, Alleen om alles tot in detail te verantwoorden. Jammer maar wat vroeger mijn passie en hobby was, is het inmiddels niet meer, het werkplezier is geheel aan het verdwijnen, het frustreerd inderdaad heel erg.

 • oorspronkelijk

  dus alleen invullen als het geld op levert.
  mooier zou zijn dat de overheid blindelings kon vertrouwen op de integriteit van de sector.
  zodat gestelde doelen in een breder perspectief gehaald worden
  of moeten er meer klokkenluiders komen.Liever niet!!!

 • alco1

  Juist klokkenluiders moeten er komen, die de boeren halen uit het bureaucratische verdom hoekje

 • veldzicht

  Niet alleen boeren klagen over de doorgeschoten regel geving,onderwijzer(s)erressen,politie thuiszorgers ,ziekenhuispersoneel, allemaal klagen ze steen en been dat ze meer bezig zijn met formulieren in vullen dan met het eigenlijke werk maar niemand durft het voortouw te nemen er wat aan te doen,beloven er wat aan te doen daar zijn ze goed in en daar blijft het bij.

 • farmerbn

  Boekhouders zijn eigenlijk te duur voor het invullen van die verschrikkelijke formuliertjes. In Frankrijk lossen ze dat anders op. Boeren die een groep hebben geformeerd huren samen iemand in die de administratie doet. Iemand zoals 'jaanen 1'. Voor 12-15 euro wit per uur ben je mooi van dat werk af en heb je de garantie dat het goed is gebeurd.

 • oorspronkelijk

  andere denkrichting leid tot onbegrip.
  klokkenluiders die wantoestanden blootleggen en zo een zelfreinigend vermogen creeeren
  voorbeeld anders denken
  politiecontrole
  bij mij op het erf de auto en langs de polderweg de flitser
  iedereen vind je een mol maar ik ga voor de veiligheid van fietser en automobilist ivm breedte weg en zachte berm.
  ik zie te vaak wij tegen hen, terwijl regels de basis vormen voor de rechtsstaat

 • DJ-D

  Regels. Dat die er zijn logisch. Maar daarom bestaan er nog wel zinnige en onzinnige regels.
  Fosfaatrechten bijvoorbeeld zijn onzinnig. Het doel,de waterkwaliteit borgen om voor derogatie in aanmerking te blijven, wordt hiermee niet bereikt. Er zijn al gebruiksnormen en uitrijperiodes. Meer dan genoeg dus.

 • alco1

  Oor begrijpt het begrip "klokkenluiders" niet.
  Dat zijn mensen die onrechtvaardigheden openbaar maken.

 • oorspronkelijk

  Ha,HA
  onrecht is dat er iemand beter wordt van corruptie
  of is dat sociaal onwenselijk gedrag
  misstanden en niet onrechtvaardigheden dat is de nuance
  regelgeving is niet onrechtvaardig als je de doelen onderschrijft
  ook als net als bij mij de regels pijn doen.
  een zorgzame overheid heeft regelgeving nodig om misbruik te voorkomen
  b.v huursubdidie,betalingsrechten,anw,aow,wao enzovoort

 • alco1

  We hebben het niet over misstanden van jouw uitkering- formulieren.
  We hebben het over de misstanden die de overheid veroorzaakt door mensen die part nog deel hebben aan b.v. fosfaatplafond voor deze rechten moeten rechten.

 • oorspronkelijk

  sinds 1986 mestwet
  lto fosfaatplafond
  meer fosfaat/stikstof groeien de bomen tot in de hemel
  van harder groeien zakken kippen door de poten
  kringloop van veehouderij is sluitend als de dieren zich verplaatsen waar het groeit.dus geen transport
  helaas ik creeer een klokkenluider die niet weet waar de klepel hangt
  ik heb 2012 lto gewaarschuwd dat de sector zich aan het opblazen was en bedankt als lid

 • alco1

  Ik zou wel eens weten wat jouw echte probleem is!!

 • oorspronkelijk

  ik kan niet denigreren (geen verstand)
  ik kan niet chanteren (anders zeg ik agrarisch dagblad op)
  ik kan niet alleen maar als boer denken.
  ik accepteer wat er in de samenleving wordt gedacht.
  dingen die het bestaan bedreigen vanuit de samenleving een plaats geven en vragen over hebben
  ik kan wel het collectief geheugen opfrissen.
  beleid komt niet uit de lucht vallen
  excuses voor wie dit leest want ik heb ook een mening
  die is gevormd door respect voor alles wat groeit en bloeit bedankt iedereen die dit respecteert

 • Sjaak

  'Boer wordt boekhouder'

  Echter, soms is het omgekeerde ook het geval.....
  Veel boeren zijn slecht op de hoogte van kengetallen van hun bedrijfseconomische en fiscale boekhouding, itt. de bedrijfstechnische resultaten. Feilloos kennen ze hun produktieresultaten, maar hoe die zich nu financieel verhouden tot de gemaakte kosten en wat dan de uiteindelijke rendementen zijn, is vaak moeilijker te interpreteren.
  Wie nu wat invult, is mij om het even, maar vooral het interpreteren van financiele kengetallen hoort, naar mijns inziens, toch echt bij dé ondernemer.

  Verder is er idd. veel overbodige papieren rompslomp, die beter weggelaten kan worden, want het voegt niks toe. Echter, als die dan toch ingevuld moet worden, is het handiger om dat uit te besteden aan mensen, die daar routine in hebben. Die hoeven zich immers niet 'in te lezen' en zijn vaak beter op de hoogte. Voor hen is het dan ook een peuleschil en vallen de kosten ook mee, omdat daar ook niet de duurste arbeidskrachten aangezet worden.
  Dus jonge boerinnen kunnen beter datgene doen, wat ze graag doen.... heb je ook meer kans dat ze blijven!

 • W Geverink

  Wij zijn de administratie juist zelf gaan doen omdat de "accountants" te veel zaken misten en veel te bang zijn voor de belastigdienst. Het kan een behoorlijk kostbare aangelegenheid worden als bedragen in de verkeerde kolom worden ingevoerd puur omdat je acountant niet "grijs" genoeg durft te gaan. Niet alleen dat maar als ze ook nog een dikke rekening sturen kost het twee keer geld. Een accountant heeft veel klanten en ligt er snachts niet wakker over hoe jij zoveel mogelijk geld in de portomonee houdt. Hij doet gewoon de boekhouding en zorgt er heel goed voor dat hij daarover nooit iets hoeft uit te leggen aan de belastingdienst.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.