Commentaar

1 reactie

'Biologische landbouw staat voor lastig debat'

De onthulling dat in de biologische aardappelteelt oneigenlijk gebruik is gemaakt van koperhoudende middelen, dreunt nog altijd na in deze sector.

Er is een debat ontstaan tussen 'rekkelijken' en 'preciezen', tussen principiëlen en commerciëlen. Dat is een goede zaak. De biologische sector is succesvol en groeit snel. De pioniers van het eerste uur die uit pure overtuiging overstapten, zien met lede ogen aan hoe nieuwkomers uit pure economische afweging hun voorbeeld volgden. Schaalvergroting is hier net zo aan de orde als in de gangbare landbouw.

Gifspuit nu ook in biosector onderwerp van debat

En nu is dus ook de gifspuit onderwerp van debat. Twee dingen zijn daarbij aan de orde. Ten eerste de vraag waar de grens ligt tussen chemisch en natuurlijk. Die is minder scherp dan het lijkt. Net als voor de gangbare teler geldt voor de eco-boer: in de praktijk mag dat wat niet verboden is.

Identiteit biologische landbouw nu aan de orde

Daarmee komen we bij de identiteit van de biolandbouw. Eigenlijk is de definitie van 'bio' vooral vanuit het negatieve benaderd. Het belangrijkste onderscheid met gangbaar is dat bepaalde dingen niét gebeuren: geen chemische gewasbescherming en geen kunstmest. Het succes is te danken aan de weerzin tegen manco's van de gangbare landbouw. Maar het onderscheid blijkt dus minder scherp dan gedacht. Uitdaging voor de biolandbouw is dat deze zichzelf opnieuw definieert, maar dan 'positief', geduid als iets wat wél gebeurt. Lukt dat niet, dan wordt 'bio' uiteindelijk niet meer dan gangbaar met een plusje. Of een minnetje, net hoe je het ziet.

Eén reactie

  • propalm

    De vraag die men zich moet stellen is vooral: wat is bio. En dan denkt de consument aan de groenten in zijn tuintje. Dit komt in verre zelfs niet in de buurt van biolandbouw. Hobbytuinieren is nu eenmaal geen landbouw: landbouw staat voor productie en geld verdienen via het produceren van gezond voedsel dat aan normen voldoet. Dit is zowel in biolandbouw als in gangbare landbouw het geval. Dit houdt in dat men zoveel mogelijk probeert te produceren op een stuk grond, maar waarbij dus ook zo weinig mogelijk 'uitval' is. Indien bij hobbytuinieren de teelt mislukt is dat spijtig genoeg zo en jammer. In landbouw of het nu bio of gangbaar is, is het inkomen van de teler verloren...
    In biolandbouw zijn er net als in gangbare landbouw normen en regels. En de producten die in dit kader geproduceerd worden moeten aan die normen en regels voldoen. Dit houdt in dat er in biolandbouw ook producten gebruikt mogen worden. Alleen wordt dit aan de consument, wellicht bewust, niet verteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.