Boerenblog

6146 x bekeken 20 reacties

'Veehouders zijn geen ondernemers'

Melkveehouders en varkenshouders zijn geen ondernemers en hun bestuurders zijn bange plucheklevers, schrijft blogger Bert Vogel. Samenwerking, dát is nodig.

Melkveehouders vormen een bron van irritatie. Jarenlang hebben ze een beste boterham verdiend. Het zij ze gegund, met hard werken. Om zuinigheid stonden ze niet bekend; leveranciers mochten meegenieten van de welvaart. Eén shovel was niet voldoende, er moesten er altijd twee komen, een voor het werk en de ander om het geld op te scheppen. Brussels wil werd wet. Het melkquotum moest eraf, uitbreiden en groeien moest de sector. Onder leiding van hun LTO-voormannen werd de valkuil gegraven. Een standpunt namen die plucheboeren van LTO niet in. Dan waren ze eens voor afschaffing van het quotum, dan weer tegen. De melkveehouder moest grond aankopen, en nieuwe schuren bouwen om na de afschaffing van het quotum meer te kunnen gaan produceren.

En wat willen de boze melkboeren? Subsidie!

Wat was voorspeld, is ook gebeurd: te veel melk en een te lage prijs. En ook nog eens een te hoge kostprijs. De melkboeren doen wat ze altijd hebben gedaan in moeilijke tijden: naar Brussel trekken. Daar verzamelt zich een bont gezelschap van bio-bergboeren tot mega-melkers, met maar één doel: subsidie. Heel irritant.

Varkenssector heeft negatieve imago aan zichzelf te wijten

Varkensboeren zijn ook al jaren in mineur. Te veel varkens op de markt zou de oorzaak zijn. Ook hier heeft de sector toch een groot deel zélf schuld. Bestuurders gedragen zich als hun eigen varkens. Stop immers een paar vreemde varkens in een hok en het wordt vechten. Dat varkens en varkensvlees last hebben van een negatief imago, is helemaal aan de sector zelf te wijten. Er is niets mis met varkensvlees, wel met bestuurders die te lang die grote oren naar de priesters van Wakker Dier hebben laten hangen.

Veehouderijbestuurders zijn te bang voor het publiek

Onze bestuurders zijn te angstig voor de publieke opinie, en ze hebben geen goed zelfbeeld, geen toekomstbeeld en al helemaal geen visie. Incompetent, dus. Een volk krijgt de leiders die het verdient. Zo hebben wij bange agrariërs de bestuurders gekregen die we verdienen. Geen ondernemers, maar stoelzitters die bij het begin van elke vergadering eerst de agenda's trekken voor de volgende bijeenkomst.

 

Oplossing is niet subsidie, maar samenwerking

Toch is er een oplossing voor de problemen. Die oplossing heet niet subsidie, maar samenwerking. In vroeger tijden vormden boeren coöperaties. Nu laten de diezelfde boeren of hun kroost zich uitmelken door diezelfde coöperaties, al mogen die nu geen coöperatie meer heten. Grote kantoorgebouwen en allerlei onnodige bestuurslagen hebben de kostprijs van het voer omhoog gestuwd.

Koop samen in en beding korting

Doe als volgt: zoek een kapitaalkrachtige partner. Niet noodzakelijkerwijs in je eigen sector; een varkensboer kan ook naar een veehouder of pluimveehouder gaan. Maak dan gebruik van de hogere korting die je samen, liefst met méér, kunt bedingen. Veronderstel dat u op 10.000 ton voer op jaarbasis afneemt. U bedingt hierbij een bepaalde omzetkorting, een collega zal met 5.000 ton iets minder korting krijgen. Samen kunt u met 15.000 ton uw voordeel doen. Sommige voerfabrieken willen dat niet. Die zien nog steeds liever het domme boertje dat gewoon bestelt zonder naar de prijs te vragen. Dat gaat niet zomaar, zeggen ze, dat kost ons marge. Dat is ook de bedoeling; wij scherp, zij ook. Gauw naar de andere leverancier die wel de voordelen er van inziet!

Benader andere boeren en bezuinig samen op voer!

Denk eens buiten de box. Melkveehouders, varkenshouders, kippenboeren hebben gemeen dat ze allen willen overleven. En overleven gaat op de lange termijn alleen met een lage kostprijs. Voer is de grootste kostenpost. Een paar kleine boeren maken samen een grote. Durf eens!

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Oei Bert, dat geeft gedonder. Echter we zitten nu in een situatie om de dingen eens goed bij naam te noemen.

 • kleine boer

  Een paar kleine maakt samen 1 grote schrijft ie dan op het eind.... en als die kleine groeit is het niet goed.... Denk kip zonder kop die meneer vogel....

 • piethermus1

  Ik heb nu het liedje van Calimero in mijn hoofd... Sommige boeren en sectoren spelen me die rol te graag. En vingerwijzen naar de ander.

 • Mozes

  Nog nooit zo'n kletsverhaal gelezen als hierboven. Een korting op krachtvoer scheelt voor een melkveehouder bijna niets.
  Het rendement in de melkveehouderij hangt vooral af van de melkprijs. In het realiseren van de hoogste melkprijs zijn de Nederlandse melkveehouders juist het meest succesvol. Dankzij goed ondernemerschap van hun coöperaties.

  De melkveehouders die in Brussel stonden te klagen waren DDB boeren. Die hebben jaren geleden ook al een keer bij Albert Heijn voor de poort liggen joelen. De medewerkers van Albert Heijn dachten dat er een maartse kater voor de poort lag en hebben er een emmer water overheen gegooit.

 • alco1

  @Mozes. Ik ben er al helemaal niet aan begonnen om al die stellingen te weerleggen.

 • Mozes

  Misschien ook wel net zo verstandig @alco.

 • Zuperboer

  Ik zat bij je in de denkbeeldige auto Bert on the road to the future. Maar nu heb ik een bult op m'n rechterslaap van jewelste. Ik denk eindelijk een veehouder die de spijker op z'n kop slaat en het mestverhaal in 1 enkele column tackelt (niet als die gruwelijke ingreep van Moreno (PSV) gisteravond overigens) maar helaas, waar ik rechtsaf wilde naar de mestproblematiek struikelde jij linksaf richting een voerinkoop die al in vele andere samenstellingen bestaat en om de paar jaar uiteenvalt om diverse redenen. Inkoop is niet het probleem van dit moment maar de veel te hoge kosten(veelal gebaseerd op valse sentimenten en niet op wetenschappelijke gronden) die aan het waardevolle produkt mest hangen. Je krijgt nog een kans Bert.....

 • Foxxy

  Vroeger, nostalgie, meer koeien, meer kunstmest strooien, meer mest, meer krachtvoer!harder werken : produceren!!

  Mijn generatie, cijfern#@ken in de kostprijs, per hectare en per kg melk!

  Overheid nu: Bex (verplicht meer kosten in grond en voeronderzoek,andere gasolie tank,70% Rendac verhogen, rode gasolie afschaffen!

  Als de winst verdwijnt, verdwijnt vanzelf de arbeidsvreugde! Wie (van 1/3) van onze ondernemers adviseert z'n kinderen het bedrijf over te nemen omdat het mooi is? (2/3 heeft geen opvolger!)

 • Kaiser

  Bert heeft makkelijk praten met zijn pluimvee. Vanwege de relatief korte productietijd 10/12 weken van kippenvlees is het niet zo moeilijk om die productie aan de markt aan te passen. Markt aanpassen met productie varkensvlees kan pas na 11 maanden, idem met melk. Dat is wat anders dan met kippen.
  En dat goedkoper voer inkopen. Verdient de veevoer producerende akkerbouwer dan teveel? Wel samenwerking willen, maar niet met akkerbouwers dus.

 • Koen Franken

  Bert zegt het , de rest denk het .

 • agratax2

  Bert jij zoekt de winst aan de voorkant van de productielijn. Niets mis mee, maar misschien hebben onze voorouders meer verdient aan het eind van de keten, de verwerking en verkoop van het product. Wie hebben de zuivelboeren d ekans op de huidige uitbreiding gegeven? Juist de zuivelverwerkers, zij bouwden hun bedrijven uit en moesten dus wel om meer melk de boer op. Deze bedrijven zijn voor een groot deel ook nog in handen van de boeren. Hiermee is de gedachten cirkel rond. Boer wil meer produceren en vergroot zijn fabriek en roept "nu moet ik wel meer leveren". Deze cikel zal nooit door welke nieuwe boeren samenwerking dan ook doorbroken worden.

 • jfvanbruchem1

  Bert Vogel kletst als een Plofkip.

 • miniplaat

  Het verhaal over een slechte varkensprijs door een slecht imago is ook grote onzin. Overaanbod is een slecht excuus om de beurs prijs te laten zakken. Er is al jaren geen varken meer de put in gegaan en tot nu toe is al het vlees nog opgegeten niet waar?

  Slachterijen staan met hun rug tegen de muur door de macht van de grootwinkelbedrijven. "Geen korting op het vlees? Dan gaan we toch richting Brazilië voor ons vlees! " En dat is precies waar het probleem ligt. Elk varken brengt zeker 600 euro op in de supermarkt /slagerij. Terwijl er nog geen 150 euro daarvan bij de boer terecht komt. Overaanbod? Ga je eerst eens verdiepen in de sector Bert. Dan zie je dat Jumbo en consorten het probleem zijn, niet de varkenshouders zelf.

 • adriemulders

  en daar gaan we weer!,de boodschapper krijgt de schuld!!

 • farmer135

  Het is niet goed om alle melkveehouders over 1 kam te scheren, er zijn zoveel verschillen.

 • 344412

  Wat ergenis betreft heeft hij wel gelijk, aan de oplossing moet nog wel gewerkt worden. Een grote koeienboer koopt 300-500 ton krachtvoer. Geen 5000 ton, daar kan je 2000 koeien mee voeren...

 • 1510

  thuis niks te zeggen?
  ernaast geboerd?
  dan maar aandacht door onzin over andere boeren uit te kramen...
  of de maatschappij, maakt d boeren kapot... of ze maken elkaar kapot...
  Echt e voorbeeld v samenwerken...

 • kschouten

  Samenwerken moet spontaan gaan en prettig zijn voor beide partijen. En niet alleen een economisch doel hebben .Dit spreekt veel boeren aan daarom zijn wij meer boer dan ondernemer.Als mijn buurman naar een verjaardag wil savonds kijk ik even naar zijn kalfkoe. Toen mijn harkmachine stuk ging hakte mijn buurman dat laatste stukkie even op voor mij en zo kan ik nog wel 10 voorbeelden op noemen .

 • Schraar

  Als er één irritante zielepoot is, dan is het wel deze Bert Vogels. Wat een waardeloos verhaal vol leugens.
  Als Bert denk dat er in de melkveehouderij goud geld verdient is, dan moet hij zich toch eens echt verdiepen in de boekhouding van een gemiddeld bedrijf. Ik denk dat de totale omzet nog lager is dan de winst van Bert in een goed jaar. Als Bert denkt dat boeren voor subsidie zijn gaan demonstreren dan heeft hij geen enkel persbericht van de EMB, BDM of DDB gelezen. Om het voor iedereen duidelijk te maken stond er op het T-shirt van de EMB zelfs bij: GEEN SUBSIDIE!
  Maar een kostendekkende prijs door marktgericht te werken en middels een crisesplan het aanbod terug te brengen als dat nodig is. Dat is pas ondernemerschap. Het nog verder uitkleden van je voerleverancier levert zeker in de melkveehouderij amper wat op. Wat een onzin verhaal.

 • mr X

  Over samenwerken gesproken; vleeskuikenhouders werken niet samen. Totaal niet. Ook zij komen aan de beurt. Over een paar jaar zijn er nog maar een paar slachteren en zij gaan dicteren. Dan wordt de vleeskuikenhouder een "loonslaaf" van de integratie. Ook bij de vleeskuikens is het zo: er zijn weinig ondernemers, maar veel houders van vleeskuikens. Ze lopen blindelings aan de hand van de voorlichter, voerfabriek, enz.
  Wat dit betreft heeft Bert geen gelijik. Maar wel leuk hoe hij veehouders en varkenshouders uit de tent heeft gelokt. Hij heeft met zijn artikel wel een punt, zeg maar een vorm van gelijk.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.