Redactieblog

2684 x bekeken

Zonnepanelen

Sinds begin dit jaar hebben wij zonnepanelen. Omdat ik het op het dak niet mooi vind (daar zouden ze eens iets op moeten vinden), liggen ze op het land.

Daar zijn boeren geen voorstander van, land moet gebruikt worden voor landbouw. Op boerendaken liggen ze trouwens ook nog niet veel, naar ik begrijp door fouten in de subsidiestructuur en de energieprijzen. Dat is niet rendabel. Of het voor mij rendabel is, zal nog moeten blijken. Het is mij voorgerekend dat de investering binnen zes jaar is terugverdiend, maar garanties geeft zo'n zonnige panelenboer niet en de overheid is ook nogal onbetrouwbaar. Het zou best kunnen dat er straks een heffing op zonnepanelen komt. Hoe dan ook, ik sta dagelijks naar dat metertje te staren en krijg dan een heel goed duurzaamheidsgevoel. Dat is ook wat waard, al is het niet in geld uit te drukken.

Grond rendabel

Deze week stond in de Graafschapbode dat veel zonnepanelenparken op gemeentegrond zullen worden aangelegd. Veel gemeenten zitten met aangekochte grond, waarvan de bestemming niet kan worden gerealiseerd. De grond is al afgewaardeerd. Is het dan voor gemeenten wel rendabel of moeten die het ook hebben van een duurzaamheidsgevoel? Boeren zijn natuurlijk ook tegen dit gebruik door gemeenten, want land moet gebruikt worden voor landbouw. Maar ja, zo langzamerhand is bijna alles rendabeler dan grond gebruiken voor de landbouw. Als boeren iets winstgevenders zouden kunnen bedenken voor een ander gebruik van de grond, zouden ze geen aardappelen en uien telen. Of gras. Ze springen ook een gat in de lucht als er een lucratieve bestemming op de grond komt te liggen. Ik ken iemand die twee keer moest wijken voor woningbouw. Hij trok een pak aan, kocht een Mercedes, ging op de VVD stemmen en ik heb hem nooit meer gehoord over het wereldvoedselprobleem. Van hem mocht landbouwgrond best voor iets anders worden gebruikt.

Miniturbine voor de regenpijp

Zonnepanelen dus, voor een goed gevoel. Maar nu het dit najaar zoveel regent, doen ze het ook niet best. Het duurzaamheidsgevoel wordt dan ook minder. De regen is slecht voor de aardappels, maar ook voor de energie. Misschien zou iemand eens een miniturbine voor in de regenpijp kunnen uitvinden?

Of registreer je om te kunnen reageren.