Commentaar

3 reacties

Pleidooi vaste fosfaatnorm oude impuls

Drie maanden studeerden drie onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op invoering van fosfaatrechten. Hun conclusie in deze zogenoemde quickscan is hard: fosfaatrechten dragen maar zeer beperkt bij aan het milieu.

En als er dan toch fosfaatrechten moeten komen, doe het dan forfaitair, adviseren zij. Een vaste norm heeft het grootste milieueffect.

PBL verrichtte het onderzoek op eigen initiatief, ook op hetzelfde moment dat de Regiegroep Fosfaatrechten met het ministerie praat over invulling van het beleid.

Bedrijfsspecifieke uitwerking

Basis voor het PBL-onderzoek is de fosfaatbrief van Sharon Dijksma van begin juni. Zij geeft daarin de sector de gelegenheid opties uit te werken. LTO Nederland en zuivelindustrie zijn daarin glashelder: zij kiezen voor verplichte invoering van de KringloopWijzer, ofwel bedrijfsspecifieke uitwerking.

Dijksma kan niet om dit rapport heen

PBL zegt dat fosfaatrechten niet bijdragen aan vermindering van uitspoeling van nitraat, uitstoot van ammoniak, terugdringing verdroging en bevordering weidegang. Ook de maatschappelijke afkeer van schaalvergroting gaat in de conclusie mee. Het is de vraag of al deze doelen aan dat ene instrument moeten hangen. Nog los daarvan, Dijksma kan natuurlijk niet om dit rapport van dit belangrijke adviesorgaan heen.

Alternatief met draagvlak ontbreekt

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn echter twee grootheden. Veel kritiek op fosfaatrechten is terecht, maar tegelijkertijd ontbreekt een echt alternatief met draagvlak.

Invoering van forfaitaire normen is een stap terug in de tijd en druist in tegen het idee goed vakmanschap te belonen. Bij moderne technologieën en data-programma's horen een op maat gesneden aanpak. Dat het programma verder moet verfijnen, is een andere discussie.

Laatste reacties

 • landboer

  Soja en veel (aangekochte) mais voeren, koeien binnen ,goed vakmanschap?

 • Foxxy

  Fosfaat rechten hebben als enige doel aantallen dieren beperken, om derogatie te behouden!

  Wat deze onderzoekers aangeven is helemaal correct!

  Onzin wet bedenken, om derogatie te mogen behouden!

  Snap nog nooit WIE dat plafond heeft bedacht!

 • alco1

  De landbouw wordt één grote SOAP.

Of registreer je om te kunnen reageren.