Expertblog

14 reacties

Op de barricade voor een eerlijke prijs

Vorige week maandag stond ik tussen duizenden protesterende boeren en tuinders in Brussel. Zij lieten hun stem horen uit protest tegen de lage voedselprijzen en de hoge kostprijs. In reactie heeft de Europese Commissie deze week €500 miljoen aan extra steun toegezegd om de landbouwcrisis te lijf te gaan. Een mooi gebaar, maar uiteindelijk moeten er ook verregaande, structurele oplossingen komen.

Zo zou er bijvoorbeeld een Europees stabilisatiefonds in het leven moeten worden geroepen om de klappen tijdens een volgende crisisperiode beter op te kunnen vangen. Tijdens het Ketenoverleg Agrovoeding hebben de Belgische landbouworganisaties, distributeurs en supermarkten al op nationaal niveau besloten om een dergelijk fonds in te voeren. Nu is het zaak dat we dit initiatief naar een Europees niveau tillen.

Hogan moet regels veranderen

Tegelijkertijd moet de positie van de boer en tuinder in de keten zo snel mogelijk worden verbeterd. Veel boeren en tuinders verkopen hun producten al maandenlang met verlies zonder dat zij zelf invloed uit kunnen oefenen op de prijzen. Dat moet anders. Afgelopen week heb ik Eurocommissaris Hogan daarom opgeroepen om in gesprek te gaan met zijn collega Margrethe Vestager (Mededinging) om de regels te veranderen. Door een wijziging van de mededingingsregels moeten boeren en tuinders een betere onderhandelingspositie krijgen.

Invloed regels op bedrijfsvoering

Dan de enorme regeldruk. De opeenstapeling van nationale en Europese regels is een crime voor boeren en tuinders waardoor er vaak meer tijd achter het bureau wordt doorgebracht dan in de stal of de kas. In mei heb ik een voorstel ingediend voor de uitvoering van een onderzoek waaruit duidelijk moet worden wat de impact is van de vele regels op de bedrijfsvoering. Twee weken geleden stemde de Landbouwcommissie, met steun van de Sociaaldemocraten en de Conservatieven/Gereformeerden, in met uitvoering en financiering van het onderzoek.

€30 miljoen goed verdeeld

Tot slot moet duidelijk zijn dat het bedrag van €30 miljoen dat aan de Nederlandse boeren en tuinders is beloofd, ook echt bij diegenen terecht komt die het geld daadwerkelijk nodig hebben. In het verleden hebben we maar al te vaak gezien dat geld op de verkeerde plekken terecht kwam. Hier ligt dan ook een belangrijke taak voor het kabinet. Want als we de warmte van het platteland en van onze familiebedrijven willen behouden, zal er naar structurele en haalbare oplossingen moeten worden gezocht.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  oke
  markt is en blijft onderhandelen bij overproduktie ben je speelbal .tegengesteld denken als enkele landbouwvoormannen promoten:minder product minder regels meer milieu betere prijs simplisme noemt men dat waarom begrijpt niemand dat

 • veldzicht

  Dus die 30 milioen moet ook nog onder de (glas)tuinders worden verdeeld,nou dan kan ik m,n nieuwe jaguar wel afzeggen.

 • korvandijk1

  veldzicht, moet ik dat serieus nemen dat je van dat beetje steun al een Jaguar wilt kopen nou dan moet je er best veel eigen geld bij doen

 • hansvanbergen

  Het zou voor mijn karakter en mijn persoonlijke ontwikkeling natuurlijk veel beter zijn als ik er ok eens langs zat maar het is wederom bullseye! Lto heeft die 30 miljoen allang ingepikt en de boeren zien er nimmer 1 cent van. Precies zoals ik al voorspeld had. Vandaar, Annie, ware het veel beter geweest als ook U het CDA zich hadden ingespannen om de superheffing in 3 jaar te spreiden. Ook in Nederland. Niet voor die paar afkrakelingen die de hele dag op allerlei sociale media rondhangen maar voor de gewone boeren. Net als alle andere Europese melkveehouders.

 • farmer4life1

  Wow Hans als jij iets in je hoofd hebt, dan krijgt niemand je op een andere gedachte. Ik betaal ook superheffing, meer dan jij. 123,000 EUR. Ook ik vind het jammer van de regeling. Maar life goes on. Wij (jij en ik) veranderen er niets aan. Ik zit op dit forum om met mensen gedachtes uit te wisselen om zo te kijken wat iedereen vindt. Je kunt zelf er van leren.

  Daarin tegen ben jij hier op het forum om je frustraties te uiten over de termijn betaling van de superheffing. Daarnaast lees ik dat je veel frustraties hebt over de voorspellingen en meningen die jij uitdraagt uiteindelijk(jou) waarheid wordt.

 • kleine boer

  hans loopt zijn gratis overbruggingskrediet mis en tja dat had ie niet voorspeld denk ik.....

 • j.verstraten1

  30 miljoen is nog geen 1000 euro per boer, plantaardige sector nog eens niet meegerekend.
  Hoe wil Annie gaan organiseren dat dit bij diegene terechtkomen die dit het hardst nodig hebben?
  Dan schrap eerst de melkveehouderij en verdeel het onder glastuinders en varkenshouders.
  Maar ook dan is het slechts een druppel op die gloeiende plaat als het eenvoudigweg rechtstreeks in de portemonnee valt. Al zal diegene die denkt hier voor in aanmerking te komen hier anders naar kijken.
  Dus LTO verzin iets zinvollers.

 • alco1

  Een stabilisatiefonds is net zoiets als interventie.
  Uitstel van de problematiek, waarbij de boeren NOG verder wegzakken in het moeras. Op tijd de deur sluiten klinkt hard, maar is ook ondernemen.

 • Mozes

  Met jou eens @alco, prijsondersteuning leidt tot continuering van de onbalans tussen vraag en aanbod en daarmee tot voortzetting van de problematische situatie in de sector.

  @Jos Verstraten, ik had begrepen dat die 30 miljoen niet bedoelt is voor inkomenssteun maar voor structuurverbetering. Wat je dan met 30 miljoen kunt doen is mij overigens niet duidelijk. Wat mij betreft mogen ze de melkveehouderij er wel uithalen. De melkveehouderij kampt momenteel wel met een lage marktprijs maar heeft geen grote structuurproblemen, dit in tegenstelling tot de varkenshouderij en de tuinbouw.

 • hansvanbergen

  Nee Farmer 4 life dat is voor jouw niet jammer. Immers jij hebt hier heel druk rondgeroetetoeterd dat je het nergens voor nodig vond. En dat is grappig want we weten inmiddels dat de diverse reageerders oplossingen hebben als gebruik een deel van het loon van je buiten de deur werkende vrouw en ook laat je ouders het werk op de boerderij doen en ga zelf een dag in de week buiten de deur werken. Terwijl in de rest van Europa gebruik wordt gemaakt van de spreings regeling en in Nederland niet. Terwijl wij de hoogste superheffings en quotum kosten hebben. En dat vind ik heel bijzonder.

 • veldzicht

  @,hansvanbergen, Je had het allemaal zelf in de hand,
  als je geen superheffing en quotum kosten wilde had je beter op moeten letten, of niet moeten gokken dat het wel kwijt gescholden zou worden.

 • alco1

  Veldzicht. Als dat gokken van hem fosfaatrechten oplevert, zal je hem nog eens horen van een goede vooruitziende kennis.

 • veldzicht

  alco,helemaal geen medelijden met die klagers,ze hebben er aan overgehouden aan melkgeld en waarschijnlijk extra fosfaatrechten,dus gezeur om niks.

 • jehanvankroaks

  Lijkt wel of de rundveesector grotendeels bestaat uit
  semi-ambtenaren......

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.