Redactieblog

16 reacties

Zeepbel in grondprijs inleiding faillissement?

De Deense veehouderij verkeert in crisis. De grondprijzen zijn na 2008 sterk gedaald en nogal wat boeren gingen failliet. Velen balanceren op de rand van de financiële afgrond.

"Is dat ook ons voorland?", vraagt Hanna zich bezorgd af. "Ook hier zijn de grondprijzen sterk gestegen. Het laatste jaar met meer dan 20 procent, zeggen de makelaars. Net als de Deense boer zitten we diep in de schulden. Straks staan ook in ons land veel veebedrijven onder water. En van de banken hoeven we geen sympathie te verwachten."

Ik vind dat de situatie in ons land niet vergelijkbaar is met Denemarken. Daar kwam de val van de prijzen aan het begin van de economische crisis. De economie trekt nu weer aan. Elke bedrijfstak, ook de landbouw, kan profiteren van de toenemende koopkracht.

Bovendien blijft de grondhonger in Nederland groot. Door de grondgebonden melkveehouderij is er veel vraag. Die neemt de komende jaren niet af. De Denen staan er, ondanks de goede melkprijzen van de laatste jaren, slecht voor. Bij de dalende melkprijzen van nu wordt het daar kritisch. Bij ons wordt het slechter, maar niet kritiek. Anders zou niet zoveel grond voor zulke hoge prijzen worden gekocht. Dat wordt dus ook nog steeds gefinancierd. Door de steeds kritischer wordende banken. Die hebben er kennelijk wel vertrouwen in.

"Je zou nu in feite in Denemarken grond moeten kopen", zegt Hans, die bezig is met de afronding van zijn Amerikaanse avontuur. "Het is daar nu spotgoedkoop. De regering en financiële partners vormen daar een fonds om noodlijdende bedrijven van de hand te doen. Prima kans voor een jonge boer om te beginnen."

"Je blijft eerst maar eens een poosje hier", sneert Hanna. "Concentreer je maar op ons bedrijf. Ook hier kan het best eens minder worden en dan redden alleen de betere boeren het. Buitenlandse avonturen passen daar niet in."

"Je hebt me niet aan een touwtje", antwoordt Hans en verlaat wijselijk de keuken.

"Waarom hebben we geen traditionele opvolger?" Hanna schudt vertwijfeld haar hoofd.

Laatste reacties

 • kenijor

  'Traditioneel' is een ja- knikkende domkop?

 • tonny60

  Kenijor,je bedoelt een lto-lid

 • j.verstraten1

   traditonieel= gebruikelijk/van oudsher.
  Een traditionele opvolger is m.i. iemand die het familiekapitaal wat in de stille reserves in het bedrijf zit waardeert door het  bedrijf zodanig te ontwikkelen dat het  ook weer aan een volgende generatie door te geven is.
  Dat heeft dus niks met ja knikken of lto-lid zijn van doen.


 • alphons1


  in nederland gaat grond prijs ook dalen. boeren die stoppen hebben geen qoutum te verkopen. en meeste boeren hebbe zulke schulden da grond kopen er niet meer in zit. 

 • Fermer

  @j.verstraten, is er niet juist veel te veel in 'bedrijfsontwikkeling' geinvesteerd, wat in de toekomst nog maar moet blijken of dit de juiste richting was en of zich dit ooit terugbetaald, hoezo doorgeven, en zijn daardoor de overgenomen stille reserves, die ook nog door de economische voorspoed snel groeiden, niet door één generatie opgesoupeerd?

 • cornelis 22

  Die stille reserves zijn minder toegenomen dan in de vorige generatie die had met meer inflatie te maken , deze generatie moet gemiddeld ook minstens 1 miljoen quotumaankopen verwerken, vorige generatie kon op zijn vijfenveertigste ook au roepen en kreeg vewrvolgens een uitkering, dat is allemaal een beetje over aan het raken.

 • aqwzsx12

  grondprijzen worden allang in belgie niet meer door boeren gemaakt.

  een zéépbel? ja en nee.

  liever 75000 in de grond dan op de bank rekening.
  weet je eigenlijk wel van wie het geld is op je rekening? Van de BANK!

  borggeld, dwanggeld, fiatgeld, cashgeld: ken het verschil en je bent al wat wijzer.

  UITSMIJTER: zorg voor voldoende ( 10000 euro) cash binnen handbereik, het zal je binnen het jaar nog van pas komen...

 • j.verstraten1

  emmerei, als je het familiekapitaal als springplank gebruikt ,voor een buitenlands danwel nederlands avontuur dan is er vaak sprake van speculatie. Dat brengt altijd risico's met zich mee maar kan ook heel goed uitpakken.
  Een traditionele opvolger zal zich niet  speculatief gedragen en voorzichtiger opereren, ook met bedrijfsontwikkeling.

 • j.verstraten1

  aqwzsx. Vergeet je niet een 0?

 • W Geverink

  Zeepbel? mischien. Boeren interesseerd dat niet zo veel. Echter, voor jonge ondernemers die het in Nederland moeilijk hebben is dit een kans op een groter bedrijf met meer eigen vermogen en een lagere kostprijs in een mooi land.

 • ohzo

  Nu heeft vergaderboer niet helemaal gesnapt wat het probleem
  is DK.. De grondprijs in DK was door de crisis onderuitgeklapt. Daardoor is er een onbalans ontstaan tussen uitstaande leningen en onderpand. De Deense banken zeggen dan: kun je even dat verschil bijstorten? Om een begin te maken nemen we je EU subsidie alvast in. Betekent dat de veehouders daar niet het volle inkomen krijgen maar meer lasten. Door al dit gedoe, kunnen de banken ook niet meer uitlenen omdat zij OOK een onbalans in de boeken hebben staan door de landbouw. Daarom heeft de Deense regering samen met pensioenfondsen een fonds opgericht. Daar kun je op intappen, maar ben je geen eigenaar van je bedrijf.

 • koestal

  Hier zijn ook al veehouders die van de bank een stuk land moeten verkopen,het gaat bijna geruisloos,maar ik hoor dat er meer zijn die niet aan de financiele verplichtingen kunnen voldoen met de dalende melkprijs. En de makelaars maar roepen dat de grondprijzen stijgen,we zien het binnen niet al te lange tijd wel

 • Fermer

  Makelaars werken op provisie en bij een stijgende markt wordt verkocht. Geen wonder dat ze dit dus roepen.
  Ohzo, of je je land nu als onderpand bij een bank of bij een fonds inbrengt, in feite ben je bij beide geen eigenaar meer totdat je je schuld hebt afbetaald.

 • ohzo

  Klopt Emmerei. Maar vergaderboer stelde de zaken een beetje mooier voor dan ze zijn.

 • landboer


  Waar blijft minasblunders?

 • daantje

  boertje worden is een gunst
  boertje blijven een hele kunst
  en als je het dan weer over kunt geven aan je kind die echt wil daar wordt je toch blij van ook al is het soms niet makkelijk

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.