Redactieblog

4 reacties

'Alleen actieve landbouwer verdient EU-subsidie'

Betalingsrechten; alleen actieve landbouwers krijgen ze toegekend. De Europese subsidie is bedoeld voor echte agrarische ondernemers en niet voor hobby-boeren of particulieren die toevallig wat landbouwgrond hebben.

Actieve landbouwer was je in 2015 al vrij snel. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) was volgens overheidsdienst RVO.nl al voldoende om aangemerkt te worden als actieve landbouwer. Deze zienswijze van RVO.nl heeft als gevolg gehad dat in 2015 veel nieuwe landbouwbedrijven zich hebben ingeschreven in het register van de KvK. In veel gevallen betrof het echter geen 'echte' landbouwbedrijven maar particulieren met landbouwgrond die de betalingsrechten binnen wilden slepen.

Inschrijving KvK naar Belastingdienst

Een voor deze categorie ondernemers vervelend bijeffect van de inschrijving bij de KvK is dat die direct wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. Veel van deze hobby-boeren zijn dan ook door de fiscus uitgenodigd om aangifte van omzetbelasting en winstbelasting te doen. En dat wil je als particulier natuurlijk niet. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om van de Europese subsidies te mogen genieten.

In de praktijk leverde de fiscus niet zo heel veel problemen op. Aan de belastingdienst werd doorgegeven dat geen sprake is van een echte onderneming, maar dat de inschrijving bij de KvK alleen was gedaan om de betalingsrechten binnen te slepen. De belastingdienst verwijderde je vervolgens zonder veel vragen uit de systemen als ondernemer. Met andere woorden: wél ondernemer voor de subsidie maar geen ondernemer voor de belastingheffing. Vreemd, maar blijkbaar kan dat.

Hobby-boeren blijven betalingsrechten genieten

In 2016 worden de regels anders. Gemengde bedrijven met een niet-agrarische tak moeten met een accountantsverklaring gaan aantonen dat de agrarische activiteiten voldoende omvang hebben. Zijn de landbouwactiviteiten niet van voldoende omvang, dan stopt de subsidie. Maar vreemd genoeg geldt dit niet voor de hobby-boeren met een 'juiste' inschrijving bij de KvK. Die blijven gewoon de betalingsrechten genieten.

Dat er meer controle komt, vind ik prima. Maar gemengde bedrijven met een niet-agrarische tak met extra kosten opzadelen terwijl de hobbyisten buiten schot blijven, vind ik een slechte zaak.

Laatste reacties

 • farmerbn

  In Frankrijk is het al jaren zo dat je alleen premies krijgt als je actief boer bent. Om actief boer te zijn heb je minimaal een aantal ha afhankelijk van je woonplaats (bij ons 30 ha). Daarnaast komt het merendeel van je inkomen uit de landbouw en heb je een landbouw opleiding genoten/ of meerdere jaren ervaring. Boeren die met pensioen zijn, hebben geen recht meer op premies. Als het aan Frankrijk ligt gaan deze soort eisen ook voor andere landen gelden. Frankrijk voert de Europese regels strikt uit en dat zou elk land moeten doen.( Een rijke tandarts bv die grond koopt mag dat land niet eens exploiteren laat staan premies aanvragen. )

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, Frankrijk is de grootste netto ontvanger van Europese geld. Daar is binnen Europa kritiek op, men wil verandering. De Franse eis tot strengere regels in andere landen is mogelijk een manier om zoveel mogelijk geld voor zichzelf veilig te stellen.

  Er is nog iets dat mij bevreemdt: door de strengere regels in Frankrijk gaat van het hoge netto bedrag dat Frankrijk ontvangt een maximaal deel naar actieve boeren. Meer dus dan in andere landen. Daar bovenop doet Frankrijk nog wat aan nationale steun en worden Franse supermarkten door de politiek gedwongen tot een protectionistisch inkoopbeleid.
  En dan nog zijn de Franse boeren doorlopend aan het actievoeren omdat ze in een noodsituatie verkeren.

 • Almagro

  Wanneer de Franse agro-sector zou worden los gekoppeld van het subsidie en steun infuus zal ze langzaam maar zeker weg kwijnen. Omdat de sector niet met de tijd mee is verandert en het hele Franse sociale stelsel als een loden last op het bedrijfsleven rust. Slechts drastische hervormingen zouden het tij kunnen keren. Dit zal echter zoveel onrust en opstand veroorzaken (gelijk Griekenland) dat geen regering dit aandurft. Het zal dus doorzieken zolang Duitsland nog een oogje dicht knijpt. De Duits - Franse as draait al lang niet meer en met de hedendaagse ontwikkelingen zowel in Europa als Mondiaal kun je niet voorspellen hoe de bal gaat rollen. Het lijkt er op dat solidariteit zijn grenzen bereikt heeft in het "nieuwe Europa"

 • farmerbn

  Ik zie meer toekomst voor de veehouderij in Frankrijk dan in Nederland. Er is bij de veehouders meer land voor voedergewassen én krachtvoerteelt. Geen kosten voor mestafzet en de personeels- kosten zijn ook lager. Frankrijk heeft nog echt voordeel bij de rode diesel en geen wegenbelasting voor auto's. Geen boekwinstbelasting zodat je bedrijfsmiddelen meerdere keren achter elkaar kunt afschrijven. Bij slechts een melding krijg je een hinderwet voor het houden van max 150 melkkoeien. Bouwvergunning krijg je binnen enkele weken/maanden. Premie-bedrag is hoger dan de pachtprijs van het huurland. Koopland tussen 3.000-10.000 euro per ha. Loonwerktarieven zijn lager (graandorsen bv 100 euro per ha). Banken geven de lage rentes beter door aan hun klanten (bv 8 jaar vast voor 1.5% incl levensverzekering). Er zijn dus veel mogelijkheden maar je moet op z'n Hollands boeren. En dat is; steeds zeiken over de prijzen die toeleveranciers willen hanteren. Alleen spullen kopen die je echt nodig hebt ipv dat je leverancier vindt dat je het nodig hebt. En als laatste; niet al je trekkers en machines binnen enkele jaren vernieuwen omdat de buurman dat wel doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.