Commentaar

2231 x bekeken 6 reacties

Laat Frau Antje Hollandse mest aanprijzen

Mestexport is de achilleshiel van het mestbeleid. De georganiseerde landbouw is veel te passief op dit terrein. LTO en andere organisaties zouden zich actief moeten bemoeien met de buitenlandse afzetmarkten voor bewerkte Nederlandse mest. Dat betoogt de Wageningse mestprofessor Oene Oenema in een interview in Boerderij.

De wetenschapper en tevens voorzitter van het belangrijke overheidsadviesorgaan CDM legt hiermee de vinger op een gevoelige plek. Mestverwerking en -export is de hoeksteen van het mestbeleid. Het is in feite de enige uitlaatklep voor het overschot aan mest waar Nederland ondanks fosfaatrechten, fosfaatplafond en grondgebondenheidswetgeving mee zal blijven kampen. Zonder duurzame export kan de veehouderij feitelijk niet rendabel bestaan.

Afhankelijk van de markt

En toch laten boeren en hun organisaties de export grotendeels over aan 'de markt', aan distributeurs en verwerkers. Ze maken zich daar nogal afhankelijk van. Waarom niet een wat actievere houding? Afzetmarkten in Duitsland en Frankrijk zijn in beweging en staan onder druk - niet alleen door steeds strengere regels, ook door groei van mestaanbod uit eigen land. Er komt concurrentie. En dus worden klantrelaties belangrijk, en zaken als aftersales en promotie. Waarom geen kwaliteitsstempel voor pure Hollandse mest, aangeprezen door Frau Antje? Mooie nieuwe uitdaging voor exportkampioen agrarisch Nederland.

Oene Oenema spreekt ook op het Nationaal Mestcongres, op dinsdag 8 maart. Bent u er ook bij? Meer informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal mee eens. En natuurlijk een onafhankelijke organisatie die de gehalten NPKMg controleert. Als de gehaltes worden opgeblazen door een enkele mestcowboy dan is de export afgelopen. Nederlanders hebben nu eenmaal dat imago.

 • Zuperboer

  Idee klopt geheel daarin moeten alle dierlijke productiesectoren op heel korte termijn spijkers met koppen slaan, maar laat Frau Antje er alsjeblieft buiten. Het is net als met het aanbieden van het weidegang-logo aan het buitenland, sommige zaken moet je exclusief houden en het goede imago van Frau Antje aan stront koppelen lijkt me een stap te ver.

 • landboer

  Precies Zuperboer dat is wel het stomste wat je zou kunnen doen: kaas aan stront koppelen!

 • geen boer

  het is even de vraag of die professor ook daadwerkelijk Frau Antje genoemd heeft. Op mij komt het over dat dit een smaakmakertje van de journalist is.

 • WGeverink

  Klopt Zuperboer Als consumenten denken aan frau Antje denken ze aan een leuke meid met lekkere kaas en niet aan een schijtwijf die vroeg of laat in verband gebracht zal worden met mestfraude.

 • ed12345

  Cumula had een plan om mest naar hongarije te brengen .Wat is daar mee gebeurd horen we niets meer van

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.